"פריצת דרך מדהימה": כך מצליח סטארט-אפ סיני קטן להרעיד את עמק הסיליקון
"פריצת דרך מדהימה": כך מצליח סטארט-אפ סיני קטן להרעיד את עמק הסיליקון
דיפסיק השיק מודל AI חדש שמערער את ההנחות לגבי הצורך בכוח מחשוב עצום והוצאות גבוהות. המודל שנקרא 1R ופותח בתקציב מצומצם, כבר עורר סערה בשוקי ההון והראה כי סין יכולה להפוך למתחרה משמעותית בשוק ה-AI - גם לחברות גדולות כמו OpenAI ומטא
"אחת מפריצות הדרך המדהימות והמרשימות ביותר", כך תיאר משקיע ההון סיכון מארק אנדריסן את מודל ה-AI החדש שהשיק הסטארט-אפ הסיני דיפסיק (DeepSeek).
המודל 1R, שיצא בשבוע שעבר, כבר טיפס לראש טבלת ההורדות בחנות האפליקציות של אפל ועורר טלטלות במדדי חברות הטכנולוגיה בשוקי ההון, זאת בין השאר מכיוון שהוא מעורר ספקות לגבי המשך הדומיננטיות הטכנולוגית של ארה"ב.
המודל המעודכן תואר כזול יחסית לפיתוח וככזו שדורש שבבים פחות מורכבים. במסמך נלווה להשקת המוצר הסבירו בחברה כיצד בנו בתקציב מוגבל מודל שפה גדול שיכול ללמוד ולהשתפר באופן אוטומטי בלי פיקוח אנושי. באמצעות המוצר החדש "דיפסיק הראתה שאפשר לפתח מודלים AI חזקים שעולים פחות", אמר לבלומברג ווי – סרן לינג מ-Union Bancaire Privee. "יש לה את הפוטנציאל לערער על ההשקעות בכל שרשרת האספקה של ה-AI, שמתבססות על השקעות ממספר מצומצם של חברות".
החברה הוקמה על ידי מנהל קרן הגידור ליאנג וונפנג, והמודל שפיתחה נתפס כמתחרה ישירה של OpenAI ומטא. לפי מומחים בתעשייה, ההתמקדות של החברה במחקר הופכת אותה למתחרה מסוכנת מכיוון שהיא מוכנה לחלוק את פריצות הדרך שלה במקום להגן עליהן עבור רווחים מסחריים. החברה לא גייסה עדיין כסף ממקורות חיצוניים או ביצעה מהלכים כדי להרוויח מהמודלים שלה. "דיפסיק מנוהלת כמו בימים המוקדמים של דיפמיינד", אמר משקיע AI. "היא ממוקדת לגמרי במחקר ובהנדסה".
במסחר הבוקר (ב') נרשמו ירידות במניות של הספקיות בשרשראות האספקה של ה-AI, זאת מכיוון שהחברה מערערת על ההנחה כי מודלי הבינה המלאכותית המתקדמים יחייבו כוח מיחשוב עצום וצריכת אנרגיה מוגברת. כך, Advantest Corp הנחשבת לאחת הספקיות המרכזיות של אנבידיה, נפלה ביותר מ-8% במסחר בטוקיו. גם מניות של מפעילות מרכזי נתונים נסחרו בירידות. המוצר של דיפסיק "הוא בעייתי מאד לתיאוריה שהוצאות ההון והוצאות התפעול הגבוהות מצד חברות בעמק הסיליקון הן הדרך ההולמת ביותר לגשת לטרנד ה-AI", הסביר את המגמה נירגונן טירצ'ולבם מאלתאיה קפיטול בסינגפור. "זה מעורר ספק לגבי המשאבים העצומים שהוקדשו עד כה ל-AI".
הנחה רווחת נוספת שמתערערת בעקבות השקת המודל החדש של דיפסיק נוגעת לדומיננטיות האמריקאית בתחום, ולכך שסין נתפסה כמפגרת במספר שנים אחרי ארה"ב. הגבלות שהטיל הממשל האמריקאי מנעו יבוא של השבבים המתקדמים ביותר לסין, אך המודל של דיפסיק נבנה בהתבסס על טכנולוגיית קוד פתוח שהגישה אליה קלה יחסית. "בעוד שלמנהיגים הנוכחיים כמו אנבידיה יש אחיזה גדולה בתעשייה, דיפסיק מהווה תזכורת לכך שאי אפשר לקחת כמובן מאליו את הדומיננטיות האמריקאית ב-AI", הוסיף צ'ארו צ'אננה, סמנכ"ל ההשקעות בסקסו מרקטס. "הופעתה של דיפסיק הסינית מראה כי התחרות מתגברת, ואף שהיא אולי לא מהווה איום משמעותי בשלב זה, מתחרים עתידיים יתפתחו מהר יותר ויערערו מהר יותר על החברות המבוססות".
ההצלחה של דיפסיק הפנתה את תשומת הלב גם למייסד, ליאנג. בפייננשל טיימס דיווחו כי ב-2021 הוא החל לרכוש אלפי שבבים של אנבידיה עבור פרוייקט ה-AI הצדדי שלו, מהלך שנתפס על ידי רבים בתעשייה כפעולות אקסצנטריות של מיליארדר. "כשפגשנו אותו בפעם הראשונה הוא היה בחור חנון עם תסרוקת נוראית, שדיבר על בניית מקבץ של 10 אלף שבבים להכשרת המודלים. בכלל לא התייחסנו אליו ברצינות", סיפר אחד משותפיו העסקיים. "הוא לא ידע להסביר את החזון שלו, רק אמר שהוא רוצה לבנות את זה וזה יהווה נקודת מפנה. חשבנו שדבר כזה ייתכן רק מענקיות כמו בייטדאנס ועליבאבא", הוסיף.
ליאנג השיק רשמית את דיפסיק ב-2023 תוך הצהרה על כוונותיו לפתח AI ברמה אנושית. לפי הדיווחים, ליאנג מעורב באופן אישי במחקר של החברה והוא משתמש בהכנסות מקרן הגידור שלו כדי לשלם את המככורות של העובדים. החברה ידועה כאחת המתגמלות ביותר עבור מהנדסי AI בסין. "הצוות מאמין בחזון של ליאנג: להראות לעולם שהסינים יכולים להיות יצירציים ולבנות משהו מאפס".