תעשיית ה-AI הסינית לא מתרגשת מטראמפ: וואווי מכפילה תפוקה, ג'ק מא עושה קאמבק
המגבלות של ארה"ב לא עוצרות את הבינה המלאכותית בסין. אחרי המודל המהפכני של דיפסיק, וואווי שדרגה את תהליך ייצור השבבים ומייסד עליבאבא ישקיע 52 מיליארד דולר בתשתיות AI. הממשל האמריקאי מגיב עם מהלכים מחמירים יותר
מבחינת סין, 2025 נפתחה מצוין בכל מה שקשור לבינה מלאכותית (AI). זה התחיל בינואר עם דיפסיק, שהפיצה מודל AI מהפכני שזעזע את הפרדיגמות של החברות בתחום ואת השוק עצמו. השבוע הגיעה מכה כפולה: עליבאבא התחייבה להשקיע 52.4 מיליארד דולר בתשתיות AI בשלוש השנים הקרובות, זאת ימים ספורים אחרי שמייסדה ג'ק מא השתתף בכינוס שערך נשיא סין עם בכירי הטק במדינה, לאחר שכמעט ולא נראה בציבור מאז נובמבר 2020. במקביל, מדווח "פייננשל טיימס", וואווי שיפרה דרמטית את תפוקת הליך ייצור שבבי ה־AI שלה, שעומדת כעת על 40% מכלל השבבים המיוצרים (כלומר, ארבעה מכל עשרה שבבים שמייצרת החברה הם באיכות מספקת לשימוש). זאת, לעומת 20% לפני כשנה.
סין, כך נראה, נמצאת בתנופת AI שאיש לא יכול לעצור. אבל בממשל טראמפ בהחלט מתכוונים לנסות. לפי בלומברג, הבית הלבן בוחן סדרת מגבלות חדשות על יצוא יכולות AI לסין, שיהיו דרקוניות אף יותר מהמגבלות שהטיל ג'ו ביידן בשנתיים האחרונות של כהונתו. אלו כוללות רתימת מדינות אחרות להטלת מגבלות על חברות מקומיות שמייצרות מכונות לייצור שבבים, ובמקביל, הורדה משמעותית של הסף המרבי ליצוא כוח עיבוד ללא רישיון, במסגרת התוכנית השנויה במחלוקת של ביידן להגבלת הגישה של מרבית מדינות העולם לשבבי AI. באוקטובר 2022 הטיל ביידן מגבלות ראשונות על יצוא שבבי AI עתירי ביצועים לסין, במטרה להגביל את יכולתה לפתח מערכות AI מתקדמות. בשנתיים שחלפו מאז הידק הממשל את המגבלות כמה וכמה פעמים, בעוד סין הגיבה בשורת מגבלות משלה, בפרט על יצוא יסודות שנחוצים לייצור שבבים עתירי ביצועים.
אם קיווה ביידן שמהלכים אלו יביאו לחיסול תעשיית ה־AI בסין, נראה שהתוצאה היתה הפוכה. הצלחות ייצור השבבים של וואווי והמודל פורץ הדרך של דיפסיק לא קרו למרות המגבלות, אלא כתוצאה מהן. במקום לחסל את תעשיית ה־AI של סין, המגבלות של ביידן גרמו לה להמציא את עצמה מחדש. אבל בהתאם לאמרה "מה שלא הולך בכוח, הולך באלימות", לוקח עתה טראמפ את האסטרטגיה שלא סיפקה הצלחות מובהקות, ומגביר אותה.
לפי בלומברג, בכירים בממשל טראמפ נפגשו עם מקביליהם ביפן ובהולנד ודנו בהטלת מגבלות יצוא לסין על טוקיו אלקטרון היפנית ו־ASML ההולנדית, שמפתחות ומייצרות מכונות ייצור שבבים. זאת, במטרה ליצור תאימות למגבלות שמוטלות על חברות אמריקאיות. במקביל, דן הממשל בהטלת מגבלות ממוקדות על חברות סיניות. בין השאר, שוקלים בממשל לאסור על יצרנית שבבי הזיכרון הסינית ChangXin לרכוש טכנולוגיה אמריקאית. מהלך נוסף שנשקל הוא החרפת המגבלות על יצרנית השבבים של וואווי, SMIC. ביידן חסם לחלוטין משלוחים לחלק ממתקני הייצור של החברה, אבל לאחרים אישר יצוא על בסיס פרטני. בממשל טראמפ חוששים שבדרך זו הצליחה החברה לרכוש מכונות וכלי ייצור למתקנים האסורים, ועתה מבקשים לבלום את היצוא לכל מתקני החברה. מגבלה נוספת שנשקלת היא איסור על אנבידיה למכור לסין שבבי AI שתכננה במיוחד כדי לעמוד במגבלות הממשל.
יצוא מוגבל לישראל
ויש את פצצת הפרידה של ביידן. בשבוע האחרון שלו בתפקיד פרסם ביידן רגולציה ליצוא כוח מחשוב AI, שמחלקת את העולם לשלושה דרגים. על מדינות הדרג הראשון, בהן ארצות הברית ו־17 מדינות נוספות, בעיקר באירופה, לא יוטלו מגבלות. למדינות הדרג השלישי, שכולל את 25 המדינות שעליהן הטילה ארצות הברית אמברגו נשק, ובהן סין, רוסיה, איראן וקוריאה הצפונית, ייאסר לחלוטין יצוא של מעבדי AI. למדינות הדרג השני, שכולל את ישראל ו־150 מדינות בהן פולין, מקסיקו, סינגפור ואיחוד האמירויות, ניתן יהיה לייצא שבבי AI, אך רק עד לרף של כוח עיבוד השווה ל־1,700 מעבדים. כל יצוא מעבר לרף זה יידרש להליך אישור מסורבל, כאשר לפי בלומברג, בכירים בממשל מבקשים להנמיך רף זה עוד יותר. נכון לעת הזו לא ידוע האם נשקלת העברתה של ישראל לדרג הראשון.
יכולת הסתגלות מדהימה
ייתכן שיעברו חודשים עד שהמאמצים השונים יבשילו, שכן הממשל עדיין לא השלים את הליך איוש המשרות הרלבנטיות למהלך. בנוסף, לא ברור עדיין איך יגיבו יפן והולנד לדרישות הממשל. המטרה של ממשל טראמפ זהה לזו של ממשל ביידן: בלימת היכולת של סין לפתח תעשיית ייצור שבבים עתירי ביצועים והגבלת היכולת של חברות סיניות לפתח מערכות AI. השאלה היא האם המשך אותה אסטרטגיה כושלת (בדיעבד), רק בעוצמה גדולה יותר, ישיג את המטרה. חברות סיניות הדגימו יכולת הסתגלות מדהימה למגבלות ממשל ביידן, והגיחו מהתהליך כשהן והתעשייה המקומית נמצאות בעמדה חזקה יותר, ואף עם יכולת לאיים על הפרדיגמות שהתוו ענקיות ה־AI האמריקאיות.
הידוק והחרפת המגבלות יביאו, בוודאות גדולה, להאטה בקצב הפיתוח של תעשיות ה־AI וייצור השבבים בסין, בטווח המיידי. אבל בטווח הארוך יותר, יש אפשרות אמיתית שהתוצאה תהיה זהה לתוצאה של מגבלות ממשל ביידן: סקטור AI סיני עצמאי, חדשני ומפתיע שלא צריך את המוצרים של חברות אמריקאיות כדי לפרוח ולשגשג.