סגור
סופרברנדס

חברת התעופה שהתגייסה למלחמה

עם פרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״ נטלה על עצמה אל על משימה לאומית להחזרת מגויסים למילואים ואזרחים הביתה, כשהיא מהווה גשר אווירי לישראל ומחוצה לה, מחזקת את חשיבותה וחיוניותה של התעופה הישראלית ונותנת מענה לצורך בכל עת. עם התמשכות המלחמה, האתגר המרכזי של אל על היה להמשיך ולדבוק בתוכנית האסטרטגית ולשרת את הישראלים בזמנים מאתגרים  

בספטמבר 1948 המריאה טיסת הבכורה של אל על ועליה נשיא מדינת ישראל הראשון, ד״ר חיים ויצמן. מאז, ההיסטוריה של אל על שזורה בזו של מדינת ישראל. בשנת 2020 עברה החברה לבעלות חברת ״כנפי נשרים תעופה בע״מ״. לאורך 75 שנות קיומה, חיזקה אל על את מעמדה כחברת דגל של ישראל, והפעילה עד תחילת המלחמה, יחד עם חברת הבת סאן דור, טיסות ישירות לכ-60 יעדים ברחבי העולם ביותר מ-30,000 טיסות בשנה. תדמיתה של אל על מבוססת לאורך השנים, בין היתר, במשפט שמתמצת את מהות קיומה: ״הכי בבית בעולם״.
הזהות המותגית
מאז הקמתה, ובתקופות מלחמה בפרט, אל על מהווה גשר אווירי המחבר בין ישראל לעולם, המאפשר לישראלים להגיע ליעדים שונים בחו״ל ובנוסף מהווה ״חלון כניסה״ לישראל עבור העם היהודי ותיירים מרחבי העולם. הייעוד הזה מחייב אותה לפעול כמובילה בתחומה, תוך חתירה מתמדת למצוינות.
מלחמת ״חרבות ברזל״, שפרצה בשבעה באוקטובר 2023, השפיעה על ענף התעופה והתיירות בישראל. אל על, כחברת התעופה הנושאת את דגל ישראל על זנב מטוסיה, פעלה ללא לאות בסיוע למדינה ולאזרחיה כחלק מהמאמץ המלחמתי ובתוך כך, הזהות המותגית שלה קיבלה משנה תוקף: החברה שימרה את הגשר האווירי מישראל ומחוצה לה, והתרכזה במתן מענה להטסת ציוד חיוני לצד החזרת ישראלים ואנשי מילואים אשר נקראו לשירות במסגרת צווי 8 - הביתה.
החל מהשבועות הראשונים למלחמה חלה ירידה משמעותית בתנועת הנוסעים בנתב״ג, כאשר מתחילת המלחמה ועד לרבעון השני של 2024, מספר הנוסעים העוברים בנתב״ג ירד בכ-51% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. חברות התעופה הזרות, כבר מימיה הראשונים של המלחמה, ביטלו והחזירו לסירוגין חלק מטיסותיהן לישראל וממנה, כאשר המציאות הביטחונית המשתנה מעת לעת, והיעדר היציבות המאפיין את תקופת המלחמה, גורמים לשינויים תכופים ואי ודאות מוגברת ביחס לקצב ולהיקף פעילותן של החברות הזרות. על רקע התמשכות המלחמה, אל על עדיין נאלצת להתאים את פרופיל הפעילות שלה למציאות עסקית משתנה כמי ששומרת על הגשר האווירי אל ומישראל ועל מנת לאפשר פתרון חלופי לנוסעים, שטיסותיהם בוטלו או שונו על ידי החברות הזרות. לשם כך, אל על הקצתה משאבים לטובת הוספת טיסות חדשות מישראל והגדלת מספר המושבים בטיסות הקיימות בדגש על היעדים אתונה ולרנקה, המאפשרים קישוריות למאות יעדי המשך בעולם ולחזרה לישראל מיעדים בעולם.
ערכי המותג נשענים בין היתר על מצוינות וחדשנות בשירות. החברה משקיעה רבות בחוויית הטיסה והשירות שהיא מספקת לנוסעים ובתוך כך, גם במוצר עצמו. היא עושה זאת באמצעות צי מטוסי הדרימליינר המתקדמים, שבהתאם לתוכנית האסטרטגית, עתיד לכלול גם מטוסים צרי גוף חדשים מדגם בואינג 737 MAX, שיציעו חוויית שירות מתקדמת.
בנוסף, אל על פועלת להעצמת תחושות הביטחון, הגאווה והשייכות בקרב לקוחותיה באמצעות צוות דובר עברית, המעניק יחס אישי ללקוחות, מזון המותאם לחיך הישראלי (לרבות תפריט שנבנה בהובלת השף אסף גרניט ומתעדכן מעת לעת), תוכניות בידור ושמע גם בעברית, וטייסות וטייסים אשר מרביתם בוגרי חיל האוויר. זאת ועוד, החברה מציעה שעות המראה ונחיתה נוחות ותדירות טיסות גבוהה, בין היתר בזכות הסכמי שיתוף-קוד (Code Share) עם מגוון חברות תעופה בינלאומיות, שמאפשרות יתר גמישות ללקוחות.
3 צפייה בגלריה
חברת התעופה שהתגייסה למלחמה
חברת התעופה שהתגייסה למלחמה
חברת התעופה שהתגייסה למלחמה
(צילום: יח"צ)
האתגר השיווקי
מלחמת ״חרבות ברזל״ הציבה אתגר משמעותי לאל על. החברה, שזמן קצר קודם לכן התאוששה מהשפעות מגפת הקורונה והכריזה על התוכנית האסטרטגית הרב-שנתית החדשה שלה, הייתה חייבת להיערך מחדש, במצב חירום לאומי, כדי להמשיך לקיים ״שגרה עסקית״ בזמן המלחמה, ובה בעת להמשיך וליישם את התוכנית האסטרטגית שלה, שתציב אותה בסטנדרט עסקי ואיכותי גבוה יותר ועם זהות מותגית עדכנית ורלוונטית.
מענה לאסטרטגיה ולאתגר
בהתאם להתפתחות המלחמה, והאירועים הביטחוניים הנלווים לה, החברה ממשיכה בהיערכות לשמירה על הרציפות התפקודית כל העת, ופועלת במספר מישורים תוך שהיא ממשיכה ליישם את מרכיבי התוכנית האסטרטגית בתחומים הבאים:
התרחבות וחדשנות באמצעות שדרוג צי המטוסים. השנה הכריזה החברה על הסכם ההצטיידות הגדול ביותר בתולדותיה במסגרתו תרכוש אל על מחברת בואינג 20 מטוסים צרי גוף מדגם בואינג 737 MAX, שיסופקו בהדרגה בין השנים 2028-2031, עם אופציה לרכישת 11 מטוסי 737 MAX נוספים.
המטוסים החדשים יאפשרו לחברה לבצע שדרוג משמעותי בצי מטוסיה, שכן היא מקימה צי מטוסים צעיר וטכנולוגי, שיציע ללקוחות חוויית שירות מתקדמת. ההסכם מהווה נדבך משמעותי נוסף בהצערת צי המטוסים של החברה ובהגדלתו, באופן שיאפשר התרחבות בלוח הטיסות וביעדי החברה והפחתה של צריכת הדלק ופליטת גזי החממה.
הסכם זה מתווסף להסכם שנחתם לאחרונה עם בואינג לרכישה של שלושה מטוסי בואינג 787 נוספים, אשר צפויים להתקבל בשנים 2030-2029 עם אופציה לרכישת שישה מטוסי דרימליינר נוספים.
הרחבת הסכמים עם חברות תעופה (Code Share) ומועדוני לקוחות. השנה חתמה החברה על הסכם קוד שייר ועל הסכם שיתוף מועדונים עם חברת התעופה הבריטית וירג׳ין אטלנטיק. במסגרת שיתוף הפעולה יוכלו לקוחות שתי החברות לטוס בקו תל אביב-לונדון בטיסות המבוצעות על ידי אל על ועל ידי וירג׳ין אטלנטיק. מעבר להרחבת הגמישות ושעות הטיסות בנתיב ת״א-לונדון, חברי המועדונים של שתי החברות יוכלו ליהנות מצבירה וממימוש הטבות באופן הדדי.
שיתוף פעולה זה מצטרף לשיתופי פעולה נוספים אותם השיקה החברה לאחרונה, ובהם שיתוף הפעולה עם דלתא איירליינס האמריקאית, הכולל הסכם שיתוף מועדונים בין החברות, שמאפשר צבירה ומימוש הטבות הדדי ללקוחות שתי החברות; הסכם קוד שייר עם SAS הסקנדינבית, והסכמים עם אייר פראנס הצרפתית ו-KLM ההולנדית, הכולל הסכם שיתוף מועדונים באמצעות מועדון הלקוחות Flying Blue, המשותף ל-Air France ו-KLM, שיאפשר צבירה ומימוש הטבות באופן הדדי ללקוחות המועדון של החברות.
שדרוג השירות. במסגרת זו הושם דגש על שיפור חוויית השירות בטיסה ומעבר לה. כך, למשל, הושק תפריט של השף אסף גרניט שמתעדכן מעת לעת; במוקד שירות הלקוחות הוטמעו מערכות טכנולוגיות מתקדמות עם זמינות גבוהה יותר; והושם דגש על שירות אישי במטוסים ועל חוויה דיגיטלית מתקדמת בערוצים השונים - באתר, באפליקציה וברשתות החברתיות.
המשך חיזוקו של מועדון הנוסע המתמיד. בשנת 2024 הועמקו שיתופי הפעולה עם מועדוני הלקוחות של חברות תעופה נוספות, וכיום יותר משלושה מיליון חברי הנוסע המתמיד יכולים ליהנות מהטבות ייחודיות ומהסכמי מועדונים עם חברות תעופה מובילות.
לאור הפעילויות הללו, אשר מצטרפות ללוח טיסות עם שעות טיסה נוחות, המאפשרות מיצוי מירבי של זמן הלקוח ביעד, אל על מייצרת בשנת 2024 את חוויית הטיסה המותאמת ביותר עבור הנוסע הישראלי.
פעילות במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״
כאמור, בפרוץ המלחמה בשבעה באוקטובר 2023, כחברת התעופה הנושאת את דגל ישראל על זנב מטוסיה, אל על התגייסה למאמץ הלאומי והוקם בחברה חדר מצב ייעודי, שטיפל במגוון הצרכים והמשימות הלאומיות שנדרשו בזמן חירום.
בימים הראשונים למלחמה נדרשה החברה לטפל באלפי פניות של לקוחות - החל בבני משפחה שאיבדו את יקיריהם וביקשו לחזור ארצה במהירות, מילואימניקים שקיבלו צווי 8, ואנשים אשר ביקשו לצאת מישראל. בשבועות הראשונים, לצד גיוס כ-400 מעובדיה למילואים, הוסיפה החברה כ-150 טיסות מעבר ללוח הטיסות המתוכנן וכן ביצעה טיסות חילוץ מיוחדות כדי להחזיר ישראלים, שביקשו לחזור באופן מידי לישראל ולהצטרף לחבריהם בהגנה על המדינה.
עקב הצמצום במספר הטיסות של החברות הזרות, ולאור ירידה בתובלה הימית לישראל בתקופת המלחמה, חלה ירידה בקיבולת המוצעת לשינוע מטען לישראל וממנה. בתקופה זו, אל על המשיכה לתת מענה לביקוש המוגבר להטסת מטענים במטוסי החברה.
בנוסף, אל על מסייעת למשפחות החטופים בטיסותיהם ליעדים שונים בחו״ל, וגם משתתפת בפעילות לקידום המודעות להשבת החטופים מתוך הזדהות עם סבלן וכאבן של המשפחות.
מהלך ״טסים עם הדגל״. בפברואר 24 השיקה אל על מהלך שחיזק את היותה הגשר האווירי לעולם. במסגרת זו, חילקה החברה, ללא תמורה, 20 אלף כרטיסי טיסה לחיילים ולחיילות בסדיר ובמילואים, ששירתו במלחמת ״חרבות ברזל״, כאות הוקרה ומתוך הבעת סולידריות למאמץ המלחמתי שלהם.
נבחרת העידוד של ישראל. ביולי 2024, לקראת המשחקים הפראלימפיים שנערכו בפריז, השיקה אל על, המובילה הרשמית של המשלחת הפראלימפית לפריז, את נבחרת העידוד של ישראל במטרה לתמוך בספורטאים, לצבוע את פריז בצבעי כחול-לבן, ולתת לספורטאים את התחושה שהם משחקים במגרש הכי ביתי שיש. הנבחרת הורכבה מכ-30 ישראלים שטסו במימון החברה למשחקים בפריז. בין חבריה נמנו פצועי מלחמה, מתנדבים שעובדים עם נכי צה״ל, נציגים מהקהל הרחב שנבחרו במסגרת פעילות שקיימה אל על ברשתות החברתיות, משפיענים ועוד. המהלך כלל קמפיין בהובלתם של פרזנטור החברה חנן בן ארי, ושל הטניסאי זוכה טורניר הרולאן גארוס, גיא ששון - שזכה במדליית ארד במשחקים הפראלימפיים בפריז 2024, ובהשתתפותם של אתלטים פראלימפיים נוספים, ששמותיהם ותמונותיהם התנוססו על שלטי חוצות, במודעות בעיתונות, בחוברת אטמוספירה בטיסה וברשתות החברתיות.
גם בעת כתיבת שורות אלו, החברה ממשיכה בביצוע פעולות לסיוע במאמץ המלחמתי, בין היתר באמצעות תרומות, הטסת נציגים במטה משפחות החטופים וקידום המודעות להשבת החטופים.
האנשים שמאחורי המותג
3 צפייה בגלריה
דינה בן טל גננסיה, מנכ״לית
דינה בן טל גננסיה, מנכ״לית
דינה בן טל גננסיה, מנכ״לית
(צילום: יח"צ)
דינה מכהנת כמנכ״לית אל על ממאי 2022 והיא האישה הראשונה בתפקיד זה. היא מונתה לתפקיד לאחר שצברה ניסיון רב במגוון תפקידים בחברה במשך 15 השנים שקדמו למינוי, כשהאחרון שבהם היה סמנכ״לית מסחר וקשרים תעופתיים.
מאז מינוייה דינה מובילה את אל על בהצלחה ביישום תוכנית אסטרטגית עסקית וארגונית השואפת לאיתנות פיננסית והתפתחות מתמדת שתאפשר לחברה להתרחב, בין היתר בזכות עסקת הצטיידות במטוסי בואינג צרי גוף חדשים.
בנוסף, דינה מובילה את מהפכת הדיגיטציה בחברה, ומקדמת אותה לסטנדרטים בינלאומיים בתחום השירות הדיגיטלי.
מפרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״, מודגשת חשיבותה וחיוניותה של התעופה הישראלית בכלל ושל אל על בפרט, כחברה השומרת על הגשר האווירי בין ישראל לעולם, ומרחבי העולם לישראל.
דינה בעלת תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב.
3 צפייה בגלריה
נדב חנין, סמנכ״ל שיווק, דיגיטל ותקשורת
נדב חנין, סמנכ״ל שיווק, דיגיטל ותקשורת
נדב חנין, סמנכ״ל שיווק, דיגיטל ותקשורת
(צילום: יח"צ)
נדב מכהן כסמנכ״ל שיווק, דיגיטל ותקשורת. בעברו כיהן כסמנכ״ל בתחום השיווק, התוכן, ופיתוח מוצר בהוט.
נדב מוביל את האסטרטגיה השיווקית של אל על, כולל ביסוס המיתוג בעולמות התוכן, וכן הטמעת שפה עיצובית ופרסומית חדשה, שתומכת בקידום המהלכים האסטרטגיים של החברה. כחלק מהמהלך, גויסו חנן בן ארי כפרזנטור החברה וכן גויסו משפיענים, ללווי השקת השפה המיתוגית.
נדב אמון גם על תחום הדיגיטל בחברה ופועל להטמעת חידושים בדיגיטל לטובת שיפור חוויית הלקוחות.
במלחמת ״חרבות ברזל״ נדב הוביל פעילויות לקידום המודעות להשבת החטופים בפלטפורמת אל על, הטבות לחיילים וחיילות ומהלך להקמת ״נבחרת הדגל״, המעודדת הרשמית של האתלטים במשחקים הפראלימפיים בפריז.
נדב בעל תואר שני במנהל עסקים מהמכללה למנהל.
דברים שאולי לא ידעת על אל על
אל על הובילה את מבצעי העלייה מתימן, מאיראן, מהודו ומאתיופיה בשנות ה-50 של המאה הקודמת.
אל על שברה במהלך השנים מספר שיאים, ובהם הטסת 1,088 עולים מאתיופיה במסגרת מבצע שלמה במאי 1991.
כרטיס האשראי FLY CARD הושק בשנת 2014. כיום קיימים יותר מ-400,000 אלף כרטיסים.
בתקופת הקורונה החברה ביצעה את הטיסה הארוכה ביותר שלה, שארכה 17 שעות ו-19 דקות, מישראל למלבורן אוסטרליה.
סאן דור, חברת הבת של אל על המתמחה בטיסות ליעדי נופש קרובים, הפעילה בקיץ האחרון טיסות ישירות ל-16 יעדים סדירים, בהם שש לאיי יוון. בחורף הקרוב תפעיל החברה טיסות למגוון יעדים כדוגמת בלגרד (סרביה) ולראשונה, טיסה סדירה לליון (צרפת), ופודגוריצה (מונטנגרו).
תמ״מ, חברת הבת של אל על המתמחה בקייטרינג בטיסות, נמצאת בתהליך בניית מפעל חדש ומתקדם, שאמור לתת מענה לכלל צרכי החברה.