הגיוס הגדול בישראל בתחום המחשוב הקוונטי: קוואנטום משינס שווה כבר 700 מיליון דולר
החברה הישראלית, המפתחת מערכות שליטה והפעלה למחשוב קוואנטי, גייסה 170 מיליון דולר; הגיוס, שהובילה קרן PSG Equity, מביא את סך ההשקעות בחברה ל-280 מיליון דולר
הגיוס הגדול בישראל בתחום המחשוב הקוונטי: קוואנטום משינס (Quantum Machines), המפתחת מערכות שליטה והפעלה למחשוב קוואנטי, גייסה 170 מיליון דולר במסגרת סבב גיוס C - מה שמביא את סך ההשקעות בה ל-280 מיליון דולר. מרבית הכסף נכנס לקופת החברה. לפי הערכה, הגיוס שנחשף ב"כלכליסט" נעשה לפי שווי של 700 מיליון דולר.
קרן PSG Equity הובילה את הסבב בהשתתפות Red Dot Capital Partner, Intel Capital, הראל ומשקיעים קיימים נוספים. בין המשקיעים המרכזיים בחברה נמנים גם TLV Partners שהובילה את סבב ה-Seed של החברה ב-2018, Battery Venture ואביגדור וילנץ.
מחשב קוונטי מבוסס על תכונות של חלקיקים קוונטיים, ומאפשר לבצע במהירות עצומה חישובים רבים בעלי אלגוריתם זהה, כמו עיבוד תמונה, סימולציות ופיענוח צפנים. הבשלת הטכנולוגיה הקוונטית תוכל לשנות מהיסוד הגנה על מחשבים, פיתוח תרופות וחישובים מתקדמים בכל תחום. למעשה כל תחום שבעבר נעצר בגלל יכולות מחשוב יקבל בעידן הקוונטי יכולות אין־סופיות.
החברה בחרה לפתח טכנולוגיית בקרה למחשבים קוונטיים, במקום לפתח מחשב קוונטי מלא, משום שהתחרות היא מול חברות ענק שיש להן משאבים אין־סופיים, וגם פרק הזמן הנדרש לפיתוח מחשב קוונטי מלא הוא ארוך מדי לחיי סטארט־אפ. לכן פיתחה החברה חומרה ותוכנה המאפשרות להפעיל את המערכת הקוונטית ולשלב אותה במחשוב הקיים כיום.
שנת 2024 היוותה נקודת מפנה משמעותית בתחום המחשוב הקוואנטי, עם פריצות דרך שהניחו את אבני היסוד להמשך ההתפתחות של התחום: שבב Willow של גוגל הציג שיפור ביצועים משמעותי ברמת החומרה, חברות רבות הצטרפו ל-IBM ועברו את רף ה-1,000 קיוביטים, ונרשמה התקדמות גדולה ביישום תיקון שגיאות קוואנטיות. לצד זה הגיעה גם הכרזתו של מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, שלמחשוב הקוואנטי ייקח עוד זמן רב לפרוץ.
קוואנטום משינס הוקמה בתחילת 2018 על ידי המנכ"ל ד"ר איתמר סיון, ד"ר יונתן כהן, CTO, וד"ר ניסים אופק, מהנדס ראשי. החברה מעסיקה 170 עובדים, כמחציתם בישראל והשאר בדנמרק, גרמניה, יפן, ארה"ב ומדינות נוספות.
כהן אמר ל"כלכליסט": "יש מחשבים קוואנטיים שיהיו זמינים מהר יותר ממה שאמר הואנג. אנבידיה משקיעה הרבה בתחום, ויש עוד הרבה שמאמינים בתחום. אנחנו למעשה מפתחים ומוכרים טכנולוגיה לכל מי שמפתח מחשב קוואנטי. אנחנו צעד אחד לפני מי שמפתח, ויודעים מה צריך לפתח לשנים הקרובות. אצלנו יש הרבה אינדיקציות מהלקוחות שעוזרות לנו להכוון את העתיד ולנו יש חזון משלנו".
טכנולוגית השליטה ההיברידית של החברה מאפשרת ביצוע של כמה מהמשימות החישוביות המורכבות ביותר בכל סוגי המחשבים הקוואנטיים. גמישות זו הובילה לאימוץ מהיר של הטכנולוגיה על ידי מרבית החברות בתחום זה ברחבי העולם. בנוסף, שיתוף הפעולה האסטרטגי של החברה עם אנבידיה הוביל לפיתוח משותף של ה-DGX Quantum, המשלב בין יכולת החישוב המהירה עם שליטה קוואנטית בזמן אמת של מוצרי קוואנטום משינס למעבדים הגרפים (GPU) של אנבידיה.
בשנה שעברה הודיעה החברה על פתיחת IQCC - המרכז הישראלי למחשוב קוואנטי. מדובר במתקן מחקר שכולל שלושה מחשבים קוואנטיים ומשרת את קהילת המחשוב הקוואנטי. הוא ממוקם באוניברסיטת תל אביב, ונבנה בהשקעה משותפת עם הרשות לחדשנות.