סגור
שורת הרווח דף כתבה חדש
עו"ד ונוטריון רועי בר יוסף

מסלול הזכויות והתמורות שחשוב שתכירו

עו"ד רועי בר יוסף, שותף מייסד וראש מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית ב-BNT, מפריך את המיתוס של הגבלת תוספת השטח ל-12 מ"ר ומסביר מדוע המספרים צריכים להיות גמישים

"פרויקט פינוי-בינוי הוא בליל מורכב של זכויות," פותח עו"ד רועי בר יוסף. "אנחנו מדברים על עירוב של בניינים ושטחים פתוחים, שמתוכם צריך ליצור פרויקט חדש המשלב אינטרסים ציבוריים ופרטיים. המצב היום טוב יותר מבעבר, עם תוכניות מאושרות המאפשרות הבנה מוקדמת של זכויות הבנייה העתידיות."
בר יוסף מספר שקיימת טעות נפוצה בשוק, ולמעשה אין דבר כזה שעיריות מגבילות את התוספת ל-12 מ"ר לדירה. העירייה לא מתערבת במשא ומתן בין היזם לדיירים, תפקידה מוגבל לתכנון המתחם מבחינת קווי מתאר ומספר קומות. מה שקובע את התמורות זו הכלכלה בשטח - כששווי המטר משתנה בין תל אביב, חיפה ובאר שבע.
הבלבול נוצר כשעיריות החלו להוציא מסמכי מדיניות המזכירים תוספת של 12 מ"ר כבסיס לחישוב, אבל אף אחד לא יכול לדעת מה יהיה שווי המטר בעוד 3-4 שנים, כשהפרויקט ייצא לפועל. בפרויקטים שמדבר עליהם בר יוסף יש תוספות של 25 ואפילו 50 מ"ר לדירה.
הפתרון, לדבריו, טמון במנגנונים חוזיים גמישים. מתחילים מלמעלה, קובעים תמורה שנשמעת הגיונית גם לעתיד, ומייצרים מנגנון הפחתה הדרגתי עד לנקודת האיזון. זה מבטיח שגם היזם מרוויח וגם הדייר מקבל דירה חדשה עם תוספת שטח משמעותית.
בר יוסף מסכם בכך שלמכור דירה היום עם תוספת של 12 מ"ר בלבד זה כמו למכור במחירי 2024 נכס שיימסר ב-2028. זו טעות שעלולה לעלות ביוקר לדיירים.
עוד אינפורמציה חשובה על זכויותיכם בפרויקט התחדשות עירונית מחכה לכם בכתבה המלאה >>