"ההייטק הישראלי גדול מסך הסכנות שהוא עומד מולן כרגע"
"ההייטק הישראלי גדול מסך הסכנות שהוא עומד מולן כרגע"
על אף נתונים חיוביים ומפתיעים ב-2024, ההייטק הישראלי מתמודד עם מספר גורמי סיכון שמאיימים על עתיד הענף וההשפעה שלו על המשק המקומי. רוני זהבי, מייסד ומנכ"ל HiBob, אחת מחברות ה-WorkTech הגדולות בעולם, מדבר על מגמות עולמיות בשוק העבודה, על האתגרים של ענף ההייטק המקומי ועל הערכים אותם חשוב לשמר על מנת שההייטק ימשיך להיות הקטר של הכלכלה הישראלית
על רקע האירועים הגלובליים והמקומיים של השנים האחרונות, ענף ההייטק הישראלי עומד בצומת משמעותי - מצד אחד, הנתונים של השנה האחרונה מראים על חוסן משמעותי, אך מצד שני, הסיכונים רבים והעתיד נמצא בחוסר ודאות משמעותי. רוני זהבי, מייסד שותף ומנכ"ל Hi Bob, אחת מחברות ה-WorkTech החשובות בעולם, לה 3,400 לקוחות בעולם ו-700 לקוחות בישראל, מספר על השילוב בין השינויים בעולם העבודה הגלובלי למצב הייחודי של המשק הישראלי, על הסיבות לגאווה בהייטק הישראלי וגם על הסיבות לדאגה במבט לעתיד.
"עולם העבודה נמצא בשינוי טקטוני"
אחד היתרונות הגדולים של HiBob הוא הפריסה הגלובלית ומערכת היחסים שהיא מנהלת עם אלפי חברות ברחבי העולם, בתור חברת HR-Tech.
לדברי זהבי, עולם העבודה נמצא בשינוי טקטוני בשנים האחרונות. "עשור אחרי תחילת השיח על המהפכה הבין-דורית וכניסה של דור של עובדים מסוג אחר, דור ה-Z מהווה כיום נתון דומיננטי של 30% מכוח העבודה, כל זאת במקביל לעבודה משותפת עם דור הבייבי בומרס שעדיין לא פרשו, דור ה-X וה-Y". לדבריו, "בעקבות זאת, נוצרה הגדרה מחודשת של החוזה בין עובד לארגון בהיבטים כמו איזון בין חיים לעבודה, הציפייה של העובד מהארגון ומעבר בין עבודות".
אחד מהגורמים שהאיץ את השינוי היה מגפת הקורונה ב-2020. "תוך מספר שבועות, מיליארדי עובדים היו צריכים לעבור לעבודה מהבית", אומר זהבי. "הארגונים היו צריכים לעבור לעבודה היברידית ולהטמיע טכנולוגיות של חיבור מרחוק - תוך שמירה על אבטחת המידע".
גורם נוסף שהשפיע על המצב הוא התפוצצות הבועה של 2021, "כתוצאה מהעלאת הריבית הדרמטית והצורך של חברות להתאים את עצמן למצב הכלכלי", אומר זהבי. "מכסף שעולה אפס, המשק עבר לריבית של יותר מ-5% ואינפלציה גבוהה".
חלק נוסף ומשמעותי, באופן לא מפתיע, הוא שילוב ה-AI. "בינה מלאכותית ולמידת מכונה קיימים כבר 50 שנה, אך ההשקה של ה-GenAI לפני כשנתיים הוציאה את ה-AI מהארון והשימוש בטכנולוגיה הפך להיות Best Practice בעולם. מדובר בתחום אשר משנה בצורה דרמטית את כל מה שקורה בעולם העבודה".
השילוב של המהפכה הבין-דורית, תוצרי הלוואי של הקורונה והשינוי של עולם ה-AI, "גורם לשינויים על סטרואידים בעולם העבודה", אומר זהבי.
האם ה-AI יחליף את העובדים או ישפר את הפרודוקטיביות שלהם?
בכל הנוגע להשפעת ה-AI על שוק העבודה, "ישנה תפיסה אחת הטוענת כי ה-AI יהפוך ארגונים ליותר יעילים ולכן הם יצטרכו פחות עובדים", אומר זהבי. "השנייה טוענת כי אפשר להפיק יותר תוצרים מאותו כוח אדם".
זהבי מאמין שה-AI יגדיל את העוגה, בדומה למה שקרה במהפכות גדולות קודמות, כאשר השאלה היא אילו מקצועות יושפעו ואילו ייעלמו. מעבר לכך, "אין ספק שה-AI ישפיע משמעותית על עולם העבודה, במיוחד לאור השינויים בציפיות העובדים להתפתחות אישית, איזון חיים-עבודה וסביבה מעצימה", לדבריו.
ישראל מתמודדות עם אתגרים עצומים - אך רושמת נתון גבוה ומפתיע של צמיחה אורגנית
בנוסף לאתגרים הכלכליים העולמיים, ישראל התמודדה בשנים האחרונות עם חוסר יציבות חברתי-פוליטי והמלחמה המתמשכת. "הטרנדים העולמיים, כמו עבודה היברידית וגמישות, הגיעו לישראל", אומר זהבי. "רוב חברות ההייטק עובדות עדיין במודל היברידי ברמה כזו או אחרת".
השילוב של הטרנדים העולמיים וההתפתחויות המקומיות מציב את ישראל בסיטואציה מורכבת, במיוחד כ-Hub טכנולוגי משמעותי.
על פי הנתונים של HiBob, המתבססים על ניתוח אנונימי של למעלה מ-700 לקוחות בישראל בהם עובדים כ-200 אלף עובדים, "החברות הישראליות מראות צמיחה אורגנית (היחס בין גיוס עובדים חדשים לפיטורי עובדים) גבוהה יותר מהממוצע העולמי - בעוד שהעולם גדל ב-5%, ישראל רשמה נתון צמיחה של 7.5% בגיוס עובדים ב-2024", אומר זהבי.
"ענף ההייטק הפגין חוסן מרשים – אבל לא לעולם חוסן"
מהנתון המפתיע שזהבי מציג, אפשר לראות כי ההייטק הישראלי הוכיח את החוסן שלו והיכולת שלו להמשיך להיות יצרני, למרות המלחמה, המשברים החברתיים-פוליטיים והמשבר הכלכלי.
"מצד שני", מבהיר זהבי, "לא לעולם חוסן. אם מסתכלים על ההשקעות מהשנתיים האחרונות, למשל, אפשר לראות שחברות בשלב ה-Seed מגייסות כספים, אך בשלבים מתקדמים יתר של גיוס, ניתן לראות מעט מאוד השקעות, מלבד תחום הסייבר".
המשמעות, מסביר זהבי, "היא שבכל הנוגע לחברות שהן יותר מ-Seed, הקרנות בוחרות להשקיע באלטרנטיבות בטוחות יותר, בעקבות אלמנט הסיכון בישראל".
בלי השקעות המשך, הוא מבהיר, "כל השקעות ה-Seed הרבות לא יובילו לחברות שמסוגלות לגדול ולצמוח". האקזיטים שאנחנו קוראים עליהם היום, לדבריו, "הם בציר של כרמים שנשתלו לפני 10-15 שנים". אם המצב לא ישתנה, טוען זהבי, יהיה קשה יותר ויותר להביא להשקעות המשך.
גורמי סיכון נוספים לעתיד ענף ההייטק בישראל, לדבריו, "הם בריחת מוחות, הכשרת דור העתיד עם לימודי מתמטיקה וליב"ה וגם טרנספורמציה דיגיטלית של המגזר הציבורי. חשוב להבין כי כדי שההייטק ימשיך להיות משמעותי, הוא לא יכול להיות בועה".
"להייטק יש אחריות חברתית לתת בחזרה לקהילה"
בתור הקטר של הכלכלה הישראלית, זהבי סבור כי להייטק תפקיד חברתי משמעותי. "מי ששפר עליו גורלו, חייב לתת חזרה לקהילה", אומר זהבי. "זה משהו שמלווה את החברה מיום הקמתה".
התרבות הארגונית ב-HiBob מיישמת ערך זה בין היתר דרך שני ימי התנדבות בתשלום מלא לכל עובד. "יש עובדים שהתנדבו בעוטף, יש קבוצה שעוזרת בהקמת חדר כושר בקיבוץ סופה", מספר זהבי.
פרויקט הדגל החברתי של החברה, שהחל הרבה לפני המלחמה, הוא עבודה עם פצועי צה"ל. "המטרה היא לרתום את קהילת ההייטק להוקיר את הפצועים ולפתוח דלתות חברות לאלה הנמצאים בשיקום ורוצים לחזור לעשייה משמעותית", מסביר זהבי. היוזמות כוללות גם קליטה של בני או בנות זוג של פצועים הנמצאים בשיקום, מתוך ההבנה של השפעת הפציעה והשיקום על המשפחה כולה.
בין היתר, החברה ערכה כנס עם לקוחות שלה וחברות נוספות, בו הוסברה חשיבות קליטת פצועים בעולם העבודה. יוזמות נוספות כללו יריד תעסוקה, הכשרות ופרויקט בו חברות מזמינות פצועים שמספרים על השיקום שלהם. "זה מחמם את הלב לראות איך התעשייה נרתמת למטרה כה חשובה", מסכם זהבי.
במבט קדימה, זהבי אומר כי "אני אופטימי. ההייטק בישראל גדול מהסכנות שהוא עומד מולן כרגע. אני מקווה שהמטוטלת הזו תתאזן, ושההייטק בארץ ימשיך להיות הקטר שבאמצעותו כל מה שקורה במדינה הזו – השפעה חברתית, הכנסות, השקעות ועוד – ימשיך להיות מה שהיה ב-20 השנים האחרונות".