סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
תשכחו מהפצצה אווירית: איך נעצור את צבא הטרור של החותי׳ם בתימן?
(ניצן סדן)

הקברניט
תשכחו מהפצצה אווירית: איך נעצור את צבא הטרור של החות'ים בתימן?

החות'ים המשיכו לתקוף את סעודיה שנים ארוכות אף שהרגה כ-20,000 מהם בסדרת תקיפות אוויריות; אם תרצה ישראל להכריע אותם, תצטרך לפעול בחכמה ועורמה, במקום להפעיל את הטריקים שניטרלו את מערכי האש ארוכת הטווח של חמאס וחיזבאללה

שלום, כאן הקברניט; צה"ל היכה בתימן ארבע פעמים - מטוסי הקרב הטובים ביותר שלנו שתלו את הפצצות הכי חכמות בעולם בתחנות כוח ומתקני נמל, מחסני נשק ותשתיות שונות, אך החות'ים לא נרתעו. פעם אחר פעם שיגרו אלינו טילי שיוט וכטב"מים מתאבדים, ואף טילים בליסטיים מסוכנים ורבי עוצמה. יש בישראל קולות שקוראים לאיים על איראן בהפצצה כדי שתנסה לעצור אותם, כי לא ברור מה עוד יכול לעזור.
מי שמכיר את ההיסטוריה הזירתית באזור יודע שהפצצה היא לא פיתרון; אולי תשבש קצת את השגרה של צבא הטרור התימני, תרגיז את החות'ים ותשמח ישראלים נציים - אך הם לא יפסיקו לירות.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 18
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 18
משגרים ניידים של טילים בליסטיים מתוצרת איראן
(צילום: oryxspioenkop)
תשאלו את סעודיה: חיל האוויר שלה הפציץ את המחבלים הללו מ-2015 ועד 2022, זרע הרס עצום שגרם לשכונות שלמות בצנעא להיראות כמו ג'בליה בחזקת דאחיה, הרג כמעט 20,000 תימנים - ולא עזר; לא רק שהחות'ים המשיכו להפציץ בחזרה באמצעות כטב"מים מתאבדים, הם גם גרמו נזקים אדירים לתשתיות הנפט הסעודיות.
גם חיסולי בכירים לא יעזרו פה; המחבלים האלה הורגים אחד את השני לעיתים קרובות.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 17
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 17
ההפצצה הסעודית לא עזרה; הריסות שכונת מגורים בצנעא
(צילום: רויטרס)
הירי ארוך הטווח מהשטחים החות'יים בצפון המדינה צפוי רק להתגבר, וזה לא בגלל איזה אגו חות'י שיחייב אותם להגיב על ההפצצה האחרונה של חיל האוויר, שהשמידה רכיבים בתחנות כוח, בנמלים ובשדה תעופה במדינה.
התגברות האש נועדה לשרת צורך הרבה יותר חשוב מנקמה: כסך. איראן עבדה שנים רבות והשיקה לה צי של ספינות-פרוקסי, מיליציות חזקות בכל קצוות המזה"ת. ואז באה ספינת-חמאס וגררה את כל היתר לסערה, שהטביעה גם את חיזבאללה, סוריה והניסה את המיליציות בעיראק.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 6
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 6
אפקטיבי? לא בטווח ארוך. הפצצה בתימן
(צילום: almasirah)
כך שכרגע נותרו החות'ים צבא הפרוקסי הכי גדול, חזק ויציב של איראן, וכל עוד ימשיכו לירות ולסכן את ישראל יוכלו בקלות לדרוש ולקבל את התקציבים שהתפנו לחמינאי עם קריסת סוריה, חיזבאללה וחמאס.
אז מה מיוחד בנשק ארוך הטווח של החות'ים, ובמערכים שמפעילים אותו? אילו מהשיטות שהפעלנו בהצלחה נגד שאר אויבינו בשנה האחרונה עדיין רלוונטיות מול היריב המסוכן והמשונה הזה - וכיצד יוכל צה"ל לנטרל את הזרוע הארוכה שלו?
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 3
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 3
שיגור מדברי של טילים בליסטיים מבוססי הודף מוצק
(צילום: תיעוד אירני)
הבה ננתח ביחד. לפני הכל, נבין איך בנויים מערכי אש ארוכי טווח אצל אויבינו - בין אם מדובר ברקטות כבדות או בטילים בליסטיים לדגמיהם, כל מערך יכלול מפקדה שתקבע מתי יורים, כמה ועל מה; משגרים נייחים וניידים; ודרג לוגיסטי שדואג לאחסנה, תדלוק טילים כשצריך, וכמובן משלוחי תחמושת כשנגמר. על הנייר, כל אחד מהרכיבים הללו חיוני לביצוע מתקפות אש מנגד, כפי שעושים איראן וצבאות הפרוקסי שלה; בפועל זה עובד מאוד אחרת, בצורה שנועדה להקשות על צה"ל ולשפר שרידות וקטלניות לאורך זמן.
חמאס הוא דוגמה טובה: הזרוע הארוכה שלו הורכבה מרקטות כבדות לטווח של מאות קילומטרים, שפותחו כשדרוגים לרקטות צבאיות תקניות מאיראן וסוריה.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 15
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 15
מחבלי חמאס מכניסים רקטת כבדה למסילת שיגור תת קרקעית
(צילום: תיעוד חמאס)
המחבלים ברצועת עזה חפרו תשתית תת קרקעית עבור הנשק הזה, וכזו שיכולה לפעול גם עם אפס פיקוד ושליטה - תוכנית המטרות והכיוון בוצעו מראש, נכרו בורות שיגור בזווית המתאימה לפגיעה בערים ספציפיות, וכך יכול כל מחבל לירות לת"א בלחיצת כפתור.
האויב ברצועה ידע היטב שמערך האש שלו חד פעמי: משגר שיורה מיד יאותר ויושמד. וגם אם לא, מחבל שיצא אל משגר כדי לטעון אותו מחדש ברקטה כבדה יתגלה ב-100% בידי הכטב"מים הציידים שלנו ומיד יפותת מלשון פתיתים. אז איך ניטרלנו את המערך ארוך הטווח של המחבלים ברצועת עזה?
19 צפייה בגלריה
הקברניט רקטות חמאס סין קוריאה
הקברניט רקטות חמאס סין קוריאה
בורות שיגור רקטות ברצועת עזה
(צילום: דובר צה"ל)
צה"ל בחר לטפל במשגרים רק כשהם יורים: צוותי כיפת ברזל יירטו את הרקטות הכבדות באוויר, ומיקומי השיגור הועברו לכטב"מים, מסוקי קרב וסוללות ארטילריה וכך חוסלו נקודות הירי ברגע שנחשפו. כל כניסה קרקעית למרחב עירוני כללה פיצול ובידוד שלו, והמחבלים ברחו על נפשם - וכך בעצם הפרדנו ביניהם ובין בורות השיגור; ירי לגוש דן עדין התאפשר בלחיצה, אך הכפתורים לא פגשו אצבעות. אחרי שתפסו את השטח בצורה מלאה, החלו כוחותינו לחפש את המשגרים שנותרו ולהרוס אותם.
השיטה הזאת לא תוכל לעבוד על החות'ים, ולא רק בגלל שאנחנו לא הולכים להנחית אוגדות שיסתובבו בצנעא; מערכי השיגור של החות'ים עובדים אחרת לגמרי. רובן ניידות וזריזות מאוד - משגרים גדולים שיושבים על משאיות רבות עוצמה, המוסתרות במערות טבעיות ברחבי צפון תימן.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 4
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 4
עלולה להכיל טילים. מערה תימנית
(צילום: Wikimedia PD)
התימנים מפעילים כיום שני סוגים של טילים בליסטיים מתוצרת איראן: הראשון הוא הטופאן, שמו המקומי של טיל העימאד. יש לו ראש נפץ של עד 650 ק"ג, והוא מונע בדלק נוזלי - כך שצריך לתדלק אותו לפני השיגור; זה מייצר קצת רעש מודיעיני שיכול לסייע לגילוי מוקדם וללימוד שגרת האויב. רוב הטילים הבליסטיים שנורו מתימן לישראל היו מדגם טופאן, וצוותי חץ יירטו אותם בהצלחה.
הסוג השני הוא הפלסטין 2, שמו המקומי של טיל הפאתח 1. זהו טיל הרבה יותר בעייתי: ראשית, הוא מונע בדלק מוצק ולכן לא מצריך תדלוק, וההכנות לירי כמעט שלא מייצרות חתימה מודיעינית. שנית, הוא טס במסלול נמוך בהרבה משל הטופאן ולכן מתגלה מאוחר יותר בידי המערכות שלנו.
19 צפייה בגלריה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
שיגור לילי של טיל בליסטי תימני
(צילום: רויטרס)
שלישית, ראש הנפץ שלו כולל מנוע משלו, שמסוגל להאיץ בדרך למטה, לבצע תיקוני מסלול לשיפור הדיוק וגם לזגזג קצת בדרך לאדמה - מה שמקשה על ניתוח המסלול ובחירת נקודת יירוט.
אלה הטילים שסוללות החץ החטיאו לאחרונה, ופגעו גם בבית ספר ברמת אפעל וגם בגן ציבורי ביפו.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 2
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 2
טיל הפתח 1 על כן שיגור בתימן
(צילום: תיעוד חות'י)
ראש הנפץ שלו קטן בהרבה, ומכיל ככל הנראה פחות מ-200 ק"ג חומר נפץ - אך עדיין פוגע במכה קינטית אדירה, שיכולה להקריס מבנים ולגרום לנזקים נרחבים.
כאמור, למרות ההבדלים בנהלי ההכנה של שני הטילים לירי, גם הטופאן וגם אחיו החמקמק יכולים לצאת על המשאית מהמערה לאזור שיגור, להגיע ולשגר אחרי דקות ספורות - ואז להיעלם בחזרה במסתור.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 11
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 11
משגר נייד מזקיף טיל בליסטי, צילום מהאוויר
(צילום: תיעוד מחבלים)
בואו נעבור ללבנון: המערך ארוך הטווח של חיזבאללה היה אחד החכמים ביותר שנבנו במזה"ת, והיווה אתגר עצום לצה"ל במשך שנים רבות. הוא התבסס גם על רקטות כבדות וגם על טילים בליסטיים - סיפרתי לכם עליהם - וכל הטוב הזה ישב גם על משגרים ניידים, גם במנהרות ובסיסי טילים, גם תחת הסוואה בשטח וגם על משגרים נייחים בתוך בתי מגורים.
חיזבאללה בנה תוכניות מפורטות לכל משגר וכל טיל: המטחים שלו היו מחושבים היטב, ונועדו להשיג אפקט ספציפי - פגיעה בתשתיות צבאיות בארץ, הפחדת העורף, הסטת תשומת הלב של מערך הגילוי שלנו כדי להחדיר כטב"מים ועוד. ולכן, למפקדות של יחידות האש היה תפקיד מאוד חשוב ומשפיע בסיפור הזה. איך ניטרלנו את המערך של חיזבאללה?
19 צפייה בגלריה
הקברניט חיזבאללה רקטות
הקברניט חיזבאללה רקטות
רקטות ארוכות טווח בשירות חיזבאללה
(צילום: תיעוד חיזבאללה)
מודיעין מעולה באמ"ן, בפיקוד הצפון ובחיל האוויר איפשר ללמוד את תשתיות חיזבאללה עד שהאויב הפך שקוף לגמרי: ידענו היכן הטילים והמחסנים, וכיצד מתנהג הדרג הלוגיסטי שמחבר ביניהם. כך ביצענו סדרת תקיפות שחיסלה את מצבורי התחמושת והכלים שמעבירים אותה למשגרים, ואילצנו את המחבלים להביא רקטות ממחסנים מרוחקים.
בלית ברירה, מתח חיזבאללה את קווי האספקה שלו הרבה מעבר מכפי יכולתו, ולא היו לו מספיק רקטות וטילים במקום ובזמן הנכונים לביצוע חלק גדול מתוכניותיו. המפקדות היו עוד מטרה קריטית שגילינו מראש, ותוכניות האש השתבשו לגמרי כשהמפקדים האמונים עליהן פגשו פצצה של F16 ישראלי ובורגלו מלשון בורגול.
19 צפייה בגלריה
הקברניט חיזבאללה רקטות
הקברניט חיזבאללה רקטות
מחסן נשק לבנוני נדלק בתקיפת חיל האוויר
(צילום: אי-פי)
לצערי, לא נוכל לבצע מתקפה מבריקה שכזו מול החות'ים כי אין לנו מודיעין מתאים; במשך עשורים שלמים התמקדנו בחיזבאללה, סוריה,איראן והפלסטינים וזירת תימן נדחקה קצת הצידה. נכון להיום אין לנו מודיעין מספק על מיקומי המשגרים והמחסנים, על נהלי העבודה סביבם, או על רוב המפקדים והמטות.
למה? כי צבא הטרור החות'י בנוי מיסודו בצורה בעייתית. יש מטה ראשי שהוא גם הדרג המדיני, וסביבו המון מסגרות אזוריות גדולות: השבטים הלוחמים. והן מתנהלות כמו עסק משפחתי, רק בטלנובלה טורקית: תככים ומזימות, יריבויות ומאבקי כוח, ופעם בעונה - רצח.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 5
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 5
אספסוף חות'י
(צילום: AFP)
זה נפוץ אצלם יותר משנהוג לחשוב: טקס חילופי מח"טים בצבא הטרור התימני כולל ברוב המקרים RPG שעף לתוך המשרד של המח"ט היוצא, כשהוא בתוך המשרד שלו (וככה הוא גם יצא). גם ויכוחים בין מפקדי פלוגות יכולים להסתיים בפגיון ג'מביה מגואל בדם, וזה פשוט ככה.
המטה העליון לא מוטרד מכך; מבחינתו, כל עוד יש בחמולה הרלוונטית מי שעונה ומציית כשהוא מרים טלפון, לא באמת אכפת לו במי מדובר. אך הכאוטיות הזו מקשה על תכנון סיכולים ממוקדים וחיסול גורם שיהיה מספיק רגיש כדי למוטט את המערכת; איך נסכל מפקד כשהאויב בעצמו לא יודע מי זה יהיה בעוד שבוע?
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 8
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 8
חות'ים עם RPG: האם הם מתכוננים למטווח, מתקפה או שיחת חתך?
(צילום: רויטרס)
הרובד הלוגיסטי אפילו עוד יותר בעייתי בתכנון תקיפות מערך האש התימני: בניגוד לשאר אויבינו, הזרוע הארוכה החו'תית מבוססת ברובה על כטב"מים מתאבדים, כמו היפא שפגע בת"א לפני מספר חודשים. כטב"מים שכאלה לא מצריכיםהתעסקות מיוחדת, תחזוקה מורכבת, אפשר לאחסן אותם גם בחושה על החוף, וגם להקת אורקים יכולה לתפעל בקלות.
הכטב"מים פוזרו בין השבטים, דבר שגם עזר לדאוג שכולם יישארו מבסוטים וירגישו משפיעים, וגם איפשר לחות'ים להמשיך לתקוף את העורף הסעודי, גם אחרי שנים של הפצצות קשות.
19 צפייה בגלריה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
שיגור כטב"מ חות'י ממשפחת הסמאד
(צילום: תיעוד חות'י)
ומה עם הטילים הבליסטיים? איראן העניקה לצבא הפרוקסי התימני מעט מאוד מהם. גם כי מדובר בנשק יקר והכטב"מים שקיבלו החות'ים הספיק כדי לפגוע בסעודיה ובמטרות אחרות, וגם כי החות'ים נפיצים לא פחות מהטילים: ראש שבט רנדומלי יכול לקום עצבני בבוקר אחד, ולהשתולל עם נשק אסטרטגי כמו טיל בליסטי.
ולכן פוזרו הטילים בצפון תימן בין טריטוריות שונות, כדי שאף שבט לא יוכל להשתלט על הרבה מהם בבת אחת. וגם אם ישתלט, התפעול נמצא בידיים של מישהו אחר: את הטילים הבליסטיים משגרות יחידות מטכ"ליות קטנות, שעברו הכשרה מורכבת באיראן. אלו הם צוותי עילית שמקפידים על מידור ומשמעת; לא כאלה שידפקו למישהו צרור בגלל שהוא מרמה בשש-בש.
19 צפייה בגלריה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
(צילום: תיעוד חות'י)
החל מ-2018 החלה בתימן בניית בסיסי טילים תת קרקעיים, במודל דומה לשל חיזבאללה - אם כי מצב הבסיסים לא ברור, וגם אם הפכו מבצעיים, רוב הטילים לא נמצאים שם ועדיין מפוזרים במערות. אז קל לראות למה הזרוע הארוכה של החות'ים היא כזו מיגרנה: מערך ארוך טווח שכולל יחסית מעט טילים, שמפוזרים על הרבה שטח, אין לו דרגים לוגיסטיים בולטים שאפשר לנתק, רובו כלל לא נמצא בבסיסים ואין לנו תמונה מודיעינית של מיקומים ושגרת פעולה בו.
זה אומר שכדי למצוא את מצבורי הטילים, נצטרך לזחול מערה-מערה בתימן ולחפש. בואו נגיד שאיכשהו ניסינו והצלחנו, ועכשיו אנו יודעים היכן להכות: אתם יודעים כמה קשה זה לפלח צלע של הר עם פצצות אוויר של מטוסים? וגם אם הצלחנו גם כאן ומערך הטילים הבליסטיים נפגע - אל תשכחו את כל שאר המערך: החות'ים ימשיכו לשחרר אלינו כטב"מים מתאבדים כל יום במשך שנים אם ירצו, בדיוק כפי שעשו לסעודים. איך אפשר לפתור את הבעיה הזו?
19 צפייה בגלריה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
הקברניט חות'ים מחבלים מלחמת עזה
שיגור מדברי של טיל בליסטי
(צילום: AP)
יתכן שהפיתרון פה לא יבוא בכוח, לפחות לא בצורה הישירה והמתפרצת שישראלים אוהבים - ושמה שיעבוד על החות'ים יהיה דומה למה שעשינו לאיראן. כן, בטח שמתם לב שמערך האש ארוכת הטווח של הרפובליקה האיסלאמית גם הוא חדל מלירות על ישראל. השמדה שלו מלכתחילה לא היתה על הפרק: מדובר במפלצת אמיתית - המוני בסיסים תת קרקעיים, מפקדות ממוגנות, לוגיסטיקה מעולה, כלים ניידים שמפוזרים על שטח עצום והכל עטוף בהגנת הנ"מ הכי צפופה במזה"ת.
אז במקום לטפל ביכולות של האויב הזה, התמקדנו במוטיבציות שלו: במתקפת ה-26 באוקטובר 2024 פשט חיל האוויר על מערך ההגנה האווירית של איראן, וחיסל מכ"מים ומשגרי טילים בגזרות שמשאירות חורים גדולים בהגנה הארצית. חורים כאלה מאפשרים, תיאורטית, מרתון הפצצות שימשך ימים ארוכים ויגרום לשלטון בטהרן להיראות חלש יותר מ-WiFi בצוללת. הנזק הפוטנציאלי עלול לדחוף את השלטון מעבר לקצה ולערער את יציבותו בעיני הציבור האיראני. לכן הם לא יורים אלינו; למה להם להסתבך, ולהסתכן בהפיכות?
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי נורה מהאוויר 19
הקברניט טיל בליסטי נורה מהאוויר 19
השמדת סוללת נ"מ
(צילום: mil.in.ua )
אז בואו נראה: על אילו מוטיבציות חות'יות נוכל לשחק פה? השבטים הם כולם לוחמי חי"ר, ובשנה האחרונה נחלשה השפעתם מול השלטון המרכזי - הם פשוט כמעט שלא השתתפו במלחמה הנוכחית; מאות אלפי חי"רניקים עם RPG וטנדר טויוטה פחות רלוונטיים כשיורים על ספינות או על הדמוקרטיה היחידה בשכונה.
גם בצד הדרומי של תימן נרשם מרמור: ממשלת תימן הסונית, שהפסידה לחות'ים את צנעא הבירה ושטחים נרחבים נוספים, מתה לעלות עליהם ולשחרר את הצפון. מה חסר לה? קצת הדרכה מערבית, קצת תמיכה במודיעין, והרבה מאוד נשק - שאותו אפשר לספק מאוד בקלות. וגם בחינם: צה"ל חזר מלבנון עם מספיק פצצות RPG כדי לרצף את כיכר הבימה, מספיק קלשניקובים בשביל שלוש חטיבות, ועוד הרבה מאוד ציוד שפה בארץ אף אחד גם ככה לא צריך.
19 צפייה בגלריה
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 13
הקברניט טיל בליסטי חות'ים איראן 13
רקטות RPG מעזה, טילי קורנט וטאו מלבנון, מקלעים ורובים מאיו"ש, ואפילו הטויוטות שהם אוהבים שם, בתימן
(צילום: דובר צה"ל)
אם תקבל ממשלת תימן את מה שהיא צריכה, תוכל לצאת להילחם בחות'ים בשטחם ולספק לשבטים הלוחמים את מה שהכי חסר לכם: הזדמנות לעשות את מה שהם יודעים. מלחמה על אדמה, פנים אל פנים, מאוד קוסמת לאופי החות'י; כל שבט יקבל צ'אנס להתבלט, לזכות בתהילה, לשפר את מעמדו ולשחרר קצת את הכפיפות המתסכלת להנהגה הראשית. מאוד יתכן שישראל בכלל לא תעניין אותם, כשתהיה להם הזדמנות לברגל מישהו אצלהם בחצר האחורית.
ואם ישכיל המערב לחמש, להדריך ולהעצים את ממשלת תימן, אולי תצליח להדוף את החות'ים מקו החוף, וכך סוף סוף תיפתר הבעיה החות'ית בים האדום. ואז נחזור למצב הטבעי, בו עיכובי משלוחים קורים כי שכחנו למלא איזה סעיף באתר שופינג סיני, ולא בגלל תימנים שמפוצצים אוניות. שימרו על עצמכם, היו עירניים וננצח.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.