סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

ניתוח
האם נטפליקס תצליח לנצח גם בשידורי ספורט?

אחרי שמשחקי NFL וקרבות איגרוף ששודרו בלייב משכו עשרות מיליוני צופים ושברו שיאי צפייה, נטפליקס מגבירה את הקצב עם זיכיון מונדיאל הנשים בניסיון לטלטל שוב את שוק הטלוויזיה

הקיץ שעבר היה תקופה מצוינת יחסית בעבור גופי שידור מסורתיים, או לפחות בעבור חלקם. בתחרות מול שירותי סטרימינג יש לערוצי שידור לינאריים מעט מאוד מה להציע. אף אחד כבר לא יושב לצפות בסדרת טלוויזיה ביום ובשעה קבועים, וכמעט אף אחד לא רוצה לחכות שבוע בין פרק לפרק. כששירותים כמו נטפליקס, דיסני+, אמזון פריים וידיאו ואחרים מציעים עשרות אלפי כותרים, זמינים בכל זמן ובכל מקום, יש מעט מאוד סיבות לצפות בטלוויזיה של פעם, והרייטינג בהתאם נמצא במגמת ירידה.
אבל בקיץ התרחש אירוע שהזכיר לכולם בדיוק למה הערוצים האלה עדיין כאן: האולימפיאדה. שידורי ספורט וחדשות הם המקום האחרון שבו טלוויזיה לינארית עדיין מנצחת את הסטרימינג. אירוע ספורט הוא לא משהו שכדאי לחוות בצפייה נדחית. זה דבר שרוצים לראות בשידור חי, עם כל העולם.
אולימפיאדת פריז סיפקה לערוצים שהחזיקה בזכויות השידור שלה שיעורי צפייה שהזכירו את הימים הטובים שלפני נטפליקס. זה אולי מה שהוביל את ענקית הסטרימינג לרכוש זכויות שידור לטורניר ספורט שלם – מונדיאל הנשים. מדובר בטורניר שהפך פופולרי מאוד עם אחוזי צפייה גבוהים ב־2023, בעיקר בארה"ב. כשנטפליקס משדרת אותו, היא עשויה להוביל את כדורגל הנשים למחוזות חדשים, ואיתו כל ענף חדש שהיא תרכוש את זכויות השידור שלו.
זכויות שידור לטורנירי ספורט גדולים הן במידה מסוימת סלע קיומם של הערוצים הלינאריים והדרך שלהם להתמודד בתחרות הקשה מול הסטרימינג. בין אם מדובר בתחרויות או טורנירים גדולים שמתרחשים פעם בכמה שנים, כמו האולימפיאדה והמונדיאל, או במשחקים ואליפויות בליגות מובילות כמו NBA, פרמייר ליג, NFL וליגת האלופות, או אפילו בתחרויות בידור שנתיות כמו האירוויזיון. אירוע חי הוא המקום שבו כולנו, או לפחות רבים מאתנו, מתקבצים יחדיו מול מקלט הטלוויזיה, ואפילו לא יכולים לדלג על הפרסומות.
שחקניות סטרימינג מפלרטטות עם שידור אירועי ספורט חיים כבר כמה שנים. אמזון מזרימה משחקי NFL מאז 2017. אפל מחזיקה בזכויות הסטרימינג של ליגת הכדורגל האמריקאית MLB, שזמינים למשתמשי אפל TV+ בעבור תשלום נוסף.
אבל כשנטפליקס עושה משהו, היא עושה אותו בקנה מידה אחר. החברה משתעשעת בשידורים חיים מאז 2022 לפחות. ואולם בשנה האחרונה המאמצים בתחום העלו הילוך משמעותי, עם שידורים כמו טוקשואו זמני בהנחיית ג'ון מולייני, ואירועי פריים טיים כמו קרב האיגרוף בין היוטיובר ג'ייק פול לבין האנס המורשע מייק טייסון. בחג המולד העבירה נטפליקס את משחקי ה־NFL המרכזיים של החג, ועשתה זאת לא רק בארה"ב אלא בכל העולם. 24.2 מיליון איש בממוצע צפו בשני המשחקים בארה"ב לבדה. הופעת המחצית של ביונסה באחד המשחקים משכה 27 מיליון צופים בארה"ב.
שלושת משחקי חג ההודיה משכו מספר צופים ממוצע גבוה יותר של 34.2 מיליון איש בפלטפורמות ברודקאסט וסטרימינג גם יחד. כשיגיעו נתוני הצפיות במשחקי חג המולד מחוץ לארה"ב, מספר הצופים יעבור בקלות את זה של משחקי חג ההודיה. "זה היה יום שובר שיאים", מסרה נטפליקס בהודעה לעיתונות.
אבל יותר משבירת שיאים, בעבור נטפליקס זו היתה הוכחת היתכנות שהיא מסוגלת למשוך קהלים גדולים לאירוע חי ולעבור אותו בשלום. במשך שנים, מדובר היה במשימה לא מובטחת בכלל, תרבותית וטכנולוגית. תרבותית, ההרגל של הדלקת על הטלוויזיה על הערוץ שמשדר משחק היה טבוע עמוק מדי מכדי ששירותי סטרימינג יוכלו להתחרות בו. טכנולוגית, האתגר של העברת שידור חי לעשרות מיליוני צופים בכל העולם דרך פלטפורמת סטרימינג היה מורכב מדי על מנת להבטיח את היציבות והרציפות שאירוע ספורט חי מחייב.
מבחינה תרבותית, נטפליקס עבדה על השינוי במשך שנים. היא משלבת את השירות שלה עמוק בחוויית הצפייה במכשירי טלוויזיה, כך שגישה אליו תהיה טבעית ומהירה כמו זפזופ לערוץ ליניארי. זאת, באמצעות הנגשת האפליקציה שלה לכמה שיותר פלטפורמות חומרה (סטרימרים וטלוויזיות חכמות) ואינטגרציה של כפתור נטפליקס בשלטי טלוויזיות. מדובר במהלך קריטי בעבור שידורי ספורט גדולים, שפונים לצפייה משותפת, בניגוד לסדרות וסרטים שאפשר ליהנות מהם לבד גם במחשב.
האתגר הטכני היה גדול יותר, ורק השנה הצליחה נטפליקס להתמודד איתו כמו שצריך. שידורים חיים מוקדמים יותר של החברה אמנם סיפקו לרוב את הסחורה, אך בדרך כלל היו אלו שידורים שמשכו קהל מוגבל יחסית. כשהיה אירוע גדול, הפלטפורמה התחילה לקרטע.
הקשיים של החברה הורגשו היטב בקרב פול־טייסון בנובמבר, שלדברי נטפליקס נצפה ב־65 מיליון בתים. צופים שניסו לצפות בקרב בשידור חי סבלו משידור שנקטע בתכיפות ומזמני טעינה ארוכים. ממש כמו בימים הראשונים של הזרמת וידיאו באינטרנט לפני 20 שנה. כישלון זהעורר חששות שמשחקי חג המולד יסבלו מקשיים דומים, אבל פרט לכמה בעיות קול בתחילת אחד המשחקים, השידור החי עבר ללא תקלות.
נטפליקס הוכיחה שפתרה את האתגר הטכני, ושהיא מסוגלת למשוך קהל צופים גדול ולספק להם חוויה שמבחינה רציפות ויציבות לא נופלת מזו של ערוצי ברודקאסט. הדבר צפוי לתדלק משמעותית את פעילותה בתחום, ולהקל עליה במאמציה לרכוש זכויות שידור. בעבור ליגות ספורט יש יתרון משמעותי בלעבוד עם נטפליקס. מבחינה תוכנית, החברה לא משלבת פרסומות בשידור שלה - מה שמגדיל את המיקוד במשחק ומקל על הצופים להתחבר אליו.
מבחינת הפצה, נטפליקס יכולה לספק גישה לקהל עולמי עצום שכיום הדרך היחידה של ליגות ספורט, אפילו בעלות אפיל בינלאומי כמו ה־NBA, להגיע אליו היא דרך מערך מורכב של עשרות הסכמי רישוי עם גופים מקומיים.
נטפליקס מפשטת את זה, ומבטיחה גישה לקהל גדול לא פחות מאשר ערוצי ברודקאסט מסורתיים. ובנוסף, היא גם מסוגלת להשקיע את הסכומים הגבוהים שכרוכים ברכישת זכויות לשידורי ספורט. המודל העסקי שלה אמנם מורכב יותר. ערוצי ברודקאסט יכולים לזהות את ההכנסות משידורי ספורט בקלות באמצעות הכסף שהם גורפים מהפרסומות שמועברות במהלכם. נטפליקס תצטרך לבחון את עצמה האם רכישת זכויות מצדיקה את עצמה בדמות מנויים חדשים שמצטרפים או מנויים קיימים שלא מבטלים מנוי כדי לראות את המשחק. אבל אם היא תגיע למסקנה שמשחק או ליגה מסוימת מצדיקים זאת, לא תהיה לה בעיה לפתוח את הארנק.
ובנקודה זו, היא יכולה להוציא הרבה יותר מהגופים הקיימים, ולהציע סכומים שימנעו מהם את האפשרות לשדר את הליגות והמשחקים המבוקשים ביותר. אולי אפילו, יום אחד בעתיד הלא רחוק, את הסופרבול. אם תבחר נטפליקס ללכת בנתיב הזה, הערוצים המסורתיים יישארו עם מעט מאוד עוגנים למשיכת צופים, אחרי שכבר איבדו את הכותבים והיוצרים הטובים ביותר ועם סימן שאלה גדול מעל עתידם. זו עשויה להיות סוגיה שמטלטלת גם את שוק הטלוויזיה הישראלי - פלטפורמות השידור הישראליות נשענות במידה רבה היום על חבילות הספורט שהן משדרות - והצופה הישראלי יודע בדיוק מי רכש את זכויות השידור לליגת האלופות או לליגה הספרדית.
מהלך השידורים החיים של נטפליקס יכול לשנות לא רק את שוק המדיה, אלא את החיבור בין הציבור לענפי ספורט שונים. ב־2011 עלו לנטפליקס העונות הראשונות של סדרה מוערכת אך אלמונית מרשת הכבלים AMC. הסדרה, על מורה בתיכון שהופך לסוחר סמים כדי לממן טיפולים נגד סרטן, זכתה להערכת המבקרים וטיפחה קהל מעריצים קטן, אבל לא הצליחה לזכות לפופולריות רחבה. כל זה השתנה ברגע שהגיעה לנטפליקס. הקהל גילה אותה, התאהב והפך אותה לאחת ההצלחות הגדולות בהיסטוריה של הטלוויזיה. לסדרה קראו "שובר שורות" (Breaking Bad), וההשפעה התרבותית שלה מורגשת גם היום, יותר מעשור לאחר שהסתיימה. ספק אם זה היה קורה לולא נטפליקס.
אפקט שובר שורות חזר כמה פעמים לאורך השנים. חברים, למשל, זכתה לפופולריות מחודשת בקרב צופים שלא היו בסביבה כששודרה במקור, בזכות ההנגשה שלה בנטפליקס. ועתה, נמצאת החברה בעמדה דומה לעשות אותו דבר גם לענפי ספורט קטנים יחסית. כדורגל נשים נמצא בפריחה זה כמה שנים, ורמת הפופולריות של הענף עולה בקביעות, אך עדיין רחוקה מזו של כדורגל גברים. בדיוק כמו שמונדיאל הגברים הוא אירוע תרבותי עולמי - ייתכן שמונדיאל הנשים בדרך לשם.