סגור
גג עמוד techtalk דסק

מטבעות ה-Meme: החל כבדיחה והפך לתופעה של עשרות מיליארדים

מטבעות ה-Meme שינו את כללי המשחק בעולם הקריפטו וסימלו תקווה להתעשרות מהירה, אז מה עומד מאחורי הקריסה הדרמטית שלהם?

בעולם הטכנולוגיה, תעשיית הקריפטו היא ייחודית. בעוד שתעשיות מתפתחות אחרות כמו ביוטק, פינטק, או רובוטיקה מתמקדות בפיתוח פנימי וסגור של המוצרים שלהן, הקריפטו בולטת בפתיחות שלה. כל פרוטוקול, מערכת או מוצר שמבוססים על טכנולוגיית הבלוקצ’יין פתוחים לכולם, ללא צורך באישור או פיקוח מרכזי. זהו היופי וגם הקללה של התחום: מצד אחד, חדשנות חסרת גבולות וגישה שוויונית; מצד שני, כר פורה לפשעים ותרמיות.
הגישה הפלורליסטית הזו, הובילה לצמיחה של אחת התופעות הבולטות והמסקרנות ביותר - תעשיית מטבעות ״המם״ (Memecoins). הסיפור של מטבעות אלו, שמבוססים על בדיחות אינטרנטיות ויראליות - מהדוג׳קויין האייקוני ועד למטבע התורן של כוכבת הרשת הויראלית ״Hawk Tuah״, הוא תמצית החיבור בין תרבות אינטרנטית פרועה לשוק פיננסי חדשני וספקולטיבי.

עלייתם של מטבעות ״המם״

כמו כל תופעה אינטרנטית מוצלחת, גם מטבעות אלו נולדו מתוך בדיחה. המטבע הראשון והמפורסם ביותר- הדוג׳קויין (שהתחיל כמם אינטרנטי על כלב מסוג ״Shiba Inu״) התגלגל מפארודיה משעשעת על עולם הקריפטו וצמח לתופעה בקנה מידה עולמי. הצלחתו התאפשרה בזכות קהילה נאמנה וקלילה, וכמובן, האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, שביסס את המטבע כחביבת הקהל באמצעות ציוצים בלתי פוסקים עד ששווי השוק שלה נסק ל-90 מיליארד דולר.
ההצלחה של הדוג׳קויין פתחה את הדלת למטבעות נוספים, שהלכו וצברו תאוצה. בנובמבר 2024, שווי השוק הכולל של מטבעות ״המם״ הגיע למעל 100 מיליארד דולר – הכל סביב רעיונות הומוריסטיים, טרנדים ויראליים, ולעיתים, בדיחות על גבול האבסורד.

קסם המטבעות

למה אנשים כל כך נמשכים למטבעות ״המם״? זה פשוט: פוטנציאל רווח עצום ומהיר. סיפורים על משקיעים שהפכו מאות דולרים למאות אלפי דולרים תוך ימים הפכו ויראליים בטיקטוק ובאינסטגרם, והפיתוי הזה סחף דור שלם. צעירים מדור ה-Z, שמרגישים ש”מרוץ העכברים” הפיננסי אינו הוגן כלפיהם, זיהו הזדמנות לברוח מהשיטה הקיימת.
בנוסף אפליקציות הסחר הרבות, שמבוססות על ממשקים פשוטים להפעלה, הפכו את ההשקעה בהן לקלה כמו הזמנת פיצה בוולט. פלטפורמות כמו Moonshot אפשרו רכישה מהירה בלחיצת כפתור באמצעות שימוש בכרטיס אשראי, זאת כשברקע משפיענים ברשתות החברתיות הפכו את כל העסק למסיבה גדולה, המשודרת בשידור חי, בזמן אמת לכל העולם.

הנסיקה וההתרסקות של מטבע ה-Hawk

אין ספק שעליית התופעה הצליחה ללכוד את רוח התקופה. מטבעות כמו Hawk, שנולד סביב סלוגן ויראלי של נערת רשת, הפכו לכוכבים לשעה קלה ועוררו עניין בלתי פוסק. אבל מה שעולה במהירות כה רבה, יורד – ולעיתים, מתרסק. המקרה של Hawk מדגים בדיוק את חולשות מטבעות ״המם״.
כוכבת הרשת היילי וולש, שהתפרסמה מסרטון ה-Hawk Tuah שלה, השכילה למנף את חמש-עשרה שניות התהילה שלה מהסרטון ההומוריסטי שהפך לויראלי בן לילה ביוני השנה, והפכה לכוכבת רשת לכל דבר ועניין: יש לה מיליוני מעריצים ברשתות החברתיות, הפודקאסט שלה טיפס עד למקום החמישי בדירוג של ספוטיפיי, היא מוכרת מרצ׳נדייז ואף שיחררה אפליקציית היכרויות.
1 צפייה בגלריה
עדיאל יעקב שותף בקרן Collider Ventures
עדיאל יעקב שותף בקרן Collider Ventures
עדיאל יעקב
(צילום: יח"צ)
בתחילת דצמבר, היא וצוותה שיחררו מטבע מסביב לסלוגן הפופולרי שלה על גבי רשת סולנה. תוך דקות, שווי השוק נסק לחצי מיליארד דולר – ואז צנח ב-95%. אלפי משקיעים ששניה לפני כן עמדו על רווחים עצומים, אך לא ממומשים, איבדו את כספם, ו-וולש הואשמה ב”משיכת שטיח” (Rug Pull), מעשה שבו יוצרי המטבע מנפחים את ערכו ומוכרים את אחזקותיהם במהרה לפני שהוא מאבד ערך. הרשת, כמובן, לא חסכה בפרטים: ניתוח עסקאות הראה שמעל 90% מהמטבעות הוחזקו על ידי קבוצה קטנה ומתואמת שמכרה במרוכז ברגעי השיא. מספר פירמות עורכי דין החלו במאסף ראיות ממשקיעים אשר הפסידו את כספם במטבע של וולש ותביעה אחת כבר הוגשה כנגדה.
הבעיה העיקרית של מטבעות ״המם״ היא חוסר הערך הפנימי שלהם. בניגוד לביטקוין או את’ריום, שיש להם מקרי שימוש ותשתיות חזקות, הממקוין מונעים מספקולציות וקהילות שנבנות סביב רעיונות ויראליים. אבל קהילות לא מחזיקות ערך לאורך זמן: כשהבאז דועך, המחירים מתרסקים. המספרים מדברים בעד עצמם: נתונים מראים כי מעל 99% מהמשקיעים בממטבעות ממקוין מפסידים כסף.

נפילת הממקוין – צעד קדימה לתעשייה?

אולם, יש גם חדשות טובות. למרות העליות והירידות, תעשיית הקריפטו צועדת לעבר בגרות רגולטורית. בן הורוביץ, מהבולטים בעולם ההון סיכון, האשים את מדיניות הרגולציה האמריקאית של ג’ו ביידן ביצירת סביבה של אי-ודאות, שדחפה יזמים אל מחוץ לארה”ב. וכעת, כפי שכבר ידוע לרוב, עלייתו המחודשת של דונלד טראמפ לנשיאות ככל הנראה תשנה את התמונה. טראמפ הודיע מספר פעמים במהלך הקמפיין על גישתו הידידותית לתעשיית הקריפטו ואף הביע רצון להקים רזרבה אסטרטגית מדינית שתאגור ביטקוין.
מינוי פרו-קריפטו במשרות בכירות, יחד עם רצון לאסדרה ברורה, מאותת על אימוץ התעשייה לראשונה באופן רשמי ומוחלט אשר תעודד חדשנות ביחד עם פיקוח בריא. זהו עידן שבו ערך אמיתי, חדשנות ושימושיות יחליפו את הניהיליזם הפיננסי של המטבעות ״המם״.

סוף עידן מטבעות ״המם״?

המטבעות ימשיכו למשוך סוחרים המחפשים ריגושים מהירים, אבל העתיד שייך לפרויקטים שמביאים ערך אמיתי.
תעשיית הקריפטו, כמו תעשיות אחרות, מתבגרת והופכת לתעשייה לגיטימית – והרוב סבורים שמטבעות ״המם״ יהפכו לזיכרון נוסטלגי על ימים של הייפ, ויראליות וחלומות קצרים על עושר קל. אך ישנו קהל קטן של מאמינים אשר סבורים כי את השד אינו ניתן להחזיר לבקבוק, והן כאן להישאר, כמעין אחות קטנה, תזזיתית ומשוגעת לתעשיית הקריפטו הגדלה.
עדיאל יעקב הוא שותף בקרן Collider Ventures