סגור
גג עמוד techtalk דסק

הטיפול בטראומה הלאומית יכול להיות מנוע הצמיחה שלנו

מלחמת חרבות ברזל טרם הסתיימה, אולם המחיר הפיזי והנפשי הכבד שהיא גובה מכולנו - חיילים ואזרחים - כבר מתחיל להתבהר. על פי הערכות אגף השיקום במשרד הביטחון, כבר בשנה הקרובה עתידים להצטרף כ-100 אלף נכי צה"ל חדשים, כמחציתם על רקע פוסט-טראומה בעקבות המלחמה.
לנתון מטלטל זה מצטרפים גם בני ובנות הזוג ובני משפחותיהם של נכות ונכי צה"ל, ועוד מאות אלפי אזרחים בכל רחבי המדינה שהתמודדו מאז אסון השבעה באוקטובר עם מציאות מלאת לחץ, חרדה וקשיים נפשיים משמעותיים. כשמוסיפים לכך שגם בימי שגרה החיים במדינה כמו שלנו רחוקים מלהיות רגועים, אין פלא שהביקוש לטיפול נפשי צפוי להרקיע שחקים. למעשה, על פי ההערכות, ב-2025 צפויים להצטרף כ-300 אלף מטופלים למערכת בריאות הנפש, כאמור עשרות אלפי מהם מכוחות הביטחון.
הביקוש הזה צפוי לפגוש מחסור עצום בתקציבים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות, ובפרט בתחום בריאות הנפש. אין ספק כי תקצוב של 100 מיליון שקל להקמה והצטיידות של מרכזי חוסן בעוטף הוא צעד מצוין בכיוון הנכון, אך כלל לא בטוח שהוא יספק את המענה לביקוש הגואה.
מי שעשויה לספק את אנחת הרווחה הנדרשת כל כך היא הטכנולוגיה. בשנים האחרונות תחום הטראומה-טק צובר תאוצה. מדובר בשילוב של טכנולוגיות חדשניות לטיפול נפשי או התמודדות עם קושי נפשי כזה או אחר.

ענף הסייבר הבא?

שוק הטראומה-טק נהנה כבר עכשיו משווי שוק שהולך וצובר תאוצה. על פי התחזיות, תחום בריאות הנפש בארה"ב לבדה צפוי להגיע עד שנת 2032 לשווי שוק חסר תקדים של 566 מיליארד דולר. מדובר בסכום עתק שמעיד יותר מכל על הצורך, החשיבות וההזדמנות הטכנולוגית והעסקית שמסתתרת כאן.
אם יש נקודת אור להיאחז בה, היא שהמציאות הקשה בישראל הופכת אותה לחוד החנית של מחקרים בתחום הטראומה, מה שעשוי לתת לה יתרון משמעותי בשוק הטראומה-טק העולמי.
1 צפייה בגלריה
רו"ח איריס לס BDO
רו"ח איריס לס BDO
איריס לס
(צילום: נתי חדד)
ענף הטראומה-טק יכול לשמש מנוע צמיחה משמעותי, חזק ויציב במיוחד לתעשיית ההיי-טק הישראלית, אולם לשם כך נדרשת תוכנית אמיתית לטיפוח והשקעה של סטארט-אפים בעולמות הטראומה. תוכנית כזו תוכל לקחת את כל הידע שנצבר פה לאורך שנים, לבנות ולפתח חברות ולהפוך את מה שכרגע מוגדר "נישה" לתחום פעילות שהביקוש אליו יזנק – גם מחוץ לישראל.
תוכנית כזו חייבת לכלול הקצאת תקציב מדיני ייעודי לפיתוח חברות בתחום, מתן תמריצים להקמת מרכזי פיתוח בחברות גדולות, מסלולי תמיכה ייעודיים של הרשות לחדשנות ומסלולי הטבות מס ספציפיים למשקיעים בתחום, בנוסף לחוק האנג'לים הקיים. על התוכנית לכלול הקמת חממות טכנולוגיות שבמסגרתן יינתן ליווי מקצועי לא רק על ידי אנשי מקצוע בתחום הטכנולוגי, הפיננסי והניהולי - אלא גם על ידי אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש.
עם מעט השקעה והכוונה, ענף הטראומה-טק יכול להיות "הסייבר הבא" – ותחום הפעילות שיוביל את ישראל להובלת שוק, מעמד ייחודי – ובהמשך גם להכנסות גדולות מאקזיטים ומכירה של טכנולוגיות ישראליות לחו"ל. למעשה, בענף הטראומה-טק יש פוטנציאל אדיר לרווח כפול: גם קטר לצמיחה של המשק וגם פתרונות לרווחה נפשית – שני דברים שישראל צמאה להם כל כך.

רו"ח איריס לס היא שותפה באשכול טכנולוגיה, פירמת BDO