סגור

מעצירה כמעט מוחלטת למבט אופטימי לעתיד: ענף התיירות עומד מול אתגרים והזדמנויות לקראת 2025

אחרי שנים של טלטלות, החל ממשבר הקורונה ועד לאירועי ה-7.10 והמלחמה בישראל, ענף התיירות צועד בזהירות לקראת 2025 עם אופטימיות זהירה. רויטל בן נתן, מנכ"לית אופקים FCM, אחת מקבוצות התיירות הגדולות בישראל, מדברת על ההתמודדות עם משברים, מגמות בנסיעות עסקיות ותיירות הפנאי, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות, הערך המוסף של סוכני הנסיעות, ועל תוכניות נאמנות שיבטיחו את מקומו של הענף בעידן המשתנה 

השנה החולפת הביאה איתה אתגרים חסרי תקדים לענף התיירות, שהיה צריך להתמודד עם ביטול ההגעה של חברות תעופה זרות, ועצירה כמעט מוחלטת של תיירות הפנאי. רויטל בן נתן, מנכ"לית אופקים FCM, אחת מקבוצות התיירות הגדולות בישראל, מספרת כי "ברמה האישית, התמודדתי במלחמה עם ניהול עסק בתחום הנמצא במשבר עמוק. האתגר היה להמשיך לתפקד כשהפעילות כמעט נפסקה לחלוטין, תוך שמירה על אופטימיות מול העובדים ובמקביל, הנחת תשתיות הצמיחה ליום שאחרי המלחמה".
לדבריה, "התמקדנו במתן שירות אינטנסיבי לישראלים שטיסותיהם בוטלו וחייבים לצאת לחו"ל לצד אחרים שנתקעו בחו"ל. במקביל, זיהינו עלייה בצורך בנסיעות עסקיות, משום שהפעילות העסקית בעולם המשיכה כרגיל, והשותפים העסקיים מחו"ל הפסיקו להגיע לישראל".
מתוך המשבר, באופקים הביטו קדימה אל עבר היום שאחרי. "חיפשנו הזדמנויות צמיחה חדשות, פיתחנו את תחום תיירות הפנים, והרחבנו שירותים לתחומים משיקים כמו פיננסים", אומרת בן נתן. "ההצלחה בהתמודדות עם המשבר מגיעה בראש ובראשונה מהפתיחות, הרגישות והגמישות של בעלי החברה, שמקשיבים לרעיונות חדשים, ולצידם כמובן הנהלת החברה והעובדים המסורים. זה המתכון להתמודדות עם מציאות לא נורמלית כמו זו שחווינו בשנה החולפת".
נסיעות עסקיות: מגמת התייעלות ומדיניות סביבתית
תחום הנסיעות העסקיות, המהווה כ-25-30% מסך הנסיעות לחו"ל, עובר שינויים משמעותיים. "למרות התפתחות הטכנולוגיה ומעבר לפגישות וירטואליות, מנכ"לים שעובדים איתנו מדגישים שפגישות פנים מול פנים נשארות הכרחיות, במיוחד בקידום הסכמים משמעותיים ושיתופי פעולה אסטרטגיים", מספרת בן נתן. "למעשה, אצל חלק מהחברות היקף הנסיעות אף גדל".
2 צפייה בגלריה
רויטל בן נתן, מנכ"לית אופקים FCM
רויטל בן נתן, מנכ"לית אופקים FCM
רויטל בן נתן, מנכ"לית אופקים FCM
(צילום: סלי בן ארי)
בן נתן מספרת כי אחד מהשינויים בעולם הנסיעות העסקית "הוא חברות המתמקדות יותר בתשואה על ההשקעה (ROI) בנסיעות, במיוחד כשמדובר בתקציבי נסיעות של מיליוני שקלים. אנחנו בתור סוכני הנסיעות מספקים כלים ודוחות לניתוח עלויות ויעילות הנסיעות, כולל המלצות לחיסכון בעלויות הזמנה ותזמון מיטבי של רכישת כרטיסים ושירותים שונים".
בנוסף, בן נתן מספרת על מגמה של צמצום נסיעות שגרתיות לטובת פגישות אסטרטגיות, וחיבור מספר מטרות לנסיעה אחת. "גם הקיימות הפכה לשיקול מרכזי, במיוחד בחברות גלובליות", מספרת בן נתן. "חברות מחפשות פתרונות ירוקים כמו מלונות עם תו תקן סביבתי, העדפת רכבות על פני רכב שכור - ואם כבר שכור, אז רכב חשמלי. מדיניות ה-ESG משפיעה כיום על כל החלטה, גם בתחום הנסיעות".
בנוסף, קיים דגש גובר על התאמת הנסיעה לצרכי העובד, "כדי להבטיח חוויית נסיעה חלקה ונוחה ככל האפשר", מסבירה בן נתן. "החברה בוחרת לעובד את סוג המלון שהוא מעדיף, מיקום במרכז העיר או בשכונה שקטה, ועד שעות מועדפות לטיסות".
הטמעת טכנולוגיות בענף הנסיעות: מוקדם מידי להספיד את סוכן הנסיעות
ענף הנסיעות מתמודד עם מהפכת הטכנולוגיה, אך בן נתן מדגישה כי "אין תחליף למגע האנושי". בעידן שבו טכנולוגיות AI וכלים דיגיטליים משנים את התחום, סוכני הנסיעות ממשיכים למלא תפקיד מרכזי, במיוחד בנסיעות עסקיות. "הטכנולוגיה משמשת כלי עזר לסוכן - היא לא מחליפה אותו," לדבריה.
אופקים FCM מובילה את הטמעת הטכנולוגיה בענף, תוך שילוב של כלים חדשניים המאפשרים ניהול נסיעות יעיל ומותאם אישית. לדוגמה, הלקוחות מקבלים גישה לעוזרים וירטואליים שמספקים מידע על פקקים, עיכובים או שינויים בנסיעה, וכלים המיועדים למעסיקים לאיתור עובדים במקרה חירום. "אנחנו נמצאים בחזית הטכנולוגיה," מציינת רויטל, "בעקבות הגודל שלנו בשוק, והחיבור שלנו לחברת FCM העולמית, אנחנו משמשים נסיינים לכלים חדשים ויש לנו גישה למיטב הפתרונות עבור לקוחותינו."
למרות היתרונות הטכנולוגיים, רויטל מדגישה את חשיבות הסוכן בעת משברים. "משבר הקורונה שהשפיע על כל העולם, והמלחמה הנוכחית שמשפיעה בעיקר על ביטולי טיסות בישראל, מוכיחים את הצורך בסוכן נסיעות", היא אומרת. "היכולת של סוכן להתמודד עם מצבים אלו במהירות היא קריטית."
גם בתיירות הפנאי, עולה הביקוש לשירות סוכנים. "יש דור חדש של צעירים שמחפשים פתרון מותאם מקצה לקצה, עם שירות של בעל מקצוע שזו המומחיות שלו," היא מסבירה. הסוכנים של אופקים משלבים טכנולוגיה מתקדמת עם מקצועיות ויחס אישי, מה שמבטיח ערך מוסף ללקוחות. "הטכנולוגיה מאפשרת יעילות, אך השירות האישי הוא מה שמשאיר אותנו בעמדת הובלה."
מגמות בתיירות הפנאי: הענף ידוע בכוח ההתאוששות שלו
"ענף תיירות הפנאי מתאפיין ביכולת התאוששות מהירה ממשברים", אומרת בן נתן, ושנת 2025 צופנת הזדמנויות משמעותיות. "הביקושים לחנוכה, חג המולד ואפילו לפסח מעידים על הרצון העז של הישראלים לצאת שוב לחופשה, לאחר שכמעט ולא יצאו מהמדינה במשך שנה וקצת".
עוד מדגישה בן נתן כי "חשוב להבין כי התרומה של ענף התיירות לתוצר הלאומי הגולמי היא משמעותית, עם הכנסות של כ-8 מיליארד דולר מנסיעות לחו"ל נכון למציאות שלפני המלחמה, לצד השפעה רחבה על שוק המט"ח, הסחר והתעסוקה, בין היתר".
בן נתן מצביעה על המגמות החדשות אשר מעצבות את הענף, כולל תיירות ירוקה, גמישות בהזמנות, ואזורים מסוימים הצוברים פופולאריות גוברת, בעיקר באסיה. "יש יותר ביקוש לטיולי טבע, ניתוק מהעולם הדיגיטלי וריטריטים. הישראלים רוצים קצת אוויר, וזה מובן מאוד". על רקע הפוטנציאל לשיקום מואץ וצמיחה כלכלית, בן נתן אומרת כי "ענף התיירות ממשיך לשמש ברומטר למצב הרוח הציבורי ולציפיות לעתיד".
2 צפייה בגלריה
ענף התיירות עומד מול אתגרים והזדמנויות לקראת 2025
ענף התיירות עומד מול אתגרים והזדמנויות לקראת 2025
ענף התיירות עומד מול אתגרים והזדמנויות לקראת 2025
(באדיבות: אופקים)
נאבקים על נאמנות הלקוחות: התאמה לעידן הצרכני החדש
בשנים האחרונות, חופשות בחו"ל הפכו ל-commodity, והחברות מתמודדות על נאמנות הלקוחות באמצעות גמישות, התאמה אישית ומגוון שירותים. "לדעתי, תוכנית הנאמנות הטובה ביותר היא סוכן נסיעות," מעידה בן נתן.
בעקבות הקורונה, אומרת בן נתן, "לקוחות מחפשים למצות את הרגע, לאור תחושת אי-הוודאות. חברות התעופה מתמקדות במועדוני לקוחות ובפתרונות גמישים. באופקים FCM מבינים את המגמה, ומציעים קשת רחבה של מוצרים, המתאימים לכל סיטואציה - מטיולי בוטיק של החברה הגיאוגרפית, דרך טיולים מאורגנים של רימון, טיולים למזרח הרחוק עם FLYEAST, טיסות לאירועי ספורט והופעות בחו"ל, ועד למנוע חיפוש עצמאי לטיסות וחבילות GINISKY למי שבכל זאת רוצה להזמין לבד".
בשורה התחתונה, אומרת בן נתן, "השילוב בין שירות מקיף לגמישות מסייע לנו ליצור נאמנות מתמשכת ולשמר לקוחות לאורך זמן".
אחרי הקורונה והמלחמה - ענף התיירות מביט קדימה באופטימיות זהירה
לסיכום, בן נתן אומרת כי "ענף התיירות חווה ב-5 שנים האחרונות שני אירועים מטלטלים. למעשה, לא היתה שנה אחת של עבודה מלאה בתיירות מאז 2020. מצב זה מחייב את כל השחקנים בענף לשנות את החשיבה, את המוצרים, שיטות העבודה, ודווקא בגלל שהצטרפתי לענף מתחום אחר רק לפני שנתיים, נוכחתי לגלות אנשים מקצועיים והזדמנויות מדהימות. ענף התיירות לא סתם ידוע ביכולת ההתאוששות המהירה שלו. אני אופטימית לגבי העתיד".