סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
תוכנת ריגול פגסוס NSO
פגסוס. האיחוד האירופי בעקבותיה (צילום: גטי)

האיחוד האירופי נגד פולין והונגריה: עשו שימוש פסול בפגסוס

פרלמנט האיחוד פרסם דוח גינוי נגד שתי המדינות החברות בו, לצד הערה גם ליוון ולספרד, בנוגע לשימושים בעייתיים שלהן ברוגלה של חברת NSO לצורך "ניטור, הפחדה ופגיעה באמינות של יריבים, של עיתונאים ושל ארגוני חברה אזרחית". הדוח יעלה להצבעת הפרלמנט ב-12 ביוני

פרלמנט האיחוד האירופי מגנה את השימוש שעושות מדינות חברות, ובראשן פולין והונגריה, בתוכנות ריגול דוגמת פגסוס של NSO הישראלית, וקורא לישראל לעבוד אתו כדי להסדיר את נוהלי השיווק והיצוא של תוכנות אלה. "תוכנות ריגול שימשו כדי לנטר, להפחיד ולפגוע באמינות של יריבים, של עיתונאים ושל ארגוני חברה אזרחית", נכתב בדוח שאימצה ועדה מיוחדת של הפרלמנט לחקר השימוש בפגסוס ובתוכנות ריגול דומות (Committee of Inquiry to investigate the use of Pegasus and equivalent surveillance spyware, PEGA).
הוועדה החליטה אתמול לאמץ את ממצאי החקירה שלה ברוב של 30 תומכים, שלושה מתנגדים וארבעה נמנעים, ואת המלצותיה ברוב של 30 תומכים, חמישה מתנגדים ושני נמנעים. הדוח המלא צפוי לעלות להצבעת מליאת הפרלמנט במושב שייפתח ב-12 ביוני. "החקירה שלנו הבהירה שנעשה שימשו ברוגלה כדי להפר זכויות יסוד ולפגוע בדמוקרטיה בכמה מדינות חברות באיחוד האירופי, כשפולין והונגריה הן המקרים הבולטים ביותר", אמר יו"ר הוועדה, ג'רון לנארס, מהולנד. "השימוש ברוגלה תמיד חייב להיות מידתי ומאושר על ידי רשות משפטית עצמאית - מה שלא היה המקרה בחלקים מאירופה. ביקורת קפדנית יותר של האיחוד האירופי דרושה כדי לוודא שהשימוש ברוגלות הוא היוצא מן הכלל, לצורך חקירת פשיעה חמורה, ולא הנורמה".
עיקר הביקורת בדוח הוועדה מופנה לפולין להונגריה, שם זוהה שימוש שיטתי בתוכנות ריגול. חברי הוועדה גינו את מה שהם מכנים "הפרות חמורות של חוקי האיחוד האירופי" במדינות אלה, שם פירקו הממשלות את מנגנוני הפיקוח העצמאיים. בהונגריה רוגלות היו "חלק מקמפיין מחושב ואסטרטגי של הממשלה להרוס את חופש העיתונות ואת חופש הביטוי". בפולין השימוש בפגסוס היה חלק "ממערכת של מעקב אחרי אנשי אופוזיציה ומבקרים של הממשלה, שנוצרה כדי לשמר את עוצמת הממשלה והרוב בפרלמנט".
חברי הוועדה קוראים לשתי המדינות לציית לפסיקות בית הדין האירופי לזכויות אדם ולהחזיר את העצמאות המשפטית של גופי הפיקוח. "הן גם צריכות להבטיח אישור משפטי עצמאי לפני שימוש ברוגלות ובחינה משפטית לאחר השימוש בהן, לפתוח בחקירות אמינות לגבי מקרי ניצול לרעה ולהבטיח שלאזרחים שנפגעו יש גישה למענה משפטי ראוי", נכתב בהודעה לעיתונות.
ביוון ובספרד זוהו מקרים חמורים פחות, אך עדיין מדאיגים, של שימוש ברוגלות. "ביוון השימוש ברוגלות לא היה חלק מאסטרטגיה סמכותנית פנימית, אלא כלי אד הוק שנוצל לקצירת הישגים פוליטיים וכלכליים", קבעו חברי הוועדה. "אף שליוון יש מערכת משפטית חסונה בעיקרון, תיקוני חקיקה החלישו מנגנוני הגנה ובעקבות זאת נעשה שימוש ברוגלות נגד עיתונאים, פוליטיקאים, אנשים עסקים, ורוגלות יוצאו למדינות עם היסטוריה עגומה של פגיעה בזכויות אדם".
הוועדה קוראת לממשלת יוון להשיב ולחזק את מנגנוני ההגנה החוקיים והמוסדיים, ולדחות רישיונות יצוא שלא תואמים את חקיקת האיחוד בנושא. קריאה דומה בנושא רישיונות היצוא מופנית לקפריסין, שבדומה ליוון משמשת בסיס לפעילות של מפתחות רוגלה רבות (חלק ניכר מהן נוסדו על ידי ישראלים).
לספרד, אומרים חברי הוועדה, יש מערכת משפט עצמאית עם מנגנוני הגנה מספקים, אך עדיין נותרו כמה שאלות לגבי השימוש שנעשה ברוגלות. ממשלת ספרד כבר עובדת כדי לטפל בבעיות שזוהו, וחברי הוועדה קראו לרשויות להבטיח חקירה מלאה, הוגנת ויעילה, בפרט ב-47 מקרים שבהם לא ברור מי אישר את השימוש ברוגלה.
המלצות רחבות יותר של הוועדה כוללות מתן אישור לשימוש ברוגלות רק אחרי חקירה ייסודית של חשדות לשימוש לרעה, הסדרת השימוש בחקיקה בהתאם לעקרונות שהתווה בית הדין האירופי לזכויות אדם, מעורבות של יורופול בחקירות, ודחיית רישיונות יייצוא בעיתיים. כן ממליצה הוועדה להסדיר בחקיקה של האיחוד האירופי את השימוש ברוגלה על ידי רשויות אכיפת חוק, שצריך להיות מוגבל למקרי קיצון, למטרות מוגדרות מראש ולזמן מוגבל. זאת, תוך הגנה על מידע שנופל תחת חיסיון רפואי או משפטי ומידע ששייך לפוליטיקאים או לעיתונאים. כן מומלץ לחייב רשויות למסור הודעה ליעדי רוגלות ולאנשים שלא היו יעד אך שמידע שלהם נשאב במהלך הפעלת הרוגלה, ויצירת תרופות משפטיות מהותיות למטרות.
המלצה נוספת קוראת להגדרה משפטית מקובלת של שימוש במעקב למטרות ביטחון לאומית על מנת למנוע ניסיונות להשתמש בשיקול זה כדי להצדיק שימוש לרעה. עוד ממליצה הוועדה ליצור גוף מחקר עצמאי שיוכל לחקור מעקבים, לספק תמיכה משפטית וטכנולוגית, ולבצע מחקר פורזני. כן הם מבקשים חקיקה חדשה שתאסדר את הגילוי, השיתוף והטיפול בפרצות וחולשות אבטחה.
בכל הנוגע לייצוא רוגלות ממדינות האיחוד האירופי למדינות שאינן חברות, מבקשת הוועדה לפתוח בחקירת עומק של רישיונות הייצוא, אכיפה חזקה יותר של כללי הייצוא של האיחוד, אסטרטגיית רוגלות משותפת עם ארה"ב, שיחות עם ישראל ומדינות נוספות כדי לבסס חוקים לשיווק וייצוא רוגלת, ויצירת מנגנונים שיוודאו שעזרה כספית שמספק האיחוד האירופי לא משמשמת לרכישת רוגלות ושימוש בהן.