OpenAI: "נזדקק ליותר הון ממה שאי פעם דמיינו"
OpenAI: "נזדקק ליותר הון ממה שאי פעם דמיינו"
חברת הבינה המלאכותית הודיעה על שינוי מבני שיאפשר לה להסיר מגבלות ולגייס יותר הון, והוא יכלול יצירת תאגיד לטובת הציבור; זאת בשעה שהיא צופה הפסדים של 5 מיליארד דולר השנה
חברת הבינה המלאכותית OpenAI מסרה אתמול (ו') שהיא נעה לכיוון מבנה שישרת את מטרות הרווח שלה ב-2025, ושבכוונתה להקים תאגיד לשם יצירת רווחים לטובת הציבור שיפקח על פעילותה המסחרית, יסיר כמה ממגבלות הרווח ויאפשר לה לתפקד כמו סטארט-אפ שצומח במהירות. "מאות מיליארדי הדולרים שחברות גדולות משקיעות כעת בפיתוח AI מראים מה נחוץ בשביל ש-OpenAI תמשיך ללכת בעקבות יעדה", כך כתב דירקטוריון החברה, "שוב עלינו לגייס יותר הון ממה שאי פעם דמיינו. המשקיעים רוצים לגבות אותנו, אבל בסדר הגודל הזה של הון, הם זקוקים ליותר הון קונבנציונלי".
הלחץ המופעל על OpenAI קשור להערכת השווי שלה – 157 מיליארד דולר, אותה השיגה שנתיים לאחר שהחברה השיקה את הצ'אטבוט הוויראלי שלה, ChatGPT, והוציאה לדרך את שיגעון ה-AI הגנרטיבי. החברה סגרה את סבב הגיוס האחרון שלה בסך של 6.6 מיליארד הדולר באוקטובר, ונערכת להתמודדות אגרסיבית עם xAI של אלון מאסק, וכן עם מיקרוסופט, גוגל, אמזון ואנתרופיק, בשוק שצפוי להכנסות של טריליון דולר תוך עשור.
פיתוח מודלי השפה הגדולים שנמצאים בלב מוצרי AI גנרטיבי דורש השקעה מתמשכת במעבדים בעלי הספק גבוה, שמסופקים בעיקר ע"י אנבידיה, וכן בתשתית ענן, ש-OpenAI מקבלת בעיקר ממיקרוסופט. החברה מצפה להפסדים של 5 מיליארד דולר לעומת הכנסות של 3.7 מיליארד דולר השנה, כך דיווחה CNBC בספטמבר. אך המספרים האלה גדלים במהירות.
באמצעות הפיכתה לתאגיד לטובת הציבור "עם מניות רגילות", OpenAI מאמינה שתוכל לפעול מסחרית, ובמקביל לשכור עובדים לזרוע ללא מטרות רווח שלה, ולאפשר לאחרונה לקיים פעילות צדקה בתחומי הבריאות, החינוך והמדע. לזרוע ללא מטרות רווח יהיה "אינטרס משמעותי" בתאגיד שיוקם "לפי הערכת שווי הוגנת שתיקבע ע"י יועצים כלכליים עצמאיים," כך כתב OpenAI.
המבנה הסבוך של OpenAI כיום הוא תוצאה של יצירתה כחברה ללא מטרות רווח ב-2015. היא נוסדה ע"י המנכ"ל סאם אלטמן, מאסק ואחרים, כמעבדת מחקר שממוקדת ב-AI כללי, או AGI, שהיה אז רעיון עתידני לחלוטין. ב-2019 ניסתה החברה לשנות את הגדרתה כמעבדת מחקר ותו לא בתקווה לפעול יותר כמו סטארט-אפ. לכן יצרה מודל רווח מוגבל, כאשר החברה ללא מטרות הרווח עדיין שולטת ביישות בכללה.