סגור

לרפא את המערכת: האתגרים והפתרונות של מערכת הבריאות בישראל ב-2025

על רקע הטראומה הלאומית של 7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, מערכת הבריאות בישראל ניצבת בפני אתגרים חסרי תקדים - ממחסור חמור בכוח אדם רפואי ועד לצורך בטיפול בטראומה קולקטיבית. המענה כולל הרחבת שירותי בריאות הנפש, הקמת קליניקות בפריפריה והטמעת טכנולוגיות מתקדמות לרפואה מרחוק. "החזון שלנו ברור: להפוך כל צורך רפואי לנגיש, מותאם אישית וזמין, בכל מקום ובכל זמן", אומרת אטל מולכו, מנכ"לית פמי, המתמחה בניהול ותפעול פרויקטים משולבי טכנולוגיה בתחום הרפואה

אחד מהתחומים אשר עמדו בפני האתגרים המשמעותיים ביותר בשנה החולפת הוא תחום הבריאות. מערכת הבריאות עמדה בפני מחסור חמור ברופאים ואנשי צוות רפואי, אשר קיים עוד לפני המלחמה, ועל רקע גיוס של חלק ניכר מאנשי הצוות הרפואי.
אטל מולכו, מנכ"לית פמי (Femi), המתמחה בניהול, תפעול, הטמעה הדרכה ובקרה של פרויקטים משולבי טכנולוגיה בתחום הרפואה, מדברת על האתגרים המרכזיים של החברה על רקע ה-7 באוקטובר ובמהלך 2024, על ההשפעה של המצב על מערכת הבריאות כולה, ועל הצעדים הנדרשים במבט אל 2025 כדי לשמור על שירות זמין וברמה גבוהה, באמצעות שילוב בין טכנולוגיה למגע אנושי.
"הצלחנו להעניק טיפול לאוכלוסיות שנפגעו, תוך שמירה על תפקוד רציף של המערך הרפואי, כי ידענו שאין רגע חשוב מזה"
"עברנו את אתגרי הקורונה, אבל ה-7 באוקטובר היה משבר לאומי מסוג אחר – עם גיוסי מילואים נרחבים ואתגרים עמוקים שנגעו בכל אחד ואחת מאיתנו, כולל בצוותים הרפואיים", אומרת מולכו. "זה היה רגע האמת שבו המטפלים שלנו התגלו בכל עוצמתם. הצלחנו להעניק טיפול מיידי וארוך-טווח לאוכלוסיות שנפגעו, תוך שמירה על תפקוד רציף של המערך הרפואי, כי ידענו שאין רגע חשוב מזה. כל שנת 2024 הייתה שנה של טראומה, אך גם של גילוי חוסן והתמודדות".
לאחר שנים של קורונה, טראומה של ה-7 באוקטובר וחודשים ארוכים של מלחמה, "האתגר הכי מרכזי של מערכת הבריאות הוא בבריאות הנפש. זהו אתגר שכמדינה עדין לא התמודדנו עם הצרכים והטראומות שאיתם נתמודד בשנים הבאות ופמי ניצבת בחזית לסייע".
הרחבת שירותי התמיכה הנפשית והרגשית, חיזוק שיתופי פעולה והשקעה בטכנולוגיות לשיפור זמינות השירותים
"הגבנו למשבר במהירות רבה בזכות כוח אדם מקצועי שאיפשר לנו לתת תמהיל של מענה מהיר, איכותי, יצירתי, יציב ועם תכנון לטווח ארוך" מעידה מולכו. "הרחבנו את שירותי התמיכה הנפשית והרגשית, והקמנו קליניקות פיזיות באזורים פריפריאליים שבהם היה צורך למענה מיידי כמו טבריה, אשקלון וחיפה". במקביל, החברה חיזקה שיתופי פעולה והשקיעה בטכנולוגיות חדשניות כדי לשפר את זמינות השירותים ולספק מענה מותאם אישית לצרכים המשתנים של האוכלוסייה בבית, מרחוק ובמרפאות". "כל זאת, תוך דגש על תמיכה משמעותית בעובדים ובמטפלים שלנו, שעמדו בחזית לאורך כל הדרך", מספרת מולכו.
התחזית ל-2025 – התמודדות עם השלכות המלחמה, התמקדות בריפוי, בנייה מחדש והתאמת פתרונות למציאות המשתנה
הפן הבריאותי בשנת 2025, אומרת מולכו, יתאפיין בהתמודדות עם ההשלכות העמוקות של המלחמה, כאשר הצרכים הרפואיים והנפשיים ימשיכו לגדול בצורה משמעותית. "אם 2024 הייתה שנה של טראומה, 2025 צריכה להיות מוקדשת לריפוי, לבנייה מחדש ולהתאמת פתרונות הבריאות למציאות המשתנה", מבהירה מולכו.
"פמי מחויבת להמשיך להשקיע בבריאות הנפשית והפיזית, להרחיב מענים בתחומים בהם פיתחנו מומחיות ייחודית. שנת 2025 תתמקד בגידול בשירותים טכנולוגיים מתקדמים, בשילוב אנשי מקצוע מובילים, ובפיתוח פתרונות יצירתיים למחסור במטפלים".
לדבריה, "חשוב לציין שיהיה צורך גם להנגיש שירותי רפואה איכותיים לפריפריה, לתמוך בתושבים שישובו לבתיהם בצפון ובדרום, ולחזק את השימוש בטכנולוגיות רפואה מרחוק, מתוך מטרה לספק מענה מקיף וחדשני לצרכים הייחודים של אוכלוסיות שחוו טראומה קשה".
1 צפייה בגלריה
אטל מולכו, מנכ"לית פמי
אטל מולכו, מנכ"לית פמי
אטל מולכו, מנכ"לית פמי
(קרדיט: ראובן קסטרו)
"הנגשת שירותים מקצועיים ומקיפים לאזורים מרוחקים – לא רק חובה מקצועית, אלא גם ערכית"
מערכת הבריאות, אומרת מולכו, "צריכה להבין שהטראומה מהאירועים האחרונים תצוף בעוצמה, ואנשים שדחו את הטיפול הבריאותי שלהם יפנו כעת לקבלת שירותים בהיקף מוגבר. המבט של המערכת חייב להתמקד בהתאמה אישית של הפתרונות, כדי לתת מענה לצרכים המגוונים שעולים".
מולכו צופה עומסים משמעותיים, "במיוחד כשאנשים יחזרו לבתיהם בצפון ובדרום. הם ידרשו פתרונות בריאות ברמה גבוהה יותר, בעיקר לאור החוויה שלהם עם המערכת במרכז". האתגר המרכזי, עבורה, "אינו רק להרחיב את הנגישות, אלא גם להבטיח שכל מטופל יקבל את הטיפול האיכותי והמכבד ביותר, בכל מקום שבו הוא נמצא".
במקביל, אומרת מולכו, "יש להתמודד עם המחסור החמור במטפלים בפריפריה. זה מחייב קידום יוזמות שיתמכו בגיוס ושימור של כוח אדם איכותי, תוך השקעה בטכנולוגיות רפואיות מתקדמות שיאפשרו הנגשה של שירותים מקצועיים ומקיפים גם באזורים מרוחקים. זו לא רק חובה מקצועית, אלא גם ערכית".
"היתרון שלנו טמון ביכולת לספק כלים חדשניים מרחוק, בבית המטופל או במרפאה - עם מענה מקיף ומותאם אישית"
בכל הנוגע לתכנית של פמי לשנים הקרובות, "אנחנו נמשיך בחזון של שילוב טכנולוגיה עם שירות אנושי – למען אנשים. היתרון שלנו טמון ביכולת לספק כלים חדשניים במגוון תחומים – מרחוק, בבית המטופל או במרפאה – ולהעניק מענה 360° שמתאים לצרכים הייחודיים של כל לקוח", אומרת מולכו.
העולם הטכנולוגי משתנה בקצב מהיר, "ואנחנו רואים פתיחות יוצאת דופן מצד מטפלים ומטופלים", מעידה מולכו. "עם זאת, מערכות הבריאות והרגולציה מתקשות לעמוד בקצב הזה. כאן טמון האתגר והחזון שלנו – לפעול כדי לסייע למערכת לנוע קדימה".
האסטרטגיות המובילות של פמי במבט ל-2025, "הן פיתוח כלים דיגיטליים לניהול טיפול מרחוק, שילוב טכנולוגיות AI להתאמה אישית של טיפולים, והטמעת מערכות חכמות לניהול מידע רפואי". אחת המערכות של החברה בתחום בריאות הנפש צפויה לעלות לאוויר כבר ברבעון ראשון של 2025 "והיא מביאה איתה בשורה אמיתית לתורי ההמתנה הארוכים", מעידה מולכו.
בנוסף, פמי מתכננת להרחיב את השירותים בפריפריה "באמצעות הקמת קליניקות בערים נוספות, עם דגש על התאמה לצרכים המקומיים וצמצום פערים בין המרכז לפריפריה".
היבט נוסף של תכנית החברה קשור לתרומה חברתית, "המתבטאת בחיזוק שיתופי הפעולה עם עמותות ותמיכה בקהילות שנפגעו, באמצעות מערכי טיפול רגשי וחברתי רחבים", מספרת מולכו. "החזון שלנו ברור: להפוך כל צורך רפואי לנגיש, מותאם אישית וזמין, בכל מקום ובכל זמן".
"יש לנו כמדינה מחויבות עצומה לדור העתיד"
במבט קדימה, מולכו אומרת כי "אני שומרת על אופטימיות ומאמינה ביכולת שלנו לייצר פתרונות מתקדמים ובעיקר מאמינה ברוח שלנו". לדבריה, "יש לנו כמדינה מחויבות עצומה לדור העתיד, שנפגע קשות הן מהקורונה והן מהמלחמה, וכמובן לכל הנפגעים והפצועים בגוף ובנפש. אנחנו חייבים להעניק להם מענה אישי וייחודי, כזה שיתמוך בהתמודדות שלהם ויבנה עבורם עתיד בריא וחזק יותר".
בכל הנוגע לחלק של פמי במשימה הלאומית, אומרת מולכו כי "אנחנו נמשיך להשקיע בפיתוח פתרונות חדשניים ונגישים, מתוך חזון להפוך את הבריאות בישראל לאישית, זמינה ומעצימה עבור כולם".