כך תקיים שנת 2025 את מה ש-2024 הבטיחה בתחום ה-AI
כך תקיים שנת 2025 את מה ש-2024 הבטיחה בתחום ה-AI
שנת 2024 הוכרזה כשנת המעבר מפרויקטים של הוכחת היתכנות (POCs) ליישומים ממשיים (Production) בתחום הבינה המלאכותית, אך בפועל, עבור רובם ככולם של הארגונים שניסו לעשות זאת, זו הפכה לשנה של הבטחות גדולות ותקוות רבות, עם מעט תוצאות ממשיות וללא תרגום הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיה למוצרים ושירותים שמשנים את כללי המשחק. חלקן התקשו לבחור את הפרויקטים הנכונים, להגדיר מטרות ברורות ולקבוע מדדים להצלחה, ואחרות, אף שהצליחו בהוכחת ההיתכנות, נתקלו בקשיים באינטגרציה של הטכנולוגיה למערכות קיימות, בהתאמת התרבות הארגונית לשינוי הטכנולוגי ובהתמודדות עם אתגרים כמו אבטחת מידע ופרטיות.
כעת, ארגונים בונים את תוכניות העבודה שלהם לשנת 2025, מקצים תקציבים ובוחנים מחדש את האסטרטגיות שלהם. זה הזמן המושלם להסתכל אחורה, לבצע הערכה ביקורתית של פעילויות הבינה המלאכותית שבוצעו, את ההחלטות שהתקבלו ואת התהליכים שהובילו אותן.
לאחר עבודה על עשרות פרויקטים של בינה מלאכותית ג'נרטיבית (GenAI),החל מבניית אסטרטגיה, use case mapping , פרויקטי הוכחת היתכנות , MVPs ומוצרים בפרודקשיין זיהינו מספר גורמי הצלחה קריטיים הנדרשים לצורך מקסום סיכויי ההצלחה של פרויקטים אלו. בשנת 2025 מומלץ לתת דגש לאלמנטים האלה, כדי להגשים הלכה למעשה את הפוטנציאל של ה-AI שטרם מומש במלואו.
הכול מתחיל ונגמר בתהליך
תהליך מוגדר היטב, המתחיל בהגדרת חזון ואסטרטגיה ברורים, הוא הבסיס להטמעה מוצלחת של בינה מלאכותית. חשוב למפות את כל ה-use cases העסקיים הפוטנציאליים, מבעוד מועד, לחבר אותם לאסטרטגיה הכוללת של החברה, לקבוע סדרי עדיפויות נכונים תוך שימוש במטריצה בסיסית שמסתכלת על ההשפעה העסקית הפוטנציאלית וקלות היישום.
בנוסף מומלץ לא להקל ראש עם בניית תוכנית change management חזקה שתתייחס לחששות ולצרכים של העובדים ותייצר תקשורת פתוחה ושקופה בכל רמות הארגון בכדי למנוע התנגדויות מבעוד מועד, ולבסוף לייצר תמיכת של ההנהלה בליווי התהליך.
להתמקד בערך המשמעותי
בעוד שחלק מטכנולוגיות הבינה המלאכותית עדיין בתהליכי בשלות, כבר הוכח ערכן של מספר יישומים מרכזיים המחוללים שינוי משמעותי במספר תחומים. כך, למשל, בתחום המחקר והפיתוח (R&D) וההנדסה, GEN AI מאפשר שיפור מהותי במחזור חיי פיתוח תוכנה (SDLC), תוך הגדלת הפרודוקטיביות, היעילות וחווית המפתחים הכוללת. וכך, גם בתחום עיבוד המסמכים והנתונים, AI מציעה אוטומציה מתקדמת של חילוץ, סיווג וסיכום מידע ממסמכים לא מובנים (unstructured) כגון נהלים, חוזים, חשבוניות ודוחות, תוך זירוז והפשטת תהליכים ארגוניים. בנוסף, בתחום שירות הלקוחות, הטכנולוגיה מאפשרת אוטומציה של משימות שירות חזרתיות, מתן מענים מותאמים אישית וקיצור משמעותי של זמני טיפול בפניות לקוחות, תוך שיפור חווית השירות הכוללת.
זה נכון לא רק לגבי התחומים, אלא גם בכל הנוגע לבחירת האנשים שיובילו את התהליך בארגון. אנשים הם הכוח המניע מאחורי כל יוזמה מוצלחת של בינה מלאכותית. חשוב להרכיב צוות מגוון הכולל את כל בעלי העניין הרלוונטיים לאורך התהליך, ולטפל בפערים בידע בתחום הבינה המלאכותית בצוותים השונים באמצעות הכשרות ותוכניות למידה.
הטכנולוגיה שתוביל להצלחה
טכנולוגיה היא עמוד השדרה של כל יוזמת AI, אך תפקידה חורג מעבר לבחירת הכלים הנכונים. כדי להבטיח הצלחה במעבר משלב הוכחת ההיתכנות (POC) ליישומים ב- Production, מומלץ לאמץ טכנולוגיות שמציגות ערך מוחשי, כאלו שמצליחות לשלב בין דיוק, זמינות, ויכולת לפעול באופן אוטונומי. דוגמאות בולטות לכך הן שימוש ב-RAG, שמאפשר גישה למידע מבוסס הקשר ואקטואלי והפך להיות קריטי ליצירת מודלים חכמים ומדויקים שמשפרים את היכולת של הארגון לשלב מידע פנימי וחיצוני לטובת מענה מדויק; וההסתכלות על שירותים כפורמט "Service as a Software" ושימוש בסוכנים אוטונומיים שיכולים לתרום לגמישות היישומים, שיפור הפרודוקטיביות והדיוק.
האימוץ של טכנולוגיות אלו הוא ראשוני ודורש השקעה אך אלו יתפסו מקום מרכזי להערכתי ב 2025 , ובטווח הבינוני, יפחיתו את העלויות, יקצרו תהליכים, וישדרגו את היכולת הארגונית להתמודד עם האתגרים העתידיים של הארגון.
שנת המפנה
מבט קדימה לשנת 2025 חושף מגמות מרתקות בעולם הבינה המלאכותית, שצפויות לשנות סדרי עולם בתחומים מגוונים: החל מסוכני AI שיעברו טרנספורמציה משמעותית ויעלו את הצורך במהנדסים בעלי מיומנויות מתקדמות בניהול והפעלת סוכנים; דרך עלייתם של יישומים רב-מודליים (Multi-Modality Applications), שיהיו מסוגלים לראות, לשמוע ולעבד קלטים מגוונים; ועד שיפורים משמעותיים ביכולת של AI לעבד טיפוסי מסמכים מורכבים ולנהל אינטגרציות נתונים רחבות היקף בדיוק גבוה יותר.
ההתפתחות הטכנולוגית הצפויה, לצד יישום הלקחים שארגונים חוו על בשרם בשנת 2024, צפויים להיות נקודת המפנה בתחום אימוץ הבינה המלאכותית. לכל ארגון יש את הדרך הנכונה עבורו, ארגונים שישכילו להסתכל על התמונה כולה בצורה הוליסטית, יסיטו משאבים נדרשים טובת טרנספורמציית AI בארגון וימנפו את ניסיונם וניסיון של אחרים, ישפרו משמעותית את הסיכוי להצלחה.
רן פוייר הוא CEO Commit-AI and GenAI Transformation Expert