בדיקהאסוס מציעה שדרוג קל לטלפון הגיימרים שלה, שיכול להתאים גם לקהל הרחב
בדיקה
אסוס מציעה שדרוג קל לטלפון הגיימרים שלה, שיכול להתאים גם לקהל הרחב
ה-ROG Phone 9 נראה בדיוק כמו הדגם הקודם, וכולל חידושים בעיקר מגזרת הגימיק כמו מסך אחורי שמציג התראות ומשחקי רטרו, ובינה מלאכותית שעוזרת להתקדם במשחקים. מעבר לאלה הוא מכשיר מצוין למגוון שימושים - עם מחיר גבוה במיוחד
איך טלפון יכול להיות גם מצוין וגם לפספס? אסוס מציגה שילוב כזה ב-ROG Phone 9 Pro, הסמארטפון החדש שלה שעקרונית פונה לקהל הגיימרים. הדגם הקודם היה מצוין בפני עצמו - עם מפרט חזק, מסך גדול ומצוין, רמקולים טובים וכל מה שאפשר לבקש מטלפון פרימיום, ומחיר גבוה שהתחיל ב-5,500 שקל.
הדגם הקודם כבר סימן בעיה קלה בפנייה לקהל היעד, כשלא היה לגמרי ברור מה בדיוק הופך אותו למכשיר מיועד לגיימרים. כן, החומרה היתה מצוינת וקצב הריענון של המסך היה גבוה, אבל גם סמסונג ושיאומי עם מפרט דומה במכשירי הדגל שלהם, בלי קריצה לגיימרים.
עברה קצת פחות משנה מהשקת הדגם הקודם, ועכשיו מגיע כאמור היורש - אז מה התחדש?
מבנה ועיצוב: מבחינה חיצונית שום דבר לא השתנה
עוד לפני שמגיעים לסמארטפון עצמו, צריך לעבור את האריזה. בדומה להשקת הדגם הקודם, אסוס עטפה את ה-ROG 9 בקופסה גדולה עם עיצוב שמבהיר לאיזה קהל הוא פונה. בניגוד לשנה שעברה, הפעם האריזה קצת קטנה יותר ולא כוללת משחק שבמהלכו צריך להציב את המכשיר במקומות מסוימים במארז.
הדגם החדש זהה לקודמו: אלה בדיוק אותם גובה, רוחב ועובי, גם המסך נשאר בגודל 6.78 אינץ' והעיצוב של המצלמות בגב המכשיר לא השתנה. בקיצור, זו אותה גברת, עם שינויים בתוך המכשיר.
ה-ROG 9 הוא עדיין מכשיר גדול שדומה למכשירי הדגל של יצרניות סמארטפונים אחרות, ודי כבד - הוא שוקל 227 גרם, ובערכה יש גם כיסויי מגן שמוסיפים עוד קצת למשקל הזה.
גם בחירות העיצוב הלא סטנדרטיות עדיין כאן: שקע הטעינה בתחתית המסך לא ממורכז לאמצע, אלא צמוד לפינה השמאלית התחתונה, ושקע האוזניות צמוד לפינה הימנית - כן, אסוס ממשיכה להשתמש בשקע לאוזניות חוטיות, ומנגד, משום מה אין תמיכה ב-eSIM. יש גם שקע טעינה צדדי שמיועד לחיבור אביזר חיצוני, הזכוכית היא עדיין גורילה גלאס ויקטוס 2 והמכשיר עומד בתקן IP68, כלומר מציע הגנה טובה (פלוס) מפני אבק ומים.
מה בכל זאת השתנה? בגב ה-ROG 8 היה מסך LED קטן שהציג אנימציות שונות בזמן משחק והתראות על שיחה נכנסת, למשל. באסוס ראו כי טוב והכפילו את המסך - בדגם הקודם היו 341 נקודות של תאורת LED ובחדש יש כבר 648. בנוסף, גם הדגם ה"חלש" יותר, כלומר ROG 9 אבל לא פרו, מקבל הפעם מסך LED, אבל קטן יותר, עם תצוגה של 85 נקודות בלבד - צריך לשמור על בידול בין הדגמים ולתת תמורה למי שקנה את הדגם היקר יותר.
אם תבחרו לכסות את הטלפון עם מגן התכונה הזו כבר לא תהיה רלוונטית, מן הסתם, וכשהיא כן עובדת היא יכולה לעזור אבל גם להפריע - אפשר להשתמש בתצוגת ה-LED כדי להציג ספירה לאחור לקראת צילום, למשל, ומצד שני היא מציגה אנימציה כשאתם משחקים, מה שיכול להפריע לסביבה או להסגיר אתכם אם תיכננתם לשחק בלי שמי שסביבכם יידע על כך.
חומרה: המעבד שודרג, מקשי המשחק עדיין בעייתיים
כן, גם כאן לא השתנה הרבה. הדגם שהגיע לבדיקה כלל 24 גיגה בייט של זיכרון ואחסון בנפח 1 טרה בייט, בדיוק כמו בשנה שעברה, אבל המעבד כמובן השתנה: זה המכשיר הראשון שהגיע אליי וכולל את ה-Snapdragon 8 Elite - מעבד הדגל החדש של קוואלקום.
התוצאה: ה-ROG 9 הוא מכשיר חזק ומהיר במיוחד, שמתמודד בקלות עם כל משימה. כל אפליקציה נפתחת במהירות, אין לו כמובן בעיה עם משחקים עתירי גרפיקה ואפילו נעילת המסך של המכשיר נפתחת בזריזות אם בוחרים להשתמש בזיהוי פנים דרך המצלמה. התחושה היא שהכל עובד במהירות גבוהה יותר מאשר במכשירים מתחרים, גם אם הפערים הם לא גדולים.
המסך נשאר מצוין, עם תצוגה מעולה ורמת בהירות גבוהה שמאפשרת שימוש במכשיר גם תחת שמש ישירה. לפעמים הבהירות דווקא הרגישה חזקה מדי - וגם זו ירושה מהדגם הקודם. הרמקולים טובים מאוד ומספקים צליל טוב משמעותית מזה שתשמעו ברוב המכשירים.
קיבולת הסוללה גדלה קצת ל-5,800 מיליאמפר וכשהיא מלאה אפשר להשתמש במכשיר יום וחצי ואפילו יומיים. המכשיר תומך בטעינה מהירה ובערכה יש מטען מתאים, איתו נדרשו 15 דקות כדי להגיע מ-15% בסוללה ל-50%, לאחר 30 דקות התמלאו 80% וכעבור 45 דקות הגענו לטעינה מלאה.
יש כאן עוד הבדל מול מכשירים "רגילים": בצד ימין של ה-ROG 9 יש שני מקשי משחק (Air Triggers), כמו אלו שתמצאו בקונסולות ניידות למשל. הרעיון הוא להשתמש במקשים האלה כשמחזיקים את המכשיר לרוחב בתור הדק במשחקי יריות, למשל. כאן יש תחושת פספוס קלה: המקשים האלה שולבו גם ב-ROG 8, כבר בשנה שעברה גיליתי שהם לא עובדים בכל המשחקים וזה המצב גם הפעם.
אפליקציה של אסוס לשליטה במכשיר מאפשרת להגדיר את הכפתורים למשחקים שונים ואפילו ממליצה על משחקים לפי פרמטרים שונים, כמו תמיכה בקצב ריענון מסך מסוים או תמיכה בכפתורים הפיזיים של אסוס - וגם בחירה במשחק כזה לא מבטיחה שהכפתורים יפעלו. אפשר להסתדר גם בלי המקשים האלה וליהנות מהמשחקים, במיוחד כשהם רצים בצורה חלקה. אבל אם זה טלפון שמיועד לגיימרים - זו בדיוק הנקודה שבה זה אמור לבוא לידי ביטוי.
איפה הכפתורים האלה כן עובדים? במשחקים שמוצגים על גב המכשיר. כן, אסוס לא רק הרחיבה את אזור התאורה של ה-LED, אלא גם מאפשרת להריץ עליו משחקים כמו סנייק או גרסה של Space Invaders ומשחקים נוספים. זה גימיק חביב ולא יותר מכך - אף אחד לא קונה מכשיר באלפי שקלים בשביל משחקים כאלה. דרך האפליקציה של אסוס אפשר לבחור אילו אנימציות יופיעו על גב המכשיר ואפילו להטעין קבצי GIF שיצרתם לבד.
בדגם היקר יותר אסוס מצרפת מאוורר חיצוני אליו אפשר לחבר את הסמארטפון בעזרת שקע ה-USB-C הצדדי, אבל במהלך השימוש במכשיר לא הרגשתי שהוא מתחמם, גם בזמן משחק, ונראה שאפשר להסתדר גם בלי המאוורר. למאוורר הזה יש גם רגלית קטנה שהופכת אותו למעמד לטלפון וגם בו יש שני מקשים לשליטה במשחקים.
תוכנה: יש כלי AI מיוחדים לגיימרים
ה-ROG 9 מבוסס על אנדרואיד 15, הגרסה החדשה ביותר של מערכת ההפעלה שעדיין לא הופצה לרוב המכשירים בשוק. אבל גם כאן אל תצפו לשינויים משמעותיים - יש כמה חידושים כמובן, אבל הם נמאצים בעיקר מאחורי הקלעים או נמצאים בכמה תכונות ספציפיות. מבחינת שימוש שוטף לא תרגישו בהבדל של ממש.
אסוס הוסיפה כמה שינויי עיצוב ואפליקציות שלה, אבל שומרת על גרסה די נקייה של אנדרואיד, כמו שתמצאו במכשירי פיקסל של גוגל. זה אומר בין היתר שברירת המחדל היא ניווט באמצעות מחוות אצבע ולא עם כפתור בית וחזרה אחורה.
אי אפשר בלי AI, כמובן, ובמכשיר שמיועד לגיימרים אסוס התמקדה בתכונות שיעזרו להם. זה אומר למשל כלי שבעזרתו אפשר להעתיק טקסט שמופיע במשחק כדי לתרגם אותו או לחפש מידע נוסף עליו ברשת, וכלים אחרים שאמורים לעזור במהלך המשחק עצמו - למשל לאסוף אוטומטית חפצים שזמינים באזור בו נמצאת הדמות שלכם, להעביר אוטומטית את הדמות לריצה, לדלג על שיחות ארוכות עם דמויות אחרות שתפגשו בדרך ועוד. לא כל האפשרויות האלו מופעלות כברירת מחדל, וצריך לבדוק בהגדרות באיזה סטטוס הן נמצאות.
בנוסף, יש גם תכונות AI "סטנדרטיות" יותר כמו תמלול הקלטות, שלא כולל תמיכה בעברית וכלי AI ליצירת תמונות רקע לטלפון.
מצלמה: יציבה במיוחד ומוצלחת
כמו בדגם הקודם, אסוס מסתפקת בשלוש עדשות - הראשית עם חיישן 50 מגה פיקסל, עדשת טלפוטו עם חיישן 32 מגה וזום אופטי X3 ומצלמה לצילום רחב עם חיישן 13 מגה, כשבנוסף יש מצלמת סלפי עם חיישן 32 מגה. המצלמות עושות את העבודה ומספקות תמונות מוצלחות וחדות - גם במצב לילה וגם כשבוחרים בזום דיגיטלי.
יש כאן גם גימבל לייצוב התמונה שעוזר מאוד לשמור על צילום וידיאו יציב גם אם אתם לא מקפידים על אחיזה יציבה של המכשיר.
אפשר לצלם גם באמצעות לחיצה על מקש המשחק שנמצא בצד ימין - רעיון נחמד לשימוש נוסף שלו, רק קחו בחשבון שהמקש מאוד רגיש למגע ובכמה מקרים גיליתי שצילמתי בטעות תמונות כשחשבתי שאני רק מחזיק את המכשיר.
באפליקציית גלריית התמונות של אסוס אפשר לבצע חיפוש תמונות בניסוח חופשי, והפעם הוא עובד גם בעברית. אפשר למשל לחפש "חודש שעבר" ולקבל תמונות רלוונטיות, אבל החיפוש די מוגבל - כשחיפשתי "ילדים" או "דשא" הוא לא הצליח למצוא תמונות מתאימות וכשחיפשתי "גינה" הוא מצא רק תמונה אחת, מתוך סט של כמה תמונות שצילמתי באותו זמן ובאותו מקום.
סיכום
יש כמה תלונות קטנות (וחלקן קטנוניות) ל-ROG 9, אבל בסך הכל זה מכשיר מעולה, גם למי שבכלל לא מעוניין בגיימינג - עם מסך מצוין, חומרה חזקה וביצועים מהירים, הוא יכול להתאים לשימושים רבים. המכשיר לא מחדש הרבה לעומת הדגם הקודם וקצת מפספס דווקא בקהל היעד שאליו הוא מכוון, בגלל בעיות תאימות של מקשי המשחק, אבל זה לא פוגע בשימוש בסמארטפון.
כיאה למכשיר פרימיום, הדגמים השונים של ה-ROG 9 לא זולים: הדגם שהגיע לבדיקה, גרסת PRO עם 24 גיגה זיכרון ואחסון בנפח 1 טרה בייט, עולה 6,700 שקל, ואם תסתפקו בפחות זיכרון ואחסון המחיר יירד עד ל-4,700 שקל.
התמורה כאמור מצוינת, אבל ברמות המחיר האלה הוא יותר יקר ממכשירי הדגל של יצרניות אנדרואיד אחרות ובחלק מהמקרים קשה להצדיק את הפער במחיר.