סקר המשקיעים הגדולהתחומים הלוהטים הבאים: הכסף ילך לדיפנס־טק, AI, וטכנולוגיות אקלים
סקר המשקיעים הגדול
התחומים הלוהטים הבאים: הכסף ילך לדיפנס־טק, AI, וטכנולוגיות אקלים
למעלה מ־50 מנהלים בכירים בקרנות ההון סיכון המובילות בישראל השיבו לסקר השנתי של כלכליסט ו־CTech. הם סיפקו את נקודת מבטם לאתגרים וההזדמנויות של תעשיית ההייטק בשנה הקרובה. התחזית ל־2025: התאוששות בהנפקות, השקעה גדולה דווקא בחברות צעירות ודגש רב על טכנולוגיות בתחומי הבריאות והקיימות
ההייטק הישראלי, כמו כל ענפי המשק האחרים, מתמודד בשנתיים האחרונות עם רצף חסר תקדים של אתגרים קיומיים - מהפיכה משטרית, דרך הטראומה הלאומית של 7 באוקטובר, ועד השלכות המלחמה על מחסור בכוח האדם והידרדרות הכלכלה המקומית. אלא שענף ההייטק חשוף יותר מכל שאר הענפים לשינויים הגלובליים שמשפיעים עליו מבחוץ ישירות ובמהירות. להתגברות האנטישמיות בעולם יש השפעה על משקיעים זרים בהחלטה אם להמשיך להזרים לכאן את כספם, מגבלות תעופה המקשות על קשרי העסקים של התעשייה, ואי־הוודאות בשווקים הפיננסיים העולמיים מובילה לקיפאון בשוק ההנפקות הראשוניות. מעל כל אלה, גם השינויים הצפויים בהנהגה האמריקאית מוסיפים שכבה נוספת של מורכבות למצב.
למרות כל אלו, הסנטימנט בקרב משקיעי ההון סיכון נותר יציב וחיובי ביותר. כך עולה מפרויקט VC Survey 2025, שמתפרסם בימים אלה באתר CTech של כלכליסט באנגלית וכולל ראיונות עם המנהלים של יותר מ־50 קרנות ההון סיכון המובילות בישראל.
הגישה שלהם מתבססת על אמונה עמוקה ביכולת של התעשייה הישראלית להתאושש במהירות ובכושר ההסתגלות של היזמים הישראלים למצבי משבר. בעיניהם, כל אתגר הוא הזדמנות להתחדשות וצמיחה, וכל קושי – קרש קפיצה להתפתחות עתידית. מונחים כמו "חוסן", "חדשנות", "צמיחה", "הזדמנות" ו"הסתגלות" חזרו על עצמם בתדירות גבוהה מאוד בראיונות עם המשקיעים - והם משקפים את האמונה העמוקה שלהם ביכולת של ההייטק המקומי לא רק לצלוח את התקופה המאתגרת, אלא אפילו לצמוח ממנה.
הסקר, שמתפרסם באתר CTech, מציג תמונה מעמיקה על מצב התעשייה, האתגרים וההזדמנויות שגלומים בו בתום שנה מאתגרת במיוחד, ומנסה לספק תחזית מסוימת למצב הענף ב־2025. הסקר, שמתפרסם זו השנה השלישית ברציפות, מהווה חלק מפרויקט 2025 VC Survey, שהכתבות והראיונות המלאים שבו מתפרסמים לכל אורך החודש באתר CTech באנגלית.
"ברור שהשנה שעברה היתה משנת מציאות עבור ההייטק הישראלי. היא קבעה שיא בפעילות מיזוגים ורכישות, וחוללה גל יוצא דופן של סטארט־אפים בשלבים מוקדמים", אמר שחר צפריר, שותף מנהל בקרן TLV Partners. הוא ציין כי בשנה החולפת הובילה הקרן 11 השקעות סיד חדשות: "עלייה חדה בהשוואה לקצב הרגיל שלנו של שש השקעות ב־2023. זה משקף את הדינמיות והאופטימיות הגוברת במערכת האקולוגית, אפילו לנוכח אתגרים משמעותיים".
"2024 היתה שנה שהזכירה לנו משהו שמושרש עמוק בהיסטוריה ובתרבות הישראלית: בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו - ואנחנו ממשיכים לעמוד איתן", אמר ברק רבינוביץ', שותף מנהל ב־F2 Venture Capital. "במשך שנים מגזר ההייטק הישראלי נהנה משקט יחסי וצמיחה, והפך למוביל עולמי בחדשנות. ואז הגיעה המלחמה, תקופה הרסנית ומאתגרת שבחנה אותנו כאנשים, כעם וכמקצוענים. אך מה שבלט - ומה שקבוצה חדשה של משקיעים גלובליים וחברות רב־לאומיות ראו מקרוב - היה העומק, המבריקות והחוסן הבלתי מתפשר של האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי. למרות מצוקה עצומה, סיפקנו את הסחורה. צוותים עבדו תחת אזעקות, מפתחים פתרו בעיות מגיוס מילואים, וחברות התאימו את עצמן למצב החדש ביצירתיות ובמהירות. כבר לא מדובר רק על חדשנות, הפעם מדובר על להראות לעולם ממה אנחנו עשויים: היכולת להתגבר על כל אתגר ולבנות לעתיד, לא משנה מה", אמר.
"אם הייתי צריך לסכם את 2024 עבור תעשיית ההייטק הישראלית, הייתי אומר שזו היתה שנה של חוסן", אמר איזי וידרה, מייסד ושותף בקרן Remagine ventures. "להרחיב, להגדיל ולטפח סטארט־אפים זה קשה כשלעצמו, אבל היזמים הישראלים נאלצו להתמודד עם הרבה יותר מעבר לאתגרים העסקיים הרגילים - ועדיין סיפקו את הסחורה".
למרות הקשיים, הגיוסים לא נעצרו ב־2024
אם בוחנים את התשובות שלהם לסקר, נראה שלמשקיעי ההון סיכון הישראלים יש את כל הסיבות שבעולם להיות אופטימיים. לפחות חצי ממשתתפי הסקר השיבו כי ב־2024 הם גייסו כספים לקרנות חדשות ולקרנות המשך - בין שמדובר בעשרות מיליוני דולרים בקרנות הקטנות והבינוניות, ובין שבמאות מיליוני דולרים בקרנות כמו טים8 שהודיעה ב־2024 על גיוס ענק של 500 מיליון דולר לשלוש קרנות חדשות, או קומרה ו־TLV Partners שהשיקו ב־2024 קרנות חדשות שאת הכספים עבורן גייסו שנה קודם לכן. זאת ועוד, כמה מהקרנות שהשיבו בסקר כי לא גייסו השנה כספים חדשים הדגישו בתשובתן כי הקופות שלהן עדיין מלאות ופעילות, לכל הפחות על בסיס dry powder ("אבקה יבשה" - מונח המתייחס להון זמין או ביטחונות נזילים שנצברים בקרנות, בהמתנה לרגע הנכון).
"זה מאוד קשה לגייס כספים בתקופה זו, אבל אלו שיצליחו יעמדו בפני הזדמנויות יוצאות דופן בעתיד הקרוב", אמר נמרוד כהן, שותף מייסד בקרן ההשקעות TAU Ventures, שהיתה אחת מעשרות הקרנות הישראליות שגייסו כספים חדשים לקופתן בשנה שחלפה.
לדברי תות שני, שותפה מנהלת ומנכ"לית ב־Sarona Partners: "ב־2024 השקנו קרן המאפשרת למשקיעים פרטיים מכל העולם להמשיך ולהשקיע בחברות ישראליות שהציגו ביצועים גבוהים במהלך המלחמה המתמשכת. גייסנו הון מיותר מ־60 משקיעים מכל העולם, כולל ארה"ב, בריטניה, צרפת, איטליה, הונג קונג, גרמניה, צ'ילה ותאילנד, והשקענו אותו ביזמים סדרתיים מצוינים, בעיקר כאלה שזו החברה השנייה והשלישית שלהם, ואנחנו מחפשים כעת את החברה הבאה להשקיע בה".
מתוך התשובות של המשקיעים לשאלות עולה כי הכסף זרם בשנה שעברה לסטארט־אפים בשלבים מוקדמים, וכך למשל ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל OurCrowd, ציין כי הקרן שבניהולו ביצעה 108 השקעות בסטארט־אפים, כולל 50 בחברות ישראליות ובינלאומיות חדשות, ותמכה ב־11 קרנות. השותפים ב־Fusion אמרו בתשובה לשאלה כי מאז 7 באוקטובר 2023 הקרן ביצעה מעל 30 השקעות חדשות ו־10 השקעות המשך בחברות פורטפוליו שלה, וב־eHealth Ventures ציינו כי 2024 היתה שנת שיא עבור הקרן עם 17 השקעות. גם Syn Ventures דיווחה בסקר על 17 השקעות, מהן 9 חדשות. ב־Peregrine Ventures, שביצעה השנה 16 השקעות, ציינו כי זו היתה ירידה מ־23 השקעות ב־2023.
"ראינו שמתוך הסביבה הקשה החלה להתפתח עלייה משמעותית בפעילות יזמית", אמר ליאור הנדלסמן, שותף כללי בגרוב ונצ'רס. "יכולת ההסתגלות המפורסמת של האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי, בשילוב עם הפוטנציאל הברור של מהפכת הבינה המלאכותית, עודדה אנשי מקצוע רבים ומיומנים להשיק מיזמים חדשים, וכתוצאה מכך, עד סוף השנה, נוצר גל של סטארט־אפים צעירים חדשים שהגיב לדינמיקת שוק משתנה ולהזדמנויות חדשות".
"2025 תהיה שנה של בנייה מחדש ורענון", אמר ברק רבינוביץ' מ־F2 Venture Capital. "שנה שבה נהפוך אתגרים להזדמנויות ונמשיך להוכיח מדוע הטכנולוגיה הישראלית חיונית לכלכלה העולמית, במיוחד בתחום הסייבר וכעת גם בבינה מלאכותית, המיושמת בכל תעשייה".
"אנחנו מצפים לזרם אדיר של השקעות זרות ב־2025, כאשר חברות השקעות גלובליות גדולות יחדשו את המיקוד שלהן בכלכלה הישראלית בכלל ובתעשיית ההון בפרט, ויעברו את רמות המעורבות הקודמות לפני הירידה של 2022", אמר ליאור ליטבק, שותף מנהל בקרן Glilot+. "אנו כבר רואים עניין רב מצד קרנות זרות בחידוש פעילותן הישירה כאן, ורבות מחברות הפורטפוליו שלנו נמצאות בדיונים פעילים על השקעות המשך עם קרנות זרות".
הכוכב החדש על רקע המלחמה: דיפנס־טק
ומי צפוי ליהנות מכל הטוב הזה? לאיזה סוג חברות אמורים המשקיעים להזרים את מיליארדי הדולרים שהולכים ונערמים בקרנות שלהם? התשובה על כך די חד־משמעית: רצוי חברה בשלבי גיוס מוקדמים, מתחום ה־AI. כמעט כל משתתפי הסקר ציינו את חשיבות פיתוח כלי בינה מלאכותית לתעשיית ההייטק המקומית, אבל הרשימה כוללת כמובן גם את הסייבר - גאוות התעשייה - וגם טכנולוגיות בריאות ואקלים, פינטק והכוכב החדש: דיפנס־טק שהתפרץ בשנה שחלפה לחיינו בגלל המלחמה. ומנגד, מסתבר שהמשקיעים מעדיפים להתרחק מאפליקציות הממוקדות בצרכנים, יישומי SaaS שאינם קריטיים ומודלים מסורתיים יותר מתחומי הפינטק.
"2025 צפויה להיות שנה שבה האקוסיסטם הטכנולוגי בישראל יחווה 'בייבי בום' של חדשנות", אמרה הילה רום, מייסדת ושותפה מנהלת ב־RUNI Ventures, קרן הון הסיכון של אוניברסיטת רייכמן. "באופן טבעי, אנחנו צופים עלייה משמעותית במיזמי דיפנס־טק, עם פיתוחים רבים שיגיעו ישירות משדה הקרב וקרנות חדשות שיוקמו כדי לנצל את ההזדמנויות הללו".
לשאלת בשלות החברות שבהן המנהלים מעדיפים להשקיע, ב־UpWest, למשל, רואים בתקופה הנוכחית תזמון יוצא דופן להשקת חברה חדשה, במיוחד במגזר הבינה המלאכותית. חברות כאלה, לדברי מנהלי הקרן, מדגישות את זמינות המימון לחברות חדשות ואת הפתיחות של לקוחות פוטנציאליים לאימוץ טכנולוגיות חדשות המופעלות על ידי בינה מלאכותית. "עבורנו, כמשקיעים בשלבים המוקדמים, זו תקופה יוצאת דופן להקמת חברה חדשה, בהתחשב ב'דיסראפשן' שיצרה הבינה המלאכותית ופתחה בכך הזדמנויות חדשות. מימון לחברות חדשות הוא ברור וחזק יותר משנים קודמות. בנוסף, לקוחות פוטנציאליים פתוחים יותר מאי פעם לנסות ולאמץ טכנולוגיות חדשות ולאמץ בינה מלאכותית".
גם ב־Blumberg Capital מאמינים כי 2025 עשויה להיות טובה יותר עבור סטארט־אפים בשלבים המוקדמים בשל יכולת ההסתגלות שלהם וחוסר הלחץ להוכיח רווחיות לטווח הקצר. "סטארט־אפים בשלבים מוקדמים יכולים להסתגל במהירות לדרישות השוק ואינם מעוכבים על ידי הצורך להוכיח רווחיות לטווח הקצר. חברות בוגרות יצטרכו להתמקד ביעילות ההון ובצמיחה בת־קיימא כדי לנווט בסביבת המימון".
"האקוסיסטם הטכנולוגי של ישראל ערוך לנצל את מגוון ההזדמנויות ש־2025 צפויה לספק לו, בדגש משמעותי על בינה מלאכותית, מחשוב קוונטי וטכנולוגיות אקלים - בלי לשכוח את התחומים המסורתיים של הסייבר והטכנולוגיה הביטחונית", הוסיף יניב גולן, שותף ב־lool ventures. "בינה מלאכותית היא היום אבן היסוד של החדשנות, והיזמים הישראלים יודעים לנצל מאגרי מידע ייחודיים ואת המומחיות הייחודית שלהם כדי לקדם תחומים כמו בינה מלאכותית גנרטיבית, אנליטיקה ואוטומציה. כל אלה לצד המחשוב הקוונטי שמסתמן כתחום פורץ". מנגד, לדבריו, פתרונות תוכנה אנכיים מסורתיים עשויים לעמוד בפני קשיים, שכן העלייה בשימוש בבינה מלאכותית משנה את האופן שבו תוכנה מפותחת ונצרכת. סטארט־אפים בתחום זה יצטרכו להתאים את המודלים שלהם לצרכים המוכוונים על ידי AI, אחרת הם יסתכנו בפיגור.
"אנחנו מתכוננים לשנה הקרובה באמצעות הכפלת ההשקעות בסבבי סיד, בעיקר בחברות בעלות השפעת רשת חזקה, במטרה להבטיח שיש להן המשאבים לצמוח במהירות ולסגור את הפער מול המתחרים שלהן בעמק הסיליקון", הדגיש גיגי לוי וייס מ־NFX. "זה נכון במיוחד עבור סטארט־אפים בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, שבו ישראל נמצאת עדיין מעט מאחור בגלל הסחות דעת וחוסר השקעה שנגרמו בעקבות המלחמה".
ב־Entrée Capital מאמינים כי למרות הלחצים הכלכליים הגלובליים, ההאטה במימון, האתגרים הפוליטיים ושנה שהתאפיינה במלחמה, האקוסיסטם ימשיך להציג עמידות וגמישות מרשימות. "היזמים הישראלים ממשיכים לחדש, תוך שהם מתמקדים בתחומי החוזק המרכזיים - בינה מלאכותית, סייבר ופינטק. לצד זאת, היזמים הישראליים יודעים לנצל הזדמנויות חדשות שנוצרו בעקבות המלחמה, בדגש על תחום הדיפנס־טק".
סינתיה פיטוסי, שותפה מייסדת ומנהלת שותפה ב־SeedIL Ventures, מעריכה שגם חברות צעירות וגם חברות מבוססות ייהנו מההתאוששות הצפויה בשנה הקרובה. "שני סוגי החברות צפויים להפיק תועלת מסוף המלחמה, מהחזרה של ההשקעות הזרות ומהתייצבות בכוח אדם בחברות שיסיים את שירות המילואים. אנחנו מאמינים כי עם תום המלחמה תהיה תחייה בהקמת חברות חדשות כאשר יזמים רבים יחזירו כעת את מיקודם לקידום השאיפות והחלומות שלהם".
עם זאת, רועי בר־קט, מנכ"ל Intel Capital, מצנן מעט את ההתלהבות של רוב המשקיעים הישראלים ומדגיש כי "האתגר המרכזי עבור חברות ישראליות ב־2025 יהיה מכירה ללקוחות זרים ועמידה ביעדים המושפעים מגיוס עובדים ואנשי מילואים. אתגר נוסף יהיה גיוס כספים ממשקיעים זרים".
הקרנות המשתתפות בסקר
פרויקט VC Survey 2025 מתפרסם באתר CTech זו השנה השלישית ברציפות ומשתתפים בו בכירי קרנות ההון סיכון המובילות בישראל. המסקנות העיקריות משנת 2024 והתחזיות המרכזיות ל־ 2025 מתפרסמות כאן לקראת ועידת ההייטק השנתית של כלכליסט, TechTLV
אלו הקרנות שהשתתפו ב־2025:
10D • Amplefields • Arc Innovation • Blumberg Capital • Dell Technoligies Capital • Earth and Beyond Ventures • eHealth Ventures • Elephant Secondary group • Elron Ventures • Entree Capital • F2 Venture Capital • Firstime VC • FlintFusion • Glilot Capital Partners • Greenfield Partners • Grove Ventures • Horizon Capital • Ibex Investors • ICI Fund • InNegev • Intel Capital • K1 Capital • lool Ventures • Merlin Ventures • Meron Capital • Mobilion Ventures • NFX Capital • Notable Capital • OurCrowd • Peregrine • Pitango HealthTech • Qumra Capital • Red Dot Capital • Redseed • Remagine Ventures • RUNI Ventures • Sarona VC • SCapital • SeedIL Ventures • Shoni Health Ventures • Square Peg • StageOne Ventures • SYN Ventures • TAU Ventures • Team8 • Titan Capital Fund • TLV Partners • UpWest • YL Ventures