סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
הפגנה בוושינגטון נגד החוק שיכפה על הבעלים הסיניים למכור את טיקטוק TikTok
הפגנה בוושינגטון נגד החוק שכופה על הבעלים של טיקטוק למכור את פעילות טיקטוק בארה"ב (צילום: Brendan Smialowski / AFP)

בעקבות חסימת טיקטוק בארה"ב: זינוק של אלפי אחוזים בהורדת VPN

מאות אלפי משתמשים מחפשים דרכים לעקוף את החסימה: נתונים חדשים חושפים עלייה של יותר מ-4,000% בהורדת אפליקציית ה-VPN הולה בארה"ב. מנכ"ל הולה, אבי רז כהן: "איסורים על פלטפורמות פופולריות כמו טיקטוק מובילים לעלייה חדה בביקוש לטכנולוגיות עוקפות כמו VPN”

היקף ההורדה בארה"ב של אפליקציית ה-VPN הולה (Hola) זינק באלפי אחוזים תוך מספר שעות - זאת על רקע החשכת הפעילות של טיקטוק במדינה, כך לפי נתונים שמסרה החברה ל"כלכליסט".
הבוקר, עם כניסתו לתוקף של החוק שמחייב את מכירתה או חסימתה, החשיכה טיקטוק את פעילותה בארה"ב, והיא אינה מאפשרת למשתמשים לצפות בסרטונים או להעלות תכנים לאפליקציה. "חוק שמחרים את טיקטוק נחקק בארה"ב", נכתב בהודעה שהוצגה לנכנסים באפליקציה. "למרבה הצער, זה אומר שאתם לא יכולים להתשמש בטיקטוק כעת. למזלנו, הנשיא טראמפ אותת שהוא יעבוד אתנו למציאת פתרון להחזרת טיקטוק ברגע שייכנס לתפקיד. המתינו לעדכונים".
ואולם, נראה שמשתמשים רבים לא מוכנים לוותר על השימוש באפליקציה, ופנו לאמצעים טכנולוגיים שנועדו לעקיפת החסימה. בפרט, שירות VPN מאפשר לגולשים להסוות את מדינת המקור שלהם ולהציג עצמם כגולשים ממדינה אחרת. שימוש באפליקציית VPN יאפשר למשתמשי טיקטוק בארה"ב לעקוף את החסימה, ולהמשיך לעשות שימוש באפליקציה.
לפי נתוני הולה, שנמצאת בבעלות ברייט דאטה (Bright Data) הישראלית, בשעות שלקראת כניסת החרם לתוקף, היקף ההורדות של האפליקציה בכרום, אנדרואיד, iOS, מק וחלונות זינק במאות ולעתים באלפי אחוזים לעומת ממוצע ההורדות השעתי של האפליקציה ברבעון האחרון.
לאורך ה-18 בינואר, במשך מרבית היום (לפי שעון ארה"ב) היקף ההורדות של האפליקציה בכל שעה היה גבוה ביותר מ-100%. ככל שהתקרב מועד החסימה המיועד, כך הלך היקף ההורדות וזינק. ב-20:00 הוא היה גבוה ב-203% מהממוצע הרבעוני, ושעה לאחר מכן ב-318%.
אבל הזינוק האמיתי ארע ממש בסמוך לכניסת החוק לתוקף. ב-22:00 היה ההיקף גבוה ב-3,742% לעומת הממוצע, ושעה לאחר מכן ב-4,211%. בשעות הראשונות של ה-19 בינואר, כשהחרם כבר היה בתוקף היה היקף ההורדות גבוה בשיעור של בין 1,127% ל-2,081% לעומת הממוצע.
"אנו רואים כאן את תופעת ‘תמריץ החסימה’ בפעולה – כאשר איסורים על פלטפורמות פופולריות כמו טיקטוק מובילים לעלייה חדה בביקוש לטכנולוגיות עוקפות כמו VPN” הסביר מנכ"ל הולה, אבי רז כהן. “האצת האימוץ של כלים מסוג זה משקפת מגמה עולמית ברורה: משתמשים מחפשים דרכים לשמור על חופש הגישה למידע, גם לנוכח רגולציות מקומיות. תופעה זו מדגישה לא רק את הצורך של משתמשים פרטיים, אלא גם את ההשלכות הכלכליות והפוליטיות הרחבות, כאשר חברות טכנולוגיה בינלאומיות נדרשות להסתגל למציאות שבה גישה חופשית למידע הופכת לאתגר עולמי".