״יש משהו בדבר 'הקטן' הזה כמו לקחת את הקפה ששובר את העובדים, זה מביך״
״יש משהו בדבר 'הקטן' הזה כמו לקחת את הקפה ששובר את העובדים, זה מביך״
לעובדי אינטל שהגיעו הבוקר למשרדי החברה ציפתה הפתעה - המטבחונים במשרדים, שבעבר הציעו משקאות חמים ופירות, היו ריקים מכל דבר משקה או מאכל. אינטל, שמתמודדת עם אחד המשברים הקשים בתולדותיה, הכריזה באוגוסט על מהלך התייעלות נרחב שיכלול קיצוצי ענק של 15 אלף משרות – יותר מ-15% מכוח האדם בעולם
לעובדי אינטל שהגיעו הבוקר למשרדי החברה ציפתה הפתעה. המטבחונים במשרדים, שבעבר, כנהוג בחברות הייטק, הציעו משקאות חמים ופירות ללא תשלום, היו ריקים מכל דבר משקה או מאכל. שלט יחיד ניצב על הדלפק הריק. "עדכון שירות פירות ומשקאות", הוא בישר. "השירות החינמי של הקפה, תה וחלוקת הפירות מסתיים ב-27.10.2024".
"זה עלול להביא לעזיבת עובדים נוספת", אמר ל"כלכליסט" עובד באינטל ישראל. " זה מתווסף לרכבים שנלקחו ולעוד פגיעה באופציות. אבל יש משהו דווקא בדבר 'קטן' כמו הקפה שממש שובר את העובדים, זה פשוט מביך".
אינטל, שמתמודדת עם אחד המשברים הקשים בתולדותיה, הכריזה באוגוסט על מהלך התייעלות נרחב שיכלול קיצוצי ענק של 15 אלף משרות – יותר מ-15% מכוח האדם שבחברה. מהלך זה עתיד לכלול גם פיטורים משמעותיים בפעילות אינטל בישראל.
כבר השבוע עתידים מנהלים לקבוע פגישות עם עובדים שמיועדים לפיטורים ולמסור להם מכתב שמציין את כוונת החברה לסיים את העסקתם. כל עובד יקבל זמן לשקול את האפשרויות שלפניו – האם לעזוב בהסכמה הדדית ולקבל חבילת פרישה מרצון או לקבל זימון לשיחת שימוע רשמית שבה יציג את עמדתו – ולא יידרש לקבל החלטה בפגישה עצמה. עובדים שהעסקתם תסתיים יקבלו גישה לשירותי ייעוץ והכוונה מקצועית, כולל סיוע בחיפוש עבודה, הכנה לראיונות וסדנאות כתיבת קורות חיים, ותמיכה פסיכולוגית שתהיה זמינה גם לאחר סיום העסקתם. לפי הערכות, יפוטרו מאות עובדים בסך הכל.
במקביל, החל הליך הפגיעה בהטבות העובדים שנותרו בחברה. בספטמבר חשף "כלכליסט" שאינטל מתעדת לוותר על עמדות הקפה המפוארות במשרדיה לטובת עמדות צנועות יותר. ואולם, היום עם יציאת המהלך לפועל, מתברר שהמהלך נרחב עוד יותר ולמעשה ביטלה החברה את כל שירותי השתייה החמה והפירות החינמיים. "לא יסופקו המוצרים ההלו למטבחונים שברחבי הקמפוסים", נכתב בהודעה שבה נתקלו העובדים הבוקר. "בתי הקפה יציעו לרכישה גם משקאות קפה ותה במחירים זולים יותר".
מהלך זה, קטן בפני עצמו, מעורר תרעומת בקרב העובדים. "הטענה הרווחת בקרב העובדים היא שהפורשים יצאו בתנאים מפליגים ולא נשאר כלום למי שנשאר", אמר עובד באינטל ישראל. "טענות כאלה הועלו בפני ההנהלה בפורומים שונים. שאלות בסגנון 'לא יכלתם לתת לפורשים 17 משכורות במקום 18 ולהשאיר לנו קפה?'. אני יודע על עובדים ישירים שלי שקורות החיים שלהם מסתובבים בחוץ, ואין לי ממש כלים להתמודד עם זה בניגוד לעבר".
סוגיה אחרת שפוגעת במורל של עובדי אינטל היא ביטול הטבת הרכב. "עובד באינטל מדרגה 7 ומעלה זכאי לרכב חברה או סכום של 3,650 שקלים במידה והוא בוחר לא לקחת את הרכב. לוקחים את ההטבה הזו. זה אומר פגיעה של 10% בשכר להרבה מהעובדים. ככה, ביום בהיר אחד, השכר שלך נחתך ב-10%. בפורום שהיה מול קרין (אייבשיץ-סגל, מנכ"לית משותפת של אינטל ישראל) נשאלה השאלה האם המהלך הזה של קיצוץ הרכב חוקי בכלל, כי דה פקטו זה הורדה בשכר. התשובה הייתה מאוד מתחמקת בזו הלשון: 'בדקנו את כל ההיבטים וזו ההחלטה שהתקבלה'. בפעם הקודמת שרצו לקצץ בשכר זמנית, כל עובד בישראל היה צריך לחתום שהוא מאשר הורדה של 5%. יש כאלה שלא אישרו ושכרם לא קוצץ. הפעם מקצצים יותר ללא אישור העובד. יש לי הרגשה שזה לא בדיוק חוקי, זה ממש מופיע בתנאי ההעסקה".
מהלכים אלו, אמר העובד, עלולים להביא לפרישה נוספת של עובדים, מעבר ל-15% שתכננה אינטל לקצץ: "אם המטרה הייתה להישאר עם 85% מכוח האדם, התוצאה תהיה שונה. יכול להיות שמראש רצו להגיע ל-80%, אבל אז הבעיה היא שאתה לא בוחר מי עוזב. ומי שעוזב ראשון זה החבר'ה הטובים, שיש להם יותר אופציות בחוץ. אז זה מהלך תמוה בכל מקרה".
מאינטל נמסר בתגובה: "כחלק מהתוכנית הנרחבת לקיצוץ הוצאות שהכרזנו עליה באוגוסט, אנו נאלצים לקבל החלטות קשות אך הכרחיות לצמצום מצבת העובדים שלנו. אלו ההחלטות הקשות ביותר שאנו מקבלים, ואנו מתייחסים לעובדים ברגישות ובכבוד. שינויים אלה תומכים באסטרטגיה שלנו להפוך לחברה רזה, פשוטה וגמישה יותר, במטרה למצב את אינטל לצמיחה בת-קיימא לטווח ארוך".