סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ראמזי מוסאלם מייסד וריטאס
ראמזי מוסאלם מייסד וריטאס (צילום: Jamel Toppin/The Forbes Collection via Contour RA by Getty Images)

בלעדי
קרן הדיפנס־טק שמיועדת להיות הגדולה בעולם גייסה כמיליארד שקל בישראל

וריטאס קפיטל, חברת הפרייבט אקוויטי האמריקאית, יצאה לגיוס קרן של 10 מיליארד דולר בתחום הטכנולוגיה הביטחונית. בין המשקיעים, מוסדיים ישראליים, בהם כלל ביטוח, מגדל ביטוח ומנורה, וכן משקיעים פרטיים   

המלחמות המתמשכות במזרח התיכון ובין רוסיה לאוקראינה, והמתיחות בין המעצמות הגדולות בעולם, מעניקות רוח גבית לסקטור הדיפנס־טק (טכנולוגיות ביטחוניות), ועוד ועוד שחקנים רוצים נתח מהעוגה. קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית Veritas Capital יצאה לאחרונה לגיוס ענק של 10 מיליארד דולר לקרן דיפנס־טק חדשה, שתהיה הקרן הגדולה בעולם בתחומה, והקרן התשיעית של חברת הקרנות. לכלכליסט נודע כי בישראל הקרן גייסה כמיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים מקומיים: 100 מיליון דולר מכלל ביטוח, 60 מיליון דולר ממגדל ביטוח, 50 מיליון דולר ממנורה מבטחים ו־50 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים. לפי גורמים המקורבים לגיוס, בין המשקיעים הפרטיים המדוברים כמה מהאנשים העשירים בישראל שהשקיעו בקרן באופן פרטי.
וריטאס קפיטל מתמחה בניהול קרנות פרייבט אקוויטי שפועלות בשיטת ה־Buyout — כלומר רכישת חברות, השבחתן ומכירתן בהמשך במטרה להשיא רווחים למשקיעים. וריטאס קפיטל מתמחה בהשקעה במגזרים אשר נמצאים בצומת שבין ממשל וטכנולוגיה, קרי סקטורים אשר פועלים עבור הממשלה או גוף ממשלתי כלשהו, סקטורים אשר נתמכים על ידי מימון ממשלתי, מפוקחים על ידי המדינה או מושפעים מחקיקה ומדיניות ממשלתית. בפועל הקרן משקיעה בארבעה סקטורים מרכזיים: הגנה אווירית וביטחון לאומי, חינוך, קיימות ותשתיות ובריאות. הרכישה הגדולה שלה בשנים האחרונות היתה חברת פרספקטה, ספקית שירותים לממשל האמריקאי, שנרכשה ביוני 2021 תמורת 7.1 מיליארד דולר.
וריטאס קפיטל הוקמה ב־1992 והיא מנוהלת על ידי השותף ראמזי מוסאלם, ממוצא ירדני. בקרנות השונות שלה מנהלת הקרן נכסים בהיקף כולל של 50 מיליארד דולר. הקרן הוכתרה על ידי חברת המחקר פרקין כקרן הפרייבט אקוויטי בעלת הביצועים הטובים בעולם בתחום ה־Buyout לשנת 2023. בתחילת הדרך הקרן לא התמתחה בתחום מסוים, אולם השקעה מוצלחת בחברת Vertex Aerospace הביאה את מנהל הקרן להחליט כי עדיף שהקרן תישא התמחות ברורה יותר, והיא שהובילה אותה להתמחות בתחומים הנוכחיים שלה.
ורטקס אירוספייס מספקת שירותי הנדסה, בין היתר לנאס"א, סוכנות החלל האמריקאית. השקעה בה על ידי וריטאס הניבה תשואה של יותר מ־100% לבעלי הקרן הראשונה. מתוך כך הוחלט כי הקרנות הבאות שיוקמו יתמקדו בחברות שעל התפר שבין המגזר העסקי לבין המגזר הממשלתי בארה"ב. בהתאם, וריטאס יכולה לגייס הון רק ממשקיעים ממדינות שהן בנות ברית של ארצות הברית ואף איננה מורשית לגייס הון ממשקיעים סינים שמא ייחשפו למידע ולטכנולוגיות רגישות. משיחות עם מוסדיים עולה כי בעקבות היחסים בין ארה"ב לישראל, האחרונה עשויה להפוך ליעד אסטרטגי לגיוס הון נוסף בעתיד.

1 צפייה בגלריה
איתי אלנתן מנכ"ל לידר הון פרטי
איתי אלנתן מנכ"ל לידר הון פרטי
איתי אלנתן: פיתוח אמצעי הגנה מתקדמים, סייבר ו־AI עומדים במוקד וקרן כמו וריטאס, אשר הינה הוותיקה והגדולה בעולם בתחום, תדע למנף זאת היטב"
(צילום: נגה שדמי)

נציגת הקרן בישראל היא לידר שסירבה לספק את שמות המשקיעים ולהתייחס לנתוני הגיוס. איתי אלנתן, מנכ"ל לידר הון פרטי שגייסה משקיעים פרטיים עבור הקרן, מסר לכלכליסט: "בשנה האחרונה יש "באזז" סביב כל נושא הדיפנס־טק אבל לא כל השקעה בתחום היא טובה, וגופים וקרנות שאין להם ניסיון מוכח, קשרי ממשל וסיווגים ביטחוניים מתאימים עלולים להטעות משקיעים תוך ניסיון 'לרכוב על הגל'. אנו נמצאים בתקופה מאתגרת מצד אחד, אך מעניינת מצד שני; המוסדיים בישראל מאוד בררניים היום לגבי אילו מנהלים וקרנות הם בוחרים להוסיף לתיק הנכסים הלא סחירים שלהם כך שאם לא מדובר בהזדמנות יוצאת דופן הם פשוט מעדיפים להשקיע בפיתוח היחסים עם מנהלים קיימים אשר עמם יש להם כבר היכרות וניסיון בעבודה מולם". אלנתן הוסיף כי "הקרן אומנם תמיד היתה מבוקשת אך אף אחד לא באמת צפה את המלחמות באוקראינה ובישראל, ובכלל את העלייה במתיחות בין מעצמות כמו ארה"ב, סין ורוסיה אשר מעלה חשש למלחמה גלובלית. במרכז כל זה ישנה שחיקה של מוסדות בינלאומיים וארגונים כמו האו"ם או נאט"ו אשר חווים לעתים ירידה בהשפעה או קושי למנוע סכסוכים". לדבריו, "פיתוח אמצעי הגנה מתקדמים, סייבר ו־AI עומדים במוקד וקרן כמו וריטאס אשר הינה הוותיקה והגדולה בעולם בתחום, תדע למנף זאת היטב".