ההתקרנפות של צוקרברג: בלי מחויבות לגיוון, בלי בדיקת עובדות
ההתקרנפות של צוקרברג: בלי מחויבות לגיוון, בלי בדיקת עובדות
הסרטון שהעלה מייסד מטא מסמן סוף עידן: בנייה מחדש של מדיניות ניטור התוכן של מטא ברוח של אלון מאסק ב־X. מעכשיו אפשר יהיה לפגוע בכל המגזרים ללא הגבלה, וצוקרברג יתקרב לטראמפ כדי להשיג נקודות מול האיחוד האירופי וטיקטוק. לקינוח הוא גם פתח ג'ורה על ממשל ביידן
בקיץ שעבר, הרבה לפני כולם כמעט, מייסד ומנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, כבר הבין לאן הרוח נושבת. אחרי ניסיון ההתנקשות הראשון בדונלד טראמפ ב־13 ביולי יצא צוקרברג בהצהרת חנופה מרהיבה בתגובה לתמונה של טראמפ מניף אגרוף באוויר כשדם נוזל מפניו. "זה אחד הדברים הכי badass שראיתי בחיים שלי", אמר, "קשה שלא להתרגש מרוח הלחימה הזו". בשיחת ליקוק אישית עם טראמפ, צוקרברג גם אמר שהוא לא יכול לתמוך במועמד דמוקרטי בבחירות הקרובות.
אחרי ניצחון טראמפ בנובמבר, צוקרברג היה אחד הראשונים לברך אותו, וכמה שבועות לאחר מכן נפגש אתו לארוחת ערב באחוזתו במאר־א־לאגו, שם העניק לו מתנה בדמות אבטיפוס של Orion, משקפי ה־AR החדשניים שמפתחת מטא. בדרך, הוא גם הזרים מיליון דולר לקרן טקס ההשבעה של טראמפ. למי שעוד היו ספקות, היה צריך להיות ברור כבר אז: מטא וצוקרברג, שמזה שנים הזדהו עם הצד הליברלי של המפה הפוליטית (סמנכ"לית התפעול הוותיקה של החברה עד לפני שנתיים, שריל סנדברג, שירתה בתפקידי מפתח בממשל קלינטון), נמצאים בעיצומו שלך מהלך התקרנפות מואץ שמיועד להתאים את הערכים שלהם לאלו של השלטון הפוליטי והצייטגייסט התרבותי בארבע השנים הקרובות (לפחות).
ובשבוע שעבר הגיע זמן המעשים. מאז מחדל ההתערבות הרוסית בפייסבוק בבחירות 2016, פיתחה מטא מערכת של מדיניות ומנגנונים שנועדו לזהות ולהגביל פייק ניוז, התערבות זרה, הסתה לאלימות, גזענות וביטויי שטנה. המערכת היתה רחוקה מלהיות מושלמת, אבל הצליחה למתן את השיח המפלג וההרסני בפייסבוק ובמטא, ולהשאיר מחוץ לפלטפורמות את ההתבטאויות והגורמים הקיצוניים ביותר. מערכת זו גם זכתה תכופות לביקורת משמאל (על כך שאינה יעילה מספיק) ומימין (על כך שהיא מצנזרת לכאורה קולות שמרניים).
צוקרברג לג'ו רוגן: "התרבות סירסה חברות שביקשו להרחיק את עצמן מאנרגיה גברית. זה טוב אם תרבות חוגגת אגרסיביות. אני חושב שאנרגיה גברית היא טובה"
בסרטון וידיאו שהעלה צוקרברג לפייסבוק בשבוע שעבר הוא הודיע למעשה על סיום עידן, ובנייה מחדש של מדיניות ניטור התוכן של מטא ברוח זו שיישם תומכו הגדול ביותר של טראמפ, אלון מאסק, ב־X (לשעבר טוויטר). להתראות לבודקי העובדות, לשימוש ב־AI לסינון אוטומטי של תכנים ולאיסור על התבטאויות פוגעניות נגד קבוצות מוגנות, שלום להערות הקהילה, להורדת תכנים על בסיס ידני במענה לדיווחי משתמשים ולמתן היתר לקרוא להומואים וטראנסים חולי נפש ולהתייחס לנשים כאל "חפצים ביתיים".
בדרך, צוקרברג גם הודה, אחרי שנים של הכחשות, בנכונות הטענות שהועלו נגד החברה משמאל ומימין כשעכשיו הוא משתמש בהן כתירוץ לתפנית החדה של החברה. והוא גם אימץ באופן מלא את אחד מקווי התעמולה המרכזיים של טראמפ, כשאמר שבכוונת מטא לעבוד עם משטרו כדי "לפעול נגד ממשלות ברחבי העולם שרודפות אחרי חברות אמריקאיות ודוחפות לצנזר יותר". בכך, מכוון צוקרברג בין השאר לרגולציה המפותחת של האיחוד האירופי, שנועדה להגדיל את ההגנות על משתמשים ולשחרר את לפיתת החנק של ענקיות הטכנולוגיה על התחרותיות בשוק.
צוקרברג גם משנה את המדיניות הפנים ארגונית של מטא, וביטל את תוכנית הגיוון וההכלה של החברה. בין השאר, בוטלה החובה לראיין מועמדים ממגזרים שסובלים מתת־ייצוג למשרות פתוחות, או לשאוף לעשות עסקים עם ספקים בבעלות מגוונת. במסגרת שינויים אלו, מקסין וויליאמס, סמנכ"ל הגיוון והעובדת השחורה הבכירה במטא, תועבר לתפקיד אחר.
"התרבות סירסה חברות שביקשו להרחיק את עצמן מאנרגיה גברית", אמר צוקרברג בראיון בן שלוש שעות עם תומך טראמפ, הפודקאסטר ג'ו רוגן. "זה טוב אם תרבות חוגגת אגרסיביות. אני חושב שאנרגיה גברית היא טובה". צוקרברג המשיך במתקפה חריפה על ממשל ביידן על רקע דרישות לצנזר מידע שגוי ומזיק שקשור למגפת הקורונה. "אנשים מממשל ביידן היו מתקשרים לצוות שלנו, צורחים ומקללים. זה פשוט הגיע לנקודה שאמרנו 'לא, אנחנו לא מתכוונים להוריד דברים שהם נכונים. זה מגוחך", הוא אמר. המהפך של צוקרברג מדמות ליברלית לכאורה להתגלמות האידאלים הטראמפיסטיים, כך נראה, הושלם.
אבל האם בכלל מדובר במהפך? בתדמית הציבורית, עמק הסיליקון הצטייר כמעוז של ליברליות ופרוגריסביות, מקום של שיוויון והכלה. ואולם מדובר היה בתדמית בלבד, שצוקרברג, מטא וחברות אחרות החזיקו בה כל עוד שירתה אותם. כל עוד סייעה להם לגייס עובדים, לזכות בחסדי השלטון והאליטה. לא מדובר היה בעמדה אידיאולוגית אלא בצעד תועלתני (וגם כזה של מראית עין במידה רבה: התרבות של עמק הסיליקון תמיד היתה נגועה במידה לא מבוטלת של שנאת נשים ומיעוטים).
עתה, כשכהונת טראמפ השנייה בפתח, הצעד התועלתני של עמק הסיליקון הוא ליישר קו עם הממשל הנכנס, שלחסדיו הם נזקקים. בכהונה הקודמת, העימותים התכופים של ענקיות הטכנולוגיה עם ממשל טראמפ לא שירתו אותן, ושכרן יצא בהפסדן. בסבב הזה החברות, ומטא במיוחד, נמצאות במצב שבו הן נדרשות לסיוע השלטון.
מעמדה של מטא בשוק המדיה החברתית הרבה פחות יציב מכפי שהיה לפני שמונה שנים, אפילו לפני ארבע שנים, כשטיקטוק מהווה איום הולך וגדל. בית המשפט העליון, כך נראה, לא מתעתד לפסול את החוק שיביא לחסימת טיקטוק, מה שיספק כוח רב לנשיא הבא להחליט איך ייושם החוק והאם ניתן למצוא פתח מילוט פרוצדרלי לטיקטוק או לחסל את פעילותה בארה"ב. צוקרברג מבקש להיות בצד הנכון של טראמפ, על מנת לוודא שההחלטה שתתקבל תטיב עם מטא.
מעבר לכך, יש למטא ולטראמפ גם מפגש של אינטרסים. למשל, מול האיחוד האירופי שהרגולציה שלו בתחום הטכנולוגיה משפיעה בראש ובראשונה על חברות הענק האמריקאיות. טראמפ מבקש לבסס את הדומיננטיות האמריקאית במערכת היחסים עם מדינות אחרות, וזו כוללת הגבלת היכולת שלהן להפעיל רגולציה עם חברות אמריקאיות (אם מישהו יוציא לענקיות הטכנו את הנשמה, זה יהיה הוא ולא איזה פקיד בבריסל). צוקרברג מבקש לרסן את הרגולציה שממשטרת את הפעילות של החברה שלו ומונעת ממנו לעשות כרצונו.
צוקרברג הוא אולי הדוגמה הבולטת ביותר, אבל לא נמצא שם לבדו. ג'ף בזוס, מהצ'ילבות הגדולות של טראמפ בכהונתו הראשונה, מבצע מהלכי התקרבות שכוללים פגישה ותרומה לטראמפ, וצנזור קריטקטורה שביקרה את הנשיא הנכנס ב"וושינגטון פוסט". אמזון עצמה משהה גם היא חלק מתוכניות הגיוון וההכלה שלה.
אין סיבה להיות מופתעים. ענקיות הטכנולוגיה, בסופו של דבר, הן תאגידי ענק ככל התאגידים, ויבצעו את המהלכים הטובים ביותר בעבור השורה התחתונה שלהן. הסצנות מהכהונה הראשונה, שבהן החברות ועובדיהן מתגייסים נגד המהלכים השפלים ביותר של הממשל, כנראה שלא יחזרו. למעשה, סביר יותר שהן יצטרפו לממשל.