ממשל טראמפ ממשיך לקדם את האינטרסים של מאסק: פיטורים במינהל הבטיחות בדרכים האמריקאי
בעקבות הקיצוצים הנרחבים שמוביל אלון מאסק דרך הממשל האמריקאי ב-DOGE, חברותיו נהנות משינויים משמעותיים כולל הסרת רגולציות. המהלכים משפיעים, בין השאר, בהקלות על טסלה, ספייס X ו-X. הפעם האש כוונה לחברה האחראית על רגולציה של רכבים אוטונומיים מהסוג שמפתחת טסלה
בשבוע שעבר שבה והניפה המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) בהובלת אלון מאסק את גרזן הקיצוצים שלה. מאז חזר דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר היתה DOGE במסע פרוע של קיצוצים וחיסולים, מקטינה משמעותית או מבטלת תקציבים של גופי מרכזיים כמו סוכנות הסיוע USAID או גוף המחקר הרפואי NIH. אבל הפעם, כוון הגרזן לגוף קטן יחסית, יחידה זעירה בת כ-14 איש בלבד בתוך מנהל הבטיחות הלאומי בכבישים המהירים (NHTSA). חצי מהם התבשרו שילכו הביתה. מה עושה היחידה הזו? אחראית על רגולציה של רכבים אוטונומיים, מהסוג שמפתחת, בודקת ומוכרת טסלה של לא אחר ממאסק.
"האם זה ישפיע על היכולת של הממשל הפדרלי להבין את סוגיות הבטיחות מאחורי הרכבים של טסלה? כן, זה ישפיע", אמר לוושינגטון פוסט אחד ממהנדסי היחידה שאיבד את משרתו. "כמות האנשים בממשל הפדרלי שיכולים להבין את הסוגיה הזו כמו שצריך קטנה מאוד. עכשיו, היא כמעט לא קיימת". מהלכי הקיצוצים של DOGE, ממש במקרה, גם הטיבו עם אחת החברות הבולטות של מאסק.
ואולי לא כל כך במקרה? כי בחודש שחלף מאז חזרת טראמפ לבית הלבן, שורת מהלכי הקיצוצים והשינויים שהוביל הממשל, כולל כאלו שנעשו ביוזמת מאסק דרך DOGE, הטיבו עם החברות והאינטרסים העסקיים השונים של המיליארדר.
למאסק, האיש העשיר בעולם, פעילויות עסקיות מגוונות: יצרנית הרכבים החשמליים טסלה (שכוללת גם פעילות ייצור סוללות משמעותית), חברת החלל ספייס X (שכוללת גם את פעילות האינטרנט הלווייני סטארלינק), הרשת החברתית X (לשעבר טוויטר), חברת הבינה המלאכותית xAI, חברת הקידוחים The Boring Company וחברת השתלים הניורלוגיים Neuralink. לחברות, ובעיקר לספייס X שהיא אחת מהקבלנים הממשלתיים הגדולים ביותר, קשרים שונים עם סוכנויות פדרליות, בין כספקית שירותים ובין כיעד רגולציה.
בזמן קמפיין הבחירות לנשיאות, היה מאסק אחד התומכים המשמעותיים של טראמפ, הן כספית והן אקטיבית. עם הניצחון בנובמבר העניק טראמפ למאסק את המתנה של הקמת והובלת DOGE מתוך מטרה לבצע קיצוצים נרחבים בממשל הפדרלי. וחלק ניכר מהקיצוצים, פיטורים ישירים של טראמפ, או פרישה של בעלי תפקידים ממשל ביידן הטיבו משמעותית עם האינטרסים העסקיים של מאסק עצמו. לפי בדיקה של הניו יורק טיימס, 11 מהסוכנויות הפדרליות שהושפעו מהמהלכים אלו היו אחראיות ל-32 חקירות, בדיקת תלונות או ביצוע פעולות אכיפה נגד חברות ואינטרסים של מאסק.
אחת הסוכנויות הבולטות בהקשר זה היא המועצה הלאומית ליחסי עבודה (National Labor Relations Board), סוכנות פדרלית עצמאית להגנה על זכויות עובדים שמנהלת 24 חקירות נגד חברות שונות של מאסק ובהן X, ספייס X וטסלה. מאז ינואר, פיטר טראמפ שלושה בכירים במועצה, באופן שלמעשה מקעקע את יכולתה לקבל פסיקות בתיקים שהיא חוקרת.
הסוכנות להגנה פיננסית של צרכנים (Consumer Financial Protection Bureau), גוף שנועד למנוע הונאות ופגיעות צרכניות בהקשרים פיננסיים, מנהלת מאגר מידע ובו מאות תלונות צרכנים נגד טסלה, בהקשרים של גביית חובות או מתן הלוואות, והיא הרגולטור שיבדוק את שילוב התשלומים ב-X. ב-7 בפברואר הכריז מאסק על מותה של הסוכנות בפוסט המאופק CFPB RIP, בתוספת אימוג'י של מצבה. פעילותה של הסוכנות נעצרה בפועל לחלוטין, לאחר שהממשל הורה לה להשהות את כל החקירות שהיא מנהלת.
בספטמבר, סוכנות התעופה הפדרלית (Federal Aviation Administration) הטילה על ספייס X קנס בסך 283 אלף דולר, אחרי שפסקה שהחברה עשתה שימוש בדלק שלא השלים את מבדקי הבטיחות הנדרשים. מאסק הזועם דרש את התפטרות ראש הסוכנות, מייקל ויטקר. הוא קיבל את מבוקשו ביום האחרון של ממשל ביידן, אף שמינויו וויטקר אושר בפה אחד בסוף 2023 לכהונה בת חמש שנים. מזכיר התחבורה של טראמפ, שון דאפי, הבטיח בדיונים על מינויו בסנאט לבחון מחדש את הקנסות שהטילה ה-FAA.
שינויים תפקידים נוספים שמטיבים עם טראמפ כולל מינוי ראש חדש לרשות לניירות ערך (SEC), שחוקרת אי סדרים ברכישת טוויטר על ידי מאסק (שכינה את הרשות "ארגון שבור לחלוטין"). טראמפ ניסה גם להעביר מתפקיד את יו"רית נציבות הבחירות הפדרלית, אלן וויינטראוב, שחוקרת שונות נגד מאסק, בהן הטענה שהצעתו בזמן הבחירות לשלם מיליון דולר לאזרחים שירשמו להצבעה היא שוחד בחירות.
"התפקיד הכפול של מאסק – ניהול תאגיד למטרות רווח בשעה שהוא משרת במשרה ציבורית – לא רק יוצר ניגוד עניינים זועק שמהווה סיכון חמור למוסדות האמריקאים הקדושים ביותר, אלא גם מהווה הפרה של החוק הפדרלים", התריע הסנטור הדמוקרטי ריצ'ארד בלומנטל, במכתב ששלח ליועץ המשפטי של טסלה.