סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מנכ"ל TikTok שו זי צ'ו בוועדת המשפט של הסנאט בוושינגטון בינואר 2024
מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו בוועדת המשפט של הסנאט בוושינגטון בינואר 2024 בדיון על בטיחות ילדים באינטרנט (צילום: AP/Jose Luis Magana)

"טיקטוק ידעה שהיא משמשת לפיתוי קטינים – ולא עצרה"

רגע לפני הדיון בעליון על החוק לחסימת טיקטוק, תביעה של מדינת יוטה נגד הרשת, שהוסר ממנה החיסיון, חושפת ראיות מזעזעות: החברה ידעה לכאורה שפדופילים משתמשים באפליקציה כדי לפתות קטינות לאקטים מיניים, וידעה שהיא גם משמשת למימון טרור. טיקטוק לא מנעה זאת פשוט מפני שהרוויחה מכך הון 

השבוע תצא טיקטוק לקרב חייה, כשפרקליטי החברה יגיעו לבית המשפט העליון של ארה"ב כדי לטעון נגד החוק שמחייב את חסימתה במדינה, ושייכנס לתוקף ב־19 בינואר. הפלטפורמה, יטענו הפרקליטים, היא לא סיכון ביטחוני אלא כלי חברתי לגיטימי שמאפשר למשתמשים לשתף את העולם בחוויות, טיפים, מידע חיוני ועוד. ואולם, על הטענה הזו יעיבו גילויים שיצאו בסוף השבוע מיוטה, במסגרת תביעה שהגיש נגד טיקטוק התובע הכללי של המדינה, וחושפים: טיקטוק ידעה שהלייב וידיאו שלה מנוצל על ידי פדופילים לפיתוי קטינים (גרומינג), ומשמש להלבנת הון, מכירת סמים ומימון ארגוני טרור, אך לא פעלה לעצירת פעילויות אלו בגלל ההכנסות המשמעותיות שיצרו בעבורה.
יוטה תבעה את טיקטוק ביוני, בין השאר בעקבות תחקיר של פורבס מ־2022 שחשף כי פדופילים משתמשים בטיקטוק על מנת לפתות קטינות לבצע אקטים מיניים בתמורה למתנות דיגיטליות שאותן ניתן להמיר לכסף אמיתי. בתביעה מבקשת יוטה לאסור על החברה להציע למשתמשיה לרכוש מתנות דיגיטליות בעבור יוצרים – יכולת שנמצאת בלב מעשי הפיתוי של פדופילים ושמאפשרת את הלבנת ההון והעברת הכספים – ולשלם פיצויי עונשין ונזיקין בסכום שלא ננקב, וכן להחזיר את כל הרווחים שפעילות זו ביוטה יצרה.
התביעה התבססה על שורת מסמכים פנימיים שזימנו המדינות מטיקטוק בכוח צו בית משפט. עם זאת, מרבית פרטי כתב התביעה נותרו חסויים. ב־19 בדצמבר, בית משפט ביוטה דחה את בקשת טיקטוק לשמור על חיסיון כתב התביעה, ובסוף השבוע התפרסמו פרטים רחבים חדשים שחושפים לא רק את הסכנות השונות והשימושים לרעה שנעשו באפליקציה, אלא גם את העובדה שטיקטוק ידעה היטב על שימושים אלו וכשלה במניעתם.
במרכז התביעה עומד שירות הלייב וידיאו TikTok Live, שמאפשר למשתמשים להעביר שידורים חיים לעוקבים שלהם. במהלך השידור יכולים עוקבים לרכוש ולהעביר למשדר מטבעות ומתנות דיגיטליים, שאותם ניתן להמיר לכסף אמיתי. טיקטוק גוזרת עמלה של 50% על כל רכישה כזו, ולפי התביעה ביוטה היא מייצרת הכנסות של מיליוני דולרים מדי שנה כתוצאה מכך.
התחקיר של "פורבס" חשף את האופן שבו פדופילים מנצלים תכונה זו כדי לשכנע קטינים וקטינות לבצע מעשים מיניים, דוגמת ריקודי סטריפטיז, בתמורה לאותן מתנות. טיקטוק עצמה ידעה כמעט מן ההתחלה על הסכנות והשימושים לרעה שנובעים מתכונה זו. "יצרנו סביבה שמעודדת תוכן מיני", הודתה החברה לפי התביעה. זמן קצר לאחר השקת טיקטוק לייב כינסה החברה פאנל מומחים לייעץ לה בנוגע לאמצעי בטיחות מתאימים. "מומחים אלו הזהירו את טיקטוק שניתן לנצל לייב סטרימינג לרעה ב'דרכים מזיקות' ולספק השראה ל'מעשים מחרידים' בפני קהל חי", נכתב בתביעה. "למרות אזהרות אלו, טיקטוק התעלמה מרוב המלצות הפאנל, ותעדפה רווח על פני ביטחון הציבור".

שידורים מיניים בלייב

ב־2022, בתגובה לתחקיר “פורבס”, פתחה טיקטוק בחקירה פנימית של טיקטוק לייב, ולפי התביעה נחשפו בה ממצאים "מזעזעים": "מאות אלפי ילדים בני 13 עד 15 אירחו מפגשי לייב, וקיבלות הודעות מדאיגות ממבוגרים. הלייב 'איפשר ניצול לרעה של מארחי מפגשים' וטיקטוק רשמה רווח משמעותי מ'מתנות' שניתנו בתמורה להצגת עירום והתנהגות מינית. גרוע עוד יותר, טיקטוק יודעת שאלגוריתם ההמלצות של לייב מתעדף 'פידים עם מתנות', שלפי הודאתה 'מתמרצות תוכן מיני'. המשמעות היא שטיקטוק מודעת לכך שמשתמשים מחליפים מתנות תמורת תוכן מיני, ולכך שהיא מקדמת ניצול מינית באפליקציה שלה. חרף זאת, היא התעלמה מפני שתוכן מיני חיזק את הפעילות העסקית שלה".

1 צפייה בגלריה
אייקונים של מתנות וירטואליות ב אפליקציית טיקטוק TikTok
אייקונים של מתנות וירטואליות ב אפליקציית טיקטוק TikTok
אייקונים של מתנות וירטואליות באפליקציית טיקטוק

לפי התביעה, צוות הבטיחות של טיקטוק ידע ששירות לייב משמש "לביצוע מעשים מיניים בתמורה לפריטים וירטואליים", ושהדבר, לפי מסמכי הצוות, "חושף קטינים לסביבה שמעודדת התמכרות ורכישה אימפולסיבית של פריטים וירטואליים, וחושפת קטינים לתוכן מיני שמציב אותם בסיכון".
"בפברואר 2022", נכתב בתביעה, "שני בכירים בטיקטוק דנו בצורך להסיר 'תוכן שערורייתי מפידים מיניים מסחריים', והיו מודעים לפיתוי מיני של נשים וקטינים בלייב. נבזי עוד יותר, בכירים אלו ידעו על סוכנויות שגייסו קטינים כדי ליצור תוכני ניצול מיני של ילדים, ולמסחר אותם בלייב. בסקר שנערך במרץ 2022, משתמשים דיווחו כי 'סטרימים מיניים' נפוצים בטיקטוק לייב. משתמשים גם דיווחו שלעתים קרובות הם ראו 'צעירות מבקשות מצופים תרומות על מנת שיתפשטו’".
החקירה שפתחה טיקטוק מצאה כי "רק בינואר 2022 כ־112 אלף בני 13 עד 15 אירחו 'לייבים'. משתמשים קטינים אלו גם קיבלו מספר משמעותי של מסרים ישירים ממשתמשים בגירים. החקירה חשפה שחלק גדול מההכנסות שמייצר לייב הן תוצאה של תוכן מיני. לייב היה רווחי במידה רבה מפני שהאלגוריתם העצים תוכן מסוג זה, שכן תוכן מיני מקודם לראש רשימת ההמלצות".
בספטמבר 2022 חוקר של טיקטוק גילה שאחרי דקות של שיטוט בפיד של לייב, נתקל בקטינות ששידרו תוכן במיני בתמורה לכסף. "החוקר מצא 'סטרים אינסופי' של מארחות שידורים שהודו שהן בנות 14 ו־15, ו'החזיקו שלטים' או 'עמדו לפני המצלמה' עם שלט שעליו נכתב 'גלידה = סיבוב 360', או 'יקום = לחתוך חולצה'. סמלים אלו הם מתנות דיגיטליות שבתמורה להן יבצעו המארחות מעשה בעל מאפיינים מיניים".
על רקע זה, נטען, טיקטוק יישמה מהלכי בטיחות באופן איטי, ומשאלו יושמו התברר שאינם יעילים. זאת, במכוון על מנת שלא לפגוע ברווחיות השירות.
עוד נחשף עתה שטיקטוק ידעה שלייב משמש להלבנת הון ופעילויות פלילית אחרות. במסמך פנימי מ־2022, שמצוטט בתביעה, נכתב: "פושעים יכולים להשתמש במתנות של טיקטוק לייב כדי לאפשר העברת כספים בין מדינות והלבנת הון. נתמודד עם סיכונים ענקיים אם לא נעמוד בחובתנו למנוע הלבנת הון". אולם, מנכ"ל טיקטוק לייב פטר את החששות באומרו: "לא מדובר בביג דיל".
התוצאה היא שאנשים וגופים שנתונים תחת סנקציות פיננסיות, ובהם כאלו שקשורים לממשלת רוסיה ולארגוני טרור דוגמת דאעש, יכלו לנצל את טיקטוק לייב לצורך העברת כספים. חקירה של ממשלת טורקיה חשפה ב־2022 כי משתמשי טיקטוק לייב העבירו לדאעש 82 מיליון דולר באמצעות השירות. מסמכים פנימיים של טיקטוק חשפו שהחברה ידעה שמתקיימים "הימורים בלייב סטרימינג באמצעות קניית מתנות".
לתביעה ביוטה אין השלכה ישירה על הדיון הצפוי בבית המשפט העליון, שעוסק בסוגיה אחרת לגמרי – האם החוק שמחייב את בייטדאנס הסינית למכור את פעילות טיקטוק בארה"ב לחברה אמריקאית, אחרת תיחסם פעילותה במדינה, מנוגד לתיקון הראשון לחוקה. אולם לממצאים שנחשפים עתה יכולה להיות השלכה משמעותית על הדיון הציבורי סביב החברה. הם עלולים גם לעלות במהלך הדיון בבית המשפט, כעדות לכך שטיקטוק פועלת לא פעם ממניעים זרים ולא על מנת להגן על משתמשיה, ולכן יש לחשוש שבעתיים מהשליטה הסינית בה. אחרי הכל, אם טיקטוק סיכנה קטינים וחשפה אותם לניצול מיני בתמורה לרווח כספי, אין בעבורה מחסום מוסרי אמיתי מפני העברת מידע רגיש של אמריקאים לבייג'ינג, או הפיכת הפלטפורמה לצינור תעמולה סיני.