"ניאלץ לשנות אסטרטגיה במערכת הביטחון כדי לעמוד בהגבלות ביידן על רכישת שבבי AI"
"ניאלץ לשנות אסטרטגיה במערכת הביטחון כדי לעמוד בהגבלות ביידן על רכישת שבבי AI"
סא"ל אלעד דביר, ראש ענף AI במשרד הביטחון, אמר את הדברים בדיון חירום בנושא ההחלטה האמריקאית. לדבריו: "התחלנו להקדים רכישות עקב הגבלות ביידן. אנחנו מתרחקים מעצמאות ביטחונית". ח"כ אורית פרקש הכהן, לשעבר שרת החדשנות: "הדירוג האמריקאי משקף חוסר אמון. ישראל נתפסת כמדינה ללא אסטרטגיית ביטחון לאומי מגובשת"
במסגרת דיון חירום בנושא הידרדרות ישראל בתחום ה-AI וההחלטה האמריקאית על הגבלת ייצוא שבבי AI לישראל, אמר נציג משרד הביטחון שהמשרד מקדים רכישות ומשנה אסטרטגיות לפני כניסת הההגבלות לתוקף. לדבריו: "אנחנו מתרחקים מעצמאות ביטחונית".
היום (ד') התקיים דיון מיוחד בוועדה לענייני בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות בכנסת, בראשות ח"כ אורית פרקש הכהן, בנושא הידרדרות ישראל בתחום ה-AI לעומת שאר מדינות העולם והיעדר אסטרטגיה ממשלתית בנושא. לאור ההתפתחויות האחרונות, הדיון התמקד בנושא השלכות ההגבלות של ממשל ביידן על מדינת ישראל.
בסיכום הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן: "הדיון היום הפך לרלוונטי מתמיד. הגבלות הייבוא לשבבי בינה מלאכותית אשר פורסמו לאחרונה על ידי הנשיא ביידן מאותתות לישראל כי היא אינה שותפה לחזון הבינה המלאכותית והטכנולוגיות המתקדמות של ארה"ב".
"על ישראל יחולו הגבלות בכמה תחומים: כמות המעבדים, פריסת מודלים, רכיבי זיכרון מתקדמים ומהירים, כאשר גם הזיכרון עצמו מהווה צוואר בקבוק. בנוסף, הוטלו מגבלות על תוכנה, משקלים, כמות המעבדים, רכיבי הזיכרון, ואף הוגדרה מכסה ברמת מדינה, שמורכבת מביורוקרטיה להגדלתה. נכון להיום, ישראל מקוטלגת בטיר B ובטיר D. למעשה, הדירוג משקף חוסר אמון במנגנוני הסייבר והאבטחה שלנו. ישראל נתפסת כמדינה ללא אסטרטגיית ביטחון לאומי מגובשת", אמרה פרקש הכהן.
"ישראל החמיצה הזדמנות שהייתה לה והותנעה בתקופת ממשלת השינוי לאחר "הצהרת ירושלים". בתקופה זו, בה כיהנתי כשרת המדע והחדשנות, הוכרז במסגרת ביקורו של הנשיא ביידן על העלאת דרגת שיתוף הפעולה הטכנולוגי בין שתי המדינות. הדבר הוביל לפתיחת קבוצת עבודה בנושא זה ממש, בליווי מלא של המל"ל ומערכות הביטחון. למרבה הצער, עם חילופי הממשלה, עבודת הצוות לא התקדמה. קבוצת ה-Trusted Technologies שהחלה לפעול לא מיצתה את הפוטנציאל לתיאום הסטנדרטים האמריקאיים בטכנולוגיות מתקדמות. אילו עבודה זו לא נזנחה, ייתכן שישראל הייתה ניצבת היום במקום אחר, עם מגבלות פחות חמורות".
"על ישראל להיערך לנצל את 120 הימים בהם יבחן הממשל האמריקאי את כניסת הכללים לתוקף, ולקבוע יעד ברור לעליית ישראל בדירוג המדינות הנכללות בציר האמריקאי בתחום הבינה המלאכותית והטכנולוגיות המתקדמות", אמרה פרקש הכהן.
בדיון השתתפו משרד החדשנות, משרד החוץ, המל"ל, משרד הביטחון, רשות החדשנות, המועצה הלאומית לכלכלה, נציגי אקדמיה, מכוני מחקר, חברות בתחום הבינה המלאכותית ודוברים נוספים ביניהם ד"ר אריאל סובלמן (חוקר בכיר בINSS), מייקל אייזנברג (שותף מנהל בקרן הון סיכון אלף), דניאל שרייבר (מייסד שותף בחברת למונייד), אורי אליאבייב (מייסד MDLI) וטל שחף (YNET) ד"ר אריאל סובלמן, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
לדברי דניאל שרייבר, מנכ"ל חברת למונייד: "החמרת הגבלות יצוא שבבים לבינה מלאכותית עלולה להשפיע בצורה חמורה על ישראל. גם אם תבוטל ההחלטה, לא ניתן לעבור לסדר היום – מעמדה של ישראל בתחום הבינה המלאכותית ממשיך לרדת. הדיון היום נקבע משום שישראל לא מצליחה להדביק את הקצב, וההחלטה האמריקאית צפויה להחמיר את הירידה הזו".
מייקל אייזנברג, שותף כללי בקרן אלף אמר כי "אני שומע תקוות מאנשי המקצוע שהממשל הבא יתקן את ההגבלות, אני לא יודע מאיפה זה נובע ואני לא חושב ככה. גם אם תבוטל, אסור לעבור על כך לסדר היום ולהאמין שהכל בסדר.
"הטכנולוגיה בשנים האחרונות החליפה פרדיגמה - בישראל עדיין לא, יהיו משמעויות ארוכות טווח לשנים שאיבדנו. בשנים הקרובות יהיו כמה חברות שיהיו שוות טריליונים בתחומי השבבים, חברות ישראליות כנראה לא יהיו חלק מהן, כי נקודת המוצא שלנו לא טובה. זו תיהיה בכייה לדורות".
אורי אליאבייב, מייסד קהילת MDLI בישראל- Machine and Deep Learning Israel: "אותה חובבנות ממשלתית עדיין חוגגת, חובה להקים מוקד אחד בתוך הממשלה עם סמכויות נרחבות ויכולת לקצץ רגולציה. הAI הולך לקבוע מי יהיה מעצמה ומי לא בעשרות השנים הבאים. ממשל טראמפ שנכנס פועל עכשיו לקבוע מי יהיה שותף לחזון הבינה המלאכותית ואנחנו עדיין לא במשחק. מדובר בנושא קריטי לעתיד הכלכלי והביטחוני."
לדברי סגן אלוף אלעד דביר, ראש ענף בינה מלאכותית במשרד הביטחון: "ישראל חייבת לפעול נגד התקנות החדשות של ממשל ביידן ולהבטיח גישה לחומרה מתקדמת ללא הגבלות. יש לשתף פעולה עם הממשל האמריקאי ולסגור פערים בהסכמות, הן בצד הדיפלומטי והן בצד הטכנולוגי, על מנת לשפר את מעמדה של ישראל ולהימנע מהשפעות שליליות על מאמצי ההובלה בבינה המלאכותית. עבודה ממוקדת בשני המישורים תסייע לשמור על יתרונה של ישראל בתחום".
"אנחנו מתרחקים עוד ועוד מעצמאות ביטחונית, ניאלץ לשנות אסטרטגיה בצה"ל ובמערכת הביטחון כדי לעמוד בהגבלות האלה של ממשל ביידן, התחלנו להקדים רכישות בשל ההגבלות הצפויות של הממשל האמריקאי, שיחייב אותם. עוד עדכן כי בשנה האחרונה כבר החלו דיונים עם ארה"ב וחתמו על ההצהרה בנושא AI - אנחנו וארה"ב נמצאים בתפיסה באותו מקום בתפיסה וגם האמריקאים לא מעוניינים ברגולציה מגבילה על שימוש ב-AI".
זיו קציר, מנהל התוכנית הממשלתית לבינה מלאכותית: "אנחנו לא רואים איך בישראל תקום החברה הגדולה הבאה כמו OPENAI, הדגש צריך להיות על חברות בשווי מיליארד דולר, ישראל צריכה מחשבים ב-TOP 50 ולא ב-TOP 10, יחס העלות תועלת לא מתאים לנו". (כיום עלות הקמה של מחשב שיהיה בין עשרת המחשבים הטובים בעולם היא גבוהה לאין שיעור במיליארדי דולרים לעומת מחשב על שיהיה ברמה של 50 המחשבים הטובים בעולם ויכולת כזו מספקת לצרכים של ישראל - מ.א)