סגור
גג עמוד techtalk דסק

בינה מלאכותית בשירות החינוך: “What If”: שיעור פיסיקה על גלשן

תארו לעצמכם עולם שבו החינוך מרגיש פחות כמו מטלה ויותר כמו מסע מרגש. עולם שבו מושגים מתמטיים ומדעיים מורכבים נלמדים לא באמצעות נוסחאות מופשטות, אלא באמצעות דוגמאות מהעולם האמיתי המותאמות במיוחד לתשוקותיו ולתחביביו של כל תלמיד. עם ההתקדמות בתחום הבינה המלאכותית (AI) החזון הזה הוא לא רק חלום רחוק אלא עתיד מוחשי שמחכה להתפתח.
קחו את המושג "חיכוך" כדוגמה. עבור ילד שאוהב גלישה, בינה מלאכותית יכולה להפוך את המונח הפיזיקלי הזה לסיפור מרתק על האופן שבו החיכוך בין הגלשן למים קובע את המהירות והשליטה על הגלים. באופן דומה, תלמיד המוקסם מכדורסל עשוי ללמוד על זוויות ומסלול באמצעות אמנות הזריקה המושלמת. ל-AI יש פוטנציאל ליצור חווית למידה מותאמת אישית, ולהפוך אפילו את הנושאים הקשים ביותר למשהו שניתן לקשר ומרגש.

כיצד AI יכול לאפשר למידה מותאמת אישית?

מערכות חינוך מונעות בינה מלאכותית יכולות לנתח את תחומי העניין, סגנון הלמידה והביצועים של התלמיד בזמן אמת. לאחר מכן ניתן להשתמש בנתונים אלה ליצירת מערך שיעורים מותאמים אישית שממלווים את התלמיד ברמה האישית. איך זה יכול לעבוד? על ידי הבנת התחביבים של תלמיד - בין אם גלישה, משחקי מחשב, מוזיקה או ספורט - בינה מלאכותית יכולה לשזור את תחומי העניין הללו בתהליך הלימוד. לדוגמה, גיימר עשוי ללמוד קידוד באמצעות עיצוב משחק, מוזיקאי מתחיל יכול לחקור גלי קול ותדרים כדי להבין את הפיזיקה של המוזיקה.
בנוסף, הבינה המלאכותית יכולה לאפשר למורה משוב והתאמה בזמן אמת - לעקוב אחר התקדמות התלמיד ולהתאים את שיטות ההוראה בהתאם. כך, אם אנלוגיה מסוימת אינה מוצלחת, המערכת יכולה לעבור במהירות לדוגמא אחרת המותאמת יותר לתחומי העניין של התלמיד.
הבינה מלאכותית יכולה להפוך את הלמידה לאינטראקטיבית על ידי הפיכת שיעורים לאתגרים או משחקים. לדוגמה, תלמיד שמתעניין בטבע ושימור הסביבה עשוי להתמודד עם בעיות מתמטיות הקשורות לחישוב טביעות פחמן או עיצוב מערכות אנרגיה בת קיימא.
1 צפייה בגלריה
שחר טביב מנכ"ל Slice Knowledge
שחר טביב מנכ"ל Slice Knowledge
שחר טביב
(צילום: יח"צ)
היתרונות של חינוך מונחה בינה מלאכותית הם ברורים – בעולם בו תשומת הלב של הצעירים מוסחת בקלות על ידי גירויים חיצוניים רבים אליהם הוא נחשף ברשתות החברתיות, בטלפון הנייד שלו ובטלויזיה, חשוב שניצור מעורבות מוגברת של התלמיד. באמצעות חיבור מושגים קשים למשהו שהוא כבר אוהב נבטיח שהוא ישאר מתעניין ובעל מוטיבציה לחקור וללמוד. בדרך זו הלמידה הופכת לתהליך גילוי ולא למשימה שחוזרת על עצמה. כאשר מלמדים מושגים תוך שימוש בדוגמאות מעולמו של תלמיד עצמו, ההבנה משתפרת. הם לא רק משננים אלא מבינים איך הרעיונות האלה מתקיימים בחיים האמיתיים הלכה למעשה. בנוסף, ברור כי כל תלמיד לומד בקצב שלו. הבינה מלאכותית יכולה לזהות, לטפל ולגשר בפערים בהבנה, ולהציע סיוע ממוקד כדי להבטיח שאף אחד בכתה לא יישאר מאחור. אין ספק כי על ידי שיוך למידה להנאה ורלוונטיות למידה באמצעות AI תייצר רצון ללמידה וגילוי גם מעבר לכיתה.

מהם האתגרים שיש לקחת בחשבון?

למרות שהפוטנציאל הוא עצום, שילוב בינה מלאכותית בחינוך אינו חף מאתגרים – למשל סוגיית פרטיות נתונים. איסוף מידע אישי מפורט על תלמידים דורש אמצעים כדי להבטיח אבטחת מידע ופרטיות.
בנוסף, גם הנגישות לטכנולוגיה היא עניין שיש להתייחס אליו. ייתכן שלא לכל בתי הספר תהיה גישה לטכנולוגיה הנדרשת ללמידה מותאמת אישית מונעת בינה מלאכותית. וכמו כן יש לטפל גם בשינוי בתפקידי המורה ולהכשיר אותם לשינוי בשיטת הלימוד - מחנכים יצטרכו להסתגל לתפקידם חדש, להנחות מערכות בינה מלאכותית ולהתמקד בתחומים כמו למידה רגשית וחברתית, שמכונות אינן יכולות לטפל בהן.
מבחינתי העתיד מבטיח! ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, המיזוג של בינה מלאכותית וחינוך עשוי לחולל מהפכה בדרך שבה אנו לומדים. הימים של שיטות הוראה קלסיות-מיושנות עשויות לפנות את מקומן בקרוב לגישה מכילה ומרתקת יותר, שבה מקדשים ומטפחים את ייחודיות של כל תלמיד.
אז מה אם נוכל באמת ללמד את התלמידים בצורה שמדברת ישירות אל ליבם ולתודעה שלהם? עם AI בחזית, העתיד הזה לא רק אפשרי, הוא בלתי נמנע. ובעולם הזה, החינוך יהפוך למסע תוסס ומותאם אישית - כזה שכל תלמיד יהיה נרגש לצאת אליו.
שחר טביב הוא מנכ"ל Slice Knowledge