סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

"כל אחד יהיה מנהל" - איך ייראה עולם העבודה עם סוכני AI

שלא כמו הבינה המלאכותית היוצרת, סוכני AI הם פרואקטיביים, צריך לתת להם מטרה והם כבר ישיגו אותה ואפילו יציעו לנו עזרה. השימוש בהם עומד לשנות לחלוטין את הדרך שבה אנחנו עובדים, ואת עולם העבודה כפי שהוא היום. מומחי AI מסבירים איך זה ייראה ביומיום ולמה הם מתעקשים שהבינה המלאכותית לא תחליף עובדים אלא תהפוך את כולנו לטובים יותר

הקרקע בעולם העבודה רועדת. השבוע, אמר מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא שכבר השנה יחליף מתכנתים זוטרים בבינה מלאכותית. את הדברים אמר בפרק של הפודקאסט Joe Rogan Experience. מספר שבועות לפני כן, בפודקאסט אחר, 20VC עם הארי סטבינגס, הכריז מנכ"ל סיילספורס, מארק בניוף החברה לא תגייס מהנדסי תוכנה חדשים בשנת 2025 על רקע השיפור בפרודוקטיביות בזכות השימוש ב-AI.
הוא אמר כי החברה מתמקדת כעת במוצר הדגל שלה בתחום הבינה המלאכותית -אייג'נטפורס (Agentforce), פלטפורמה ליצירת סוכני בינה מלאכותית. רק כדי לסבר את האוזן, מהנדס בדרג ביניים במטא בארה"ב משתכר משכורת שנתית של שש ספרות, כך שהחיסכון לחברה יכול להיות משמעותי, וההשלכות לשוק העבודה ברורות.
באוקטובר השיקה מיקרוסופט סוכני AI למקום העבודה כך שעובדים וארגונים יוכלו ליצור סוכנים מותאמים לצרכיהם שיבצעו משימות ולעשות זאת מבלי לכתוב קוד אלא בשפה טבעית. במקביל, סיילספורס השיקה את אייג'נטפורס, סוכני בינה מלאכותית המיועדים לארגונים ובעיקר למחלקות המסחר, השיווק והמסחר. גוגל גם כן השיקה לפני מספר שבועות את ״Deep Research״, שהוא למעשה סוכן בינה מלאכותית המשמש כעוזר מחקר החוקר נושאים מורכבים במקום העובד ומספק דו״ח מפורט וקל להבנה. הוא יוצר תכנית מחקר המורכבת ממספר שלבים שאפשר לערוך או לאשר.
למרות ההכרזות והשינויים הטקטוניים מומחי בינה מלאכותית חוזרים ואומרים כי היא לא תחליף עובדים אלא תשלים אותם וכי יווצרו יותר משרות הודות להתקדמות הטכנולוגית. המהפיכה של סוכני ה-AI כבר כאן אבל מה זה בדיוק אומר עבור כל אחד ואחת מאיתנו בשוק העבודה? איך זה ייראה בפועל כאשר סוכני AI יעבדו עבורנו והאם באמת הם כאן רק כדי להשלים את האדם?

לפני הכל, מהם בכלל סוכני בינה מלאכותית (באנגלית: AI Agents)?

סוכני AI הם מערכות בינה מלאכותית מתקדמות, המיועדות לביצוע משימות מורכבות ואוטונומיות. בניגוד למודלים בסיסיים כמו ChatGPT, או ג'מיני של גוגל או קלוד, המספקים תשובות לשאלות ומגיבים לפרומפטים באופן ריאקטיבי, סוכני AI פועלים באופן פרואקטיבי. הם מבינים הקשרים, לומדים את סביבת העבודה, ומבצעים פעולות אוטומטיות המותאמות לצרכים הספציפיים של המשתמשים.
"סוכני AI מתחלקים לשני סוגים עיקריים – סוכנים אישיים וסוכנים עסקיים. הסוכנים האישיים מותאמים לצרכים הפרטיים של המשתמש, כמו סוכן שיכול לארגן עבורך טיול – מהטיסות ועד המלון. הסוכנים העסקיים פועלים בארגונים ומייעלים תהליכים, כמו מענה לשאלות עובדים או ביצוע אוטומטי של משימות HR", אומר ד"ר תומר סימון, המדען הראשי מיקרוסופט מחקר ופיתוח ישראל.
הבשורה הגדולה בסוכני AI היא היכולת שלהם לפעול פרואקטיבית. הם לא רק מחכים לפקודות (פרומפטים) אלא מבצעים פעולות באופן אוטומטי. למשל, במקום לחכות שהעובד יבקש מהבינה המלאכותית לתאם לו פגישה, סוכן ה-AI יכול לקרוא את המייל הרלוונטי שמצריך זימון פגישה, לנתח את לוח השנה, להציע מועדים חלופיים ואפילו לנהל תהליכי תיאום עם מספר גורמים הנדרשים להיות בפגישה.
4 צפייה בגלריה
ד"ר תומר סיימון המדען הראשי של מיקרוסופט
ד"ר תומר סיימון המדען הראשי של מיקרוסופט
ד"ר תומר סיימון המדען הראשי של מיקרוסופט
(צילום: ראובן קופיצ'ינסקי )
סוכני ה-AI משלבים בין טכנולוגיות בינה מלאכותית לבין תשתיות מידע ארגוניות כך שהם יכולים 'לשוחח' עם לקוחות או עובדים ובכך לנהל שיחות שירות או מכירות או תיאומים פנים ארגוניים. "סוכנים היום יודעים לגשת למידע ארגוני, להסיק מסקנות ולבצע פעולות", אומרת הדס אדמון, דירקטורית ניהול מוצר בסיילספורס ישראל.
למשל, נציג שירות שלוקח לו זמן רב לקרוא מידע היסטורי על הלקוח ולסכם את השיחה, יכול להיעזר בסוכן AI שיבצע את המשימות האלו תוך שניות. "הסוכן גם עוזר לנציגים האנושיים על ידי המלצות על תהליך העבודה, הוא יכל לשלוף ידע שהנציג לא זכר אפילו שעבר לגביו הדרכה, מה שמשדרג את הביצועים שלהם."
אבל די ברור שהשלב הבא הוא שהסוכן ידבר לבד עם הלקוח, ואז בשביל מה צריך את הנציגה?
"מה שיקרה הוא שהעבודה של נציגי השירות תשתנה. אנחנו הטמענו את אייג'נטפורס ומאז, מ-10 אלף פניות שהגיעו לנציג אנושי מתוך 36 אלף פניות בשבוע - המספר ירד ל-5,000 בלבד. אז אמנם כביכול יש פחות צורך לנציגי שירות אבל צריך לראות מהם התפקידים החדשים שנוצרו - אולי צריך לתעד יידע, אנשים שיעשו אוטומציות חדשות. אני קוראת במחקרים שיש חרדה מהעליה של הבינה מלאכותית אבל לדעתי צריך לחבר את השינוי. לכל צוות של אנשי שירות תמיד יש יותר משימות מאשר משאבים. חברות מגייסות אינסוף נציגי שירות אלא מה שקורה לארגון הוא שיש לו שירות לקוחות לא טוב. לכן, ארגונים פונים היום לבינה מלאכותית כדי לייעל יחד עם האנשים את השירות ולבנות אמון", אומרת אדמון.

4 צפייה בגלריה
סוכני AI סיילספורס 1
סוכני AI סיילספורס 1
סוכני AI של סיילספורס, ככה זה נראה
(צילום: באדיבות סיילספורס)
וסיילספורס בעצמה היא דוגמא לכך שהבינה המלאכותית יוצרת משרות. "סיילספורס הוציאו את אייג'נט פורס אבל שוכרים 2,000 אנשים כדי למכור את המערכת. זה כן משחרר משימות אבל עדיין צריך את בני האדם שיעשו את המשימות היותר מורכבות", אומר ד"ר עומרי אלוש מדען ראשי, גונג.
4 צפייה בגלריה
עמרי אלוש GONG
עמרי אלוש GONG
עמרי אלוש GONG
יש המון באזז סביב הנושא שסוכני בינה מלאכותית יחליפו אנשים אבל כמשתכלים על המשימות שמבצעים עובדים אז די ברור שאף אחד לא שוכר איש מכירות על מנת שיזין דאטה לתוך המערכות או כדי לנסח אימיילים. "מעסיקים אנשי מכירות כדי להבין שזה האדם הרלוונטי, וזה הכאב שיש לחברה שאנחנו מאמינים שנוכל לפתור. כולם חייבים לאמץ את הכלים האלה כי אם לא תאמץ אותם אתה תטבע במשימות שסוכנים יכולים לעשות", הוא אומר.
אוקיי. אז סוכני AI לא יחליפו נציגי מכירות אבל אם כבר ראינו שבינה מלאכותית יכולה לכתוב קוד ושעכשיו יש סוכני AI שיכולים להיות פרואקטיביים בביצוע משימות, איך אותם סוכנים עוזרים למתכנתים ולא מייתרים אותם?
"כח עבודה דיגיטלי לא עוסק בהחלפת אנשים - אלא בהעצמתם ומאפשר להם להתמקד בעבודה החשובה באמת. סוכני AI לא מחליפים את המתכנתים או עובדים אחרים אלא מעצימים אותם באמצעות כלים שלא היו להם קודם ומאפשרים להם לבצע את עבודתם בצורה יעילה יותר ולהתרכז במשימות היותר חשובות וכך להעלות את רמת הפרודוקטיביות. מה שמאפשר כרגע לארגון להמשיך עם כח האדם הקיים.
סוכנים אוטונומיים ישנו וישפיעו כמעט על כל עבודה בדרך כלשהי והעסקים השונים יצטרכו להסתגל ולאזן מחדש את כוח העבודה שלהם. בסופו של דבר, החידושים האלה ייצרו יותר הזדמנויות עבורינו, בני האדם, ועלינו לפעול באופן אקטיבי כיום כדי לשפר את המיומנויות שלנו על מנת לנצל את ההזדמנויות החדשות הללו", אומרת אדמון.

4 צפייה בגלריה
הדס אדמון דירקטורית ניהול מוצר בסיילספורס ישראל
הדס אדמון דירקטורית ניהול מוצר בסיילספורס ישראל
הדס אדמון דירקטורית ניהול מוצר בסיילספורס ישראל
(צילום: באדיבות סיילספורס)
"כבר היום אם אני לוקח את קו פיילוט כדוגמה, הוא עוזר לי להבין קוד לכתוב קוד. הרבה מאוד מהתפקיד של המפתחים הן משימות טכניות שגרתיות כמו ניתוח קוד או כתיבת קוד בסיסי. אם אני יכול עכשיו שמפתח יתמקד יותר במשימות קריטיות כמו דיזיין של המערכת, תכנון הארכיטקטורה, באבטחת המידע, ובביצועים שלה - ולא להתמקד בחלק הטכני, זה מצויין, זה ממש העצמה", אומר ד"ר סימון.
"בעבודה עם סוכנים לא רק העבודה שלי משתנה אלא גם הניהול משתנה מכיוון שאם העובדים שלי משתמשים בסוכני AI זה אומר שכל אחד נהיה ראש צוות ואז כל עובד הוא מנהל ואז מה זה אומר עלי? אני כמנהל יכול עכשיו להתעסק פחות בבירוקרטיה ולהתמקד בתהליכים יותר אסטרטגיים, בקבלת החלטות יותר מהותיות ופחות כיבוי שריפות. כך ארגונים יוכלו להיות הרבה יותר אפקטיביים ולהתמקד בצמיחה. מניהול העסק להצמחת העסק".
בנוסף לניהול מה שבוודאי ישתנה בעולם העבודה הוא הדרך שבה מכשירים ג'וניורים מכיוון שהרבה מהמשימות שהם מבצעים מתבצעות בצורה טובה על ידי סוכני AI. "בני אדם יצטרכו לעשות את הפעולות המורכבות יותר ונצטרך לראות אם יש ללמד את היכולות הבסיסיות האלה או לדלג עליהן. האם הם יתחילו לרוץ לפני שילמדו ללכת", אומר ד"ר אלוש. מה שקורה בשימוש עם סוכני AI הוא שימת האדם בתפקיד המפקח. "סוכני AI לא מחליפים יצירתיות אנושית, אלא מעצימים אותה. הם מציעים רעיונות רבים, שרובם לא רלוונטיים, אבל עם הזמן איכות הרעיונות משתפרת, והיצירתיות האמיתית נשארת בידי בני האדם. יכולתם להבין סיטואציות מורכבות ולפתור בעיות עם מעט דאטה עדיין ייחודית להם. הבשורה הגדולה היא שסוכני AI פועלים כמו מתמחים חכמים, אך כדי למצות את הפוטנציאל שלהם, עלינו להפוך למנטורים שמכוונים אותם, מגדירים חוקים ומנחים כיצד לפעול. בעתיד, AI יאפשר לאנשים לחלום וליצור יותר, ויוזמה אנושית תקפוץ כמה רמות קדימה".