סגור
גג עמוד techtalk דסק

ישראל היא לא רק מעצמת סייבר. זה הזמן להפנות מבט לתעשיית האיקומרס

ב-2023, חברה ישראלית הונפקה בנאסד״ק לפי שווי של כ-2 מיליארד דולר. יום לאחר מכן, השווי שלה זינק ל-2.8 מיליארד דולר, מה שהפך לאירוע הנזילות הגדול ביותר של חברה ישראלית באותה שנה – ובפער ניכר. זמן קצר לאחר מכן, בתחילת 2024, חברה ישראלית נוספת נמכרה לענקית אמריקאית בעסקה בשווי מיליארד דולר – אחד האקזיטים הגדולים של השנה שחלפה.
המפתיע? החברות האלו לא עוסקות בסייבר, פינטק או גיימינג – תחומים שבהם ישראל נחשבת למובילה – אלא דווקא באיקומרס; תחום שלעתים נחשב פחות מרכזי ולא תמיד מקושר לרווחים גדולים בתעשייה הישראלית. אך שתי החברות האלו מראות שהמציאות שונה: הראשונה עוסקת במוצרי טיפוח ואיפור, והשנייה במזרנים ואביזרי שינה. שתיהן הצליחו לבנות עסקים חזקים ורווחיים, ולהפוך למובילות בתחומן בשוק הבינלאומי.
שוק האיקומרס האמריקאי מוערך בכטריליון דולר בשנה ומהווה כ-15% מהמכירות הקמעונאיות בארה"ב. חלק גדול מהמכירות הללו מתבצע דרך ענקיות כמו אמזון, שמגיעה לשווי מכירות (GMV) של 500 מיליארד דולר בשנה בארה"ב. מתוך כלל המכירות שאינן עוברות דרך אמזון, כ-200-300 מיליארד דולר מגיעים מתחום ה-DTC – חברות שמוכרות ישירות לצרכן בעיקר דרך האינטרנט, ללא שימוש ביעדי מכירה כמו אמזון, וולמארט או סאפורה.
1 צפייה בגלריה
עידו דותן סמנכ"ל לקוחות ב-Meta ישראל
עידו דותן סמנכ"ל לקוחות ב-Meta ישראל
עידו דותן
(צילום: מטא)
תחום ה-DTC (Direct-to-Consumer) פועל בגישה שונה משאר השוק - חברות מוכרות ישירות ללקוחות, בדרך כלל דרך האתר שלהן, ומנהלות את כל התהליך בעצמן: מהשיווק ועד הלוגיסטיקה. המודל הזה מאפשר שליטה רבה על חוויית הלקוח וקשר ישיר איתו. אחרי שיאי הקורונה, התחום התקרר בעקבות עלייה בעלויות גיוס לקוחות (CAC) והאטה כלכלית גלובלית. רבות מהחברות החלו לשלב מכירות ישירות עם פלטפורמות כמו אמזון או wholesale כדי לשמור על יציבות וצמיחה.
אך למרות האתגרים, דווקא חברות DTC ישראליות הצליחו לבלוט בשנים האחרונות. בזכות יכולות מתקדמות ברכישת לקוחות מבוססת דאטה, גמישות תפעולית ושימוש בטכנולוגיה, הן הצליחו להגיע למאות מיליוני דולרים במכירות בתוך זמן קצר. רבות מהחברות הישראליות פועלות במודל "בוטסטראפ" – צמיחה שמבוססת על הכנסות עצמאיות, ללא תלות בהון חיצוני. שיטה זו בונה חברות שרווחיות מוטמעת עמוק בד.נ.א העסקי שלהן. במחקר שערכנו ב-Meta מצאנו ש-61% מהחברות שמכניסות מעל 50 מיליון דולר בשנה מעסיקות פחות מ-20 עובדים, מה שמעיד על יעילות תפעולית גבוהה. בנוסף, כמעט מחצית מהחברות (44%) הגדילו את הוצאות השיווק שלהן בשנה האחרונה, ו-90% מהן דיווחו על צמיחה.
חברות DTC ישראליות כבר מובילות קטגוריות עולמיות רבות. בעולמות הביוטי, תוספי התזונה, האופנה ועיצוב הבית - רבות מהחברות הצומחות ביותר באינטרנט הן ישראליות. כל הסימנים מראים שהמומנטום הזה ימשיך ויתחזק ב-2025. זו לא תהיה הפתעה גדולה אם המותג הגלובלי הגדול הבא, זה שיגיע לכל בית בעולם וימכור בעשרות מיליארדי דולרים, יצמח דווקא מישראל.
יזמים, מהנדסים, כלכלנים, מעצבים ומשקיעים שיבחרו להיכנס לתעשייה הזו יגלו תחום רווחי, עם הזדמנויות בגובה מיליארדי דולרים רבים, שהולך להמשיך ולצמוח בעשור הקרוב, ובו להייטקיסטים ישראלים יש יתרון תחרותי אמיתי - לא פחות מאשר תחומי הסייבר, הפינטק והגיימינג.
עידו דותן הוא סמנכ"ל לקוחות ב-Meta בישראל