סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מחשוב קוונטי QM מימין איתמר סיון יונתן כהן נסים אופק
מימין איתמר סיוון, יונתן כהן ונסים אופק (צילום: חברת QM)

בלעדי
קוואנטום משינס, שפיתחה טכנולוגיות בקרה למחשבים קוונטים, מגייסת 100 מיליון דולר

חברת הסטארט־אפ שפיתחה טכנולוגיית בקרה למחשבים קוונטיים נמצאת בעיצומו של הגיוס הגדול ביותר של חברת הייטק ישראלית בתחום זה. הפיתוח של החברה מאפשר להפעיל את המערכת הקוונטית ולשלב אותה במחשוב הקיים כיום 

קוואנטום משינס, חברת הסטארט־אפ הישראלית שפיתחה טכנולוגיית בקרה למחשבים קוונטיים, נמצאת בימים אלה בסבב גיוס של 100 מיליון דולר – כך נודע לכלכליסט. זהו הגיוס הגדול ביותר של חברת הייטק ישראלית מתחום הקוונטים (טכנולוגיה לפיתוח מחשבים מהירים).
עד היום גייסה החברה 83 מיליון דולר, כשבספטמבר 2021 גייסה 50 מיליון דולר, ובמרץ 2020 גייסה 17.5 מיליון דולר. ועם משקיעיה נמנים קלארידג' ישראל, באטרי ונצ'רס, קרן מאור, הראל, מירון קפיטל Ourcrowd, קוואלקום ונצ'רס, TLV פרטנרס, היזם אביגדור וילנץ, זרוע ההשקעות של סמסונג Samsung Next וקרן Red Dot הישראלית. לפי הערכות, מרבית המשקיעים בסבבים הקודמים משתתפים גם בסבב הגיוס כעת.
מחשב קוונטי מבוסס על תכונות של חלקיקים קוונטיים, ומאפשר לבצע במהירות עצומה חישובים רבים בעלי אלגוריתם זהה, כמו עיבוד תמונה, סימולציות ופיענוח צפנים. הבשלת הטכנולוגיה הקוונטית תוכל לשנות מהיסוד הגנה על מחשבים, פיתוח תרופות וחישובים מתקדמים בכל תחום. למעשה כל תחום שבעבר נעצר בגלל יכולות מחשוב יקבל בעידן הקוונטי יכולות אין־סופיות.
החברה בחרה לפתח טכנולוגיית בקרה למחשבים קוונטיים, במקום לפתח מחשב קוונטי מלא, משום שהתחרות היא מול חברות ענק שיש להן משאבים אין־סופיים, וגם פרק הזמן הנדרש לפיתוח מחשב קוונטי מלא הוא ארוך מדי לחיי סטארט־אפ. לכן פיתחה החברה חומרה ותוכנה המאפשרות להפעיל את המערכת הקוונטית ולשלב אותה במחשוב הקיים כיום.
קאוונטום משינס הוקמה בתחילת 2018 על ידי המנכ"ל ד"ר איתמר סיון, ד"ר יונתן כהן, המשמש כטכנולוג הראשי של החברה, וד"ר נסים אופק, המשמש כסמנכ"ל המחקר. שלושתם – דוקטורים לפיזיקה עם התמחות במחשוב קוונטי ואלקטרוניקה קוונטית – ערכו את מחקריהם במכון התת־מיקרוני בפקולטה לפיזיקה במכון ויצמן, בהנחייתו של פרופ' מוטי הייבלום. בחברה מועסקים כיום יותר מ־150 עובדים בישראל, בארצות הברית ובאירופה.
ב־2022 רכשה החברה חברת סטארט־אפ מדנמרק בשם קיודביל (QDevil), המפתחת רכיבים אלקטרוניים למחשבים קוונטיים, וכיום מרכז החברה באירופה. בנוסף יש לחברה שיתוף פעולה אסטרטגי עם ענקית השבבים אנבידיה, שבמסגרתו הן מפתחות יחד מערכות שמשלבות טכנולוגיות של שתי החברות. המערכת שלהן, DGX Quantum, שולבה במרכז המחשוב הקוונטי של ישראל.
ביולי 2022 נבחרה החברה להקים את מרכז המחשוב הקוונטי של ישראל שנפתח ב־2024. ההשקעה בהקמתו היתה 100 מיליון שקל, ששני שלישים מהם הגיעו מרשות החדשנות. מרכז המחשוב הקוונטי, שפועל באוניברסיטת תל אביב, מאפשר גישה לביצוע מחקר ופיתוח בכל שכבות החומרה והתוכנה בשלוש טכנולוגיות עיבוד קוונטי שונות. במרכז, שיש בו כיום שלושה מחשבים קוונטיים קטנים, מאפשר לחברות שונות להריץ חישובים בצורה ישירה עם אופציה עתידית לגישה לענן.
בחנוכת המרכז אמר מנכ"ל החברה, ד"ר איתמר סיון, מייסד משותף ומנכ"ל קוואנטום משינס: "במירוץ העולמי לפיתוח מחשוב קוונטי מעשי – גישה לתשתיות מתקדמות היא חיונית. מרבית מתקני מחקר המחשוב הקוונטי המתקדמים בעולם סגורים או מציעים גישה מוגבלת מאוד למי שמחוץ לארגון שלהם". מחברת קוואנטום משינס נמסר בתגובה כי היא מסרבת להגיב לידיעה או לאשר אותה.