87% מהעובדים מוכנים לוותר על שכר כדי לעבוד עם AI - מה הם יודעים שאתם לא?
87% מהעובדים מוכנים לוותר על שכר כדי לעבוד עם AI - מה הם יודעים שאתם לא?
מחקר עולמי של חברת HP חושף תמונה מטרידה: 28% בלבד מעובדי ההייטק מדווחים על יחסים בריאים עם מקום עבודתם. זה לא מפתיע - עומס המשימות, הצורך בתקשורת רב-לשונית ובין-יבשתית, והדרישה המתמדת לחדשנות, הופכים את סביבת העבודה המודרנית למאתגרת מתמיד.
אבל משהו מעניין קורה בשטח. בעוד שמנהלים וחברות טכנולוגיה מדברים על העתיד המזהיר של בינה מלאכותית, העובדים עצמם כבר מצביעים ברגליים - ובארנק. לא פחות מ-87% מהעובדים מוכנים לוותר על חלק משכרם תמורת גישה לכלי AI שיהפכו את עבודתם למותאת אישית עבורם ויעילה יותר. זו לא עוד סטטיסטיקה - זו הצבעת אי-אמון במודל העבודה הנוכחי.
התסכול מהעבודה היומיומית מוכר לכולנו עם אינספור מיילים שדורשים מענה, ישיבות אינסופיות בזום, ומשימות חוזרות ונשנות שגוזלות את הזמן היקר שלנו. אבל בעוד אנחנו עסוקים בלהתלונן על העומס, מהפכה שקטה כבר מתרחשת במשרדים ברחבי העולם, והיא מבשרת על עידן חדש ומבטיח בעולם העבודה.
נתונים מראים כי 73% מהעובדים מדווחים שבינה מלאכותית מקלה על עבודתם, כאשר 69% מאמינים שהיא מגבירה את הפרודוקטיביות שלהם. המהפכה כבר כאן ומתרחשת בשלושה מישורים מרכזיים: הטמעת עוזרים אישיים מבוססי AI להבנת שפה טבעית וביצוע משימות מורכבות, שבירת מחסום השפה באמצעות תרגום בזמן אמת, וטכנולוגיות נוכחות מרחוק המטשטשות את הגבול בין פגישות פיזיות לווירטואליות - מציאות שכבר מתהווה במקומות עבודה מתקדמים, בהם מערכות AI מסננות מיילים חשובים, מכינות טיוטות לתשובות ואף מתרגמות בזמן אמת שיחות עם לקוחות מחו"ל.
השינוי כבר לא תלוי בתקציבי ענק - אבל יש לו מחיר
הבשורה הגדולה היא שהשינוי הזה כבר לא תלוי בתקציבי ענק או במומחי AI. הטכנולוגיה הופכת נגישה יותר ויותר, עם פתרונות שמשתלבים בכלים המוכרים לנו. למשל, עובד יכול היום לנהל שיחת וידאו שמרגישה כמו פגישה פנים אל פנים, גם אם המשתתף השני נמצא בקצה השני של העולם. המערכת אפילו מזהה אם יש בעיות טכניות ומתקנת אותן באופן אוטומטי.
אבל לכל זה יש מחיר, תרתי משמע. התחזיות מצביעות על כך שעד 2027 תעשיית ה-AI תצרוך אנרגיה בהיקף השווה למדינה בגודל של הולנד. זה מעלה שאלות קריטיות על הקיימות של המהפכה הזו. הפתרון, מסתבר, טמון דווקא במעבר ממודל מבוסס ענן למחשבים חכמים המבצעים עיבוד מקומי של בינה מלאכותית. מהלך שמשלב חיסכון משמעותי באנרגיה עם יעילות ביצועית מקסימלית.
שינוי תפיסתי
השינוי המשמעותי ביותר, אם כן, הוא בתפיסה. העבודה הופכת מ"משהו שחייבים לעשות" ל"משהו שרוצים לעשות". כשהמשימות המונוטוניות מועברות למכונות, העובדים מתפנים למה שבני אדם עושים הכי טוב: חשיבה יצירתית, פתרון בעיות מורכבות, ואינטראקציה אנושית משמעותית.
הנתונים מעודדים. כ-70% מהעובדים, המנהלים ומקבלי ההחלטות בתחום ה-IT מאמינים שסביבת עבודה מותאמת אישית תשפר את שביעות רצונם. המשמעות היא שאנחנו עומדים בפתחו של עידן חדש, שבו הטכנולוגיה לא רק מייעלת תהליכים, אלא מעצבת מחדש את מהות העבודה עצמה. העובדים של היום כבר לא מסתפקים בהבטחות לעתיד - הם דורשים פתרונות מוחשיים שישנו את חווית העבודה שלהם כאן ועכשיו.
האתגר האמיתי עבור ארגונים הוא לא רק להטמיע את הטכנולוגיות החדשות, אלא לעשות זאת באופן שישרת את העובדים ולא להיפך. אולי זו הסיבה שכל כך הרבה עובדים מוכנים אפילו לוותר על חלק משכרם כדי לקבל את הכלים החדשים האלה, כי בסופו של יום, שביעות הרצון בעבודה שווה הרבה יותר מעוד כמה שקלים במשכורת. רק כך נוכל להבטיח שהמהפכה הטכנולוגית הזו תוביל לא רק לעלייה בפריון, אלא גם לשיפור אמיתי באיכות החיים של העובדים.
שי פרומקיס הוא מנהל קטגוריית מוצרי מחשוב ב-HP ישראל