בגרות ב-AI עכשיו
בגרות ב-AI עכשיו
ישראל בתחתית ה-OECD? השקעה נכונה ב-AI תהפוך את תלמידי ישראל למובילים בעולם
בינה מלאכותית (AI) נכנסה בסערה והפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו, בעבודה, בשעות הפנאי, ולמעשה בכל תחום אפשרי – מיצירת תוכן, לתעופה, דרך עולם הרכב ועד רפואה, שמאמצים את היכולות הבלתי נדלות שלה בהתלהבות רבה. במרחק שנות אור, ניצב תחום החינוך ולצידו מוסדות החינוך שעדיין מהססים לאמץ את הטכנולוגיה במלואה. יש שיקראו לזה "שמרנות" ויש "זהירות", אולם בעזרת שימוש נכון ומוסדי ב-AI נקבל יתרונות פדגוגיים רבים, כמו התאמת שיטות ההוראה לצרכים האישיים של כל תלמיד, הקלה בעבודת המורים והפיכת הלימודים ליצירתיים, מרתקים יותר ומודרניים הרבה יותר. יתרונות שאם נדע לנצלם בזמן נוכל להפוך את תלמידי ישראל למובילים בעולם.
AI הוא המורה הפרטי הטוב ביותר
בתקופה שבה בכל כיתה יש בין 30 ל-40 תלמידים, קשה לתת יחס אישי לכל תלמיד, דבר הכרחי בשנת 2025 כדי לממש את הפוטנציאל של כל אחת ואחד. בעוד הזמן הפנוי של כל מורה מוגבל, ומורה פרטי לא מתאים לכל כיס, ה-AI לגמרי יכול לעשות זאת. בעזרת שימוש נכון בטכנולוגייה, כל תלמיד יכול ללמוד בקצב שלו, לקבל משוב מיידי, ולהתמקד בנושאים שהוא מתקשה בהם.
חכה במקום דגים
על פי מומחים רבים, ה-AI נמצא כעת רגע לפני הפריצה הגדולה. קיבלנו טעימה ליכולות שלו בשנים האחרונות, אולם בשנה הקרובה נבין באמת את העוצמות והיתרונות שהכלי מביא. צומת הדרכים הזה צריך לעמוד לנגד עיניהם של קברניטי החינוך בארץ, ובדומה למשל הידוע על האדם הרעב שמלמדים אותו לדוג במקום להביא לו דג – זה הזמן ללמד את התלמידים להשתמש בכלי AI, במקביל לעוד נוסחה או הרצאה.
השימוש ב-AI במערכת החינוך לא רק מאפשר לתלמידים ללמוד כיצד להפעיל ולהבין טכנולוגיות מתקדמות, אלא גם מעודד אותם לפתח חשיבה לוגית ויצירתית, לפתרון בעיות, ולשיתוף פעולה עם כלים אוטומטיים. בנוסף, ה-AI מספק לתלמידים את הכלים להסתגל לעולם העבודה העתידי, שבו הכישורים הטכנולוגיים חשובים מתמיד, ובמקרים רבים גם היכולת ללמוד עדיפה על הידע עצמו.
ולא מדובר רק בתאוריה, אלא גם ביכולות פרקטיות, שכן ה-AI מספק כלים איכותיים, שאם נשכיל ללמד אותם, נבנה דור חדש החותר למצויינות. כך לדוגמה, כל ילד הופך ליוצר בעזרת יכולות עיבוד תמונה וסרטים, יוצר מוזיקה וסרטים ושירים או מפתח אפליקציות, וכותב תוכן מקצועי. בעזרת ה-AI, תלמידים יכולים לממש רעיונות חדשים ולהתנסות בדרכים שלא היו נגישות להם בעבר.
מעבר לכך, ה-AI גם מאפשר לתלמידים להבדיל בין העיקר לטפל, או כפי שקוראים לזה בימינו, לעשות אופטימיזציה של תכני הלימוד בהם הוא צריך יותר עזרה, או להבדיל בהם הוא ניחן בכישרון. כמו כן, לזרז משימות מעכבות או משימות חזרתיות, כמו עיבוד נתונים או יצירת תוצרים גרפיים, ולפנות זמן למיקוד במחשבה יצירתית ובפיתוח רעיונות מקוריים.
בדומה כמעט לכל טכנולוגיה חדשה או אפילו פלטפורמת סושיאל, גם לשימוש ב-AI יש צד פחות זוהר, בטח במסגרת מערכת החינוך, שרואה באופן טבעי ונכון גם אתגרים רבים לצד היתרונות הגלומים, האפשרויות וההזדמנויות. הפחד הוא תלמידים שטחיים יותר, שלא קוראים טקסטים ובטח לא ספרים, ולא מסכמים בעצמם או יודעים לתמצת, ואפילו מרחיקי הלכת יצביעו על לא ידעו לשאול ולייצר יכולות חברתיות בסיסיות.
לזה מצטרף החשש שתלמידי דור העתיד יפסיקו לפתח כישורים חיוניים כמו חשיבה יצירתית, פתרון בעיות עצמאי ויכולת למידה עצמית בנוסף פתרון של בעיות מסוגים שונים – ומה עם הכנת שיעורי הבית המסורתיים?
חלק נוסף מהבעיה, של המורים, הוא הקושי לזהות מתי תלמידים פשוט מעתיקים תשובות בעזרת ה-AI מבלי להשקיע בלמידה אמיתית, ובאופן כללי – מה היכולת של התלמיד ומה של האלגוריתם, ומה אם המידע שהוא מספק לא מהודק, מוטעה או חסר ביסוס?
בגרות 5 נקודות ב-AI
אין ספק שיש פה כברת דרך, אותה צריכה לעשות מערכת החינוך כדי להנחיל את היכולות האלה, כמובן לצד – החשוב לא פחות - לטעת ערכים עבור שימוש אתי, קריאה ביקורתית, סינון מידע מטעה והיכולת לא לקבל דברים פשוטם כמשמעותם. AI יכול לפנות את זמן המורים בין היתר, עבור האלמנט הזה שהינו בעל חשיבות עליונה במערכת החינוך וגם מחוצה לה.
לשם כך, ובייחוד עכשיו – לפני שנת הפריצה של ה-AI, על מערכת החינוך לא להתנגד לקדמה ולחסום את השימוש אלא להתאים עצמה לעידן ה-AI ולרתום את כישורי הטכנולוגיה לטובת התלמידים והמורים.
למען הסר ספק, ה-AI ייכנס למערכת החינוך בין אם ירצו בזה ובין אם לא, כמו שגוגל וויקיפדיה נכנסו ודחקו את הספריות, וכמו שהטיקטוק נכנסה ודחקה את הזמן הפנוי.
לכן, חשוב לעשות זאת מסודר – ובהובלת מערכת החינוך. זאת צריכה לנצל את הפוטנציאל ולהכניס למערכת הלימוד תוכנית ייעודית ללימודי AI, שתעניק לתלמידים סט כישורים נדרש אשר ישמש אותם ויכין אותם הן לשירות הצבאי והן בחיפוש עבודה בהמשך חייהם. בעבר, מדדנו את שיעור התלמידים שמסיימים בגרות של 5 נקודות במתמטיקה ואנגלית דבר שהפך לברומטק וכלי מדידה להצלחה. אם ברצונינו להשפיע ולהוביל עלינו להתחיל למדוד גם את שיעור מסיימי לומדי ה-AI בקרב תלמידי ישראל. ומכאן קצרה הדרך למבחן בגרות ב-5 נקודות ב-AI.
איציק רייך הוא סגן נשיא לטכנולוגיות בחברת Dell Technologies העולמית