סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מטה טיקטוק ב קליפורניה 18.1.25
מטה טיקטוק בקליפורניה, אתמול (צילום: REUTERS/Fred Greaves)

טיקטוק חסומה בארה"ב החל מהיום: אפל וגוגל הסירו אותה מחנויות האפליקציות

לאחר שבית המשפט העליון דחה את העתירה נגד החוק לחסימת טיקטוק, מאות מיליוני משתמשים אמריקאים לא יוכלו להוריד את האפליקציה למכשיריהם. משתמשים שניסו להגיע לדף האפליקציה בחנויות של אפל וגוגל קיבלו הודעה: "האפליקציה אינה זמינה במדינה שלך"

טיקטוק החשיכה הבוקר את פעילותה בארה"ב, עם כניסתו לתוקף של החוק המחייב את חסימתה בארה"ב, והיא אינה מאפשרת למשתמשים לצפות בסרטונים או להעלות תכנים לאפליקציה. זאת אף שהחוק לא דורש מטיקטוק לבלום את פעילותה ולכאורה יכול היה לאפשר לה להמשיך לפעול בצורה כמעט רגילה במשך שבועות. המהלך נעשה כאמצעי לחץ על דונלד טראמפ, שיושבע מחר לכהונה שנייה כנשיא ארה"ב.
הבוקר נכנס לתוקפו החוק שמחייב את טיקטוק למכור את פעילותה בארה"ב לחברה אמריקאית, אחרת יחויבו אפל גוגל להסיר אותה מחנויות האפליקציות שלהן ואורקל להפסיק לספק לה שירותי ענן, או להסתכן בקנס שיכול להגיע ל-850 מיליארד דולר. ואכן, אפל וגוגל הסירו את טיקטוק מחנויות האפליקציות שלהן. בחנות האפליקציות של אפל, מופיעה הודעה "האפליקציה אינה זמינה" בדף ההתקנה הקודם של טיקטוק. "אפליקציה זו אינה זמינה כרגע במדינה או באזור שלך", נכתב בהודעה. "אנו מצטערים, הכתובת המבוקשת לא נמצאה בשרת זה", נכתב בהודעה בעמוד ההורדה בחנות גוגל פליי.
1 צפייה בגלריה
הודעה על חסימת טיקטוק ב ארה"ב 19.1.25
הודעה על חסימת טיקטוק ב ארה"ב 19.1.25
ההודעה שקיבלו משתמשי טיקטוק
(צילום: AP Photo/George Walker IV)
לשון החוק לא מטילה חובה על טיקטוק עצמה, ובעיקרון יכולה החברה להמשיך ולהפעיל את האפליקציה, הגם שבצורה מוגבלת יותר, במשך זמן רב. ואולם, בטיקטוק בחרו לנקוט בצעד הקיצוני של החשכת הפעילות, כדי לזרז את ממשל טראמפ הנכנס לפעול לביטול החוק או למניעת אכיפתו. במקום פיד הסרטונים הרגיל, משתמשי טיקטוק בארה"ב שנכנסו הבוקר לאפלקיציה נתקלו בהודעה שמבשרת להם שהיא אינה זמינה כעת. "חוק שמחרים את טיקטוק נחקק בארה"ב", נכתב בהודעה ששיתפו משתמשים במדיה חברתית. "למרבה הצער, זה אומר שאתם לא יכולים להתשמש בטיקטוק כעת. למזלנו, הנשיא טראמפ אותת שהוא יעבוד אתנו למציאת פתרון להחזרת טיקטוק ברגע שייכנס לתפקיד. המתינו לעדכונים".
טראמפ אכן אמר שאינו מעוניין בחסימת טיקטוק, ואתמול בערב הצהיר ש"סביר מאוד" שיתן לחברה ארכה של 90 יום למציאת רוכש. "אני חושב שזו תהיה אפשרות שנשקול. הארכה של 90 יום היא משהו שככל הנראה נעשה, כי זה ראוי. עלינו לבחון זאת בזהירות. הסיטואציה מאוד מורכבת", הוא אמר בראיון ל-NBC.
החוק מאפשר לנשיא לדחות את יישומו ב-90 יום, אם הבעלים של טיקטוק, בייטדאנס, נמצאת במגעים מתקדמים למכירתה. ואולם, החברה לא החלה במגעים אלו ולכן על פניו לא ניתן להפעיל את הסעיף הזה. עם זאת, ייתכן שטראמפ יפעיל את הסעיף וממשלו יתמודד עם ההשלכות המשפטיות של מהלך זה במקביל למציאת פתרון להמשך פעילות טיקטוק כשבינתיים האפליקציה יכולה לפעול כרגיל.
פתרון שכזה יכול להיות ביטול החוק בקונגרס, מהלך מורכב לאור התמיכה הדו-מפלגתית בחוק, כולל מקרב רפובליקנים נאמני טראמפ שלא שהו באביב שעבר לבקשתו שלא לקדם את החוק. אפשרות אחרת היא יצירת פיקציה משפטית של מכירת החברה, למשל באמצעות העברתה ליישות קש אמריקאית, שתענה על דרישות החוק הפורמליות אך לא תגרום להעבת השליטה באפליקציה בפועל. מכיוון שהחוק מקנה לנשיא את הסמכות הסופית להכריע האם השליטה בחברה הועברה, יש לטראמפ מרחב פעולה ניכר בהקשר זה. ואולם, בכל מקרה מדובר במהלך שיצא לפועל רק בשבועות הקרובים. בינתיים, ולפחות עד השבעת טראמפ מחר בצהריים שעון ישראל (בה יתארח גם מנכ"ל טיקטוק), טיקטוק אינה זמינה בארה"ב.
לאחר החלטת בית המשפט העליון, מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו אמר כי השימוש בטיקטוק הוא זכות מתוקף התיקון הראשון לחוקה והוסיף כי יותר מ-7 מיליון עסקים אמריקאים משתמשים בה כדי להרוויח כסף ולמצוא לקוחות. "אנו נעשה כל שביכולתנו להבטיח שהפלטפורמה שלנו תשגשג כבית המקוון שלכם ליצירתיות וכמקור להשראה ושמחה לשנים רבות," אמר צ'יו בסרטון בטיקטוק.
צ'יו הודה לנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שביקש קודם לכן מבית המשפט העליון להשהות את יישום החוק ולאפשר לממשל שלו "הזדמנות לחפש פתרון פוליטי לשאלות שבמחלוקת". צ'יו צפוי להשתתף בטקס ההשבעה של טראמפ בוושינגטון ביום שני, יחד עם מנהיגים מחברות טכנולוגיה, כמו מטא, אמזון, אפל וגוגל.
דוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר התייחסה בשבת להצהרת טיקטוק ותיארה אותה כ"תעלול". "הצגנו את עמדתנו בבהירות, והפעולות ליישום החוק יפלו על הממשל הבא, כך שטיקטוק וחברות אחרות צריכות להעלות בפניהם את כל החששות", אמרה ז'אן-פייר.