סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מעבדה של חברת הפודטק הישראלית אלף פארמס
מעבדה של חברת הפודטק הישראלית אלף פארמס (צילום: באדיבות אלף פארמס)

אחרי שגייסה 140 מיליון דולר: לאלף פארמס אין מספיק מזומנים לצלוח את השנה הקרובה

מפתחת הבשר המתורבת נמצאת בעיצומו של גיוס חירום של 25 מיליון דולר כדי להמשיך לפעול. שוויה בגיוס: 100-80 מיליון דולר, בעוד שבגיוס האחרון ב-2021 שוויה עמד על כ-300 מיליון דולר - ירידה של עד 73%. אלף פארמס מתקשה לייצר בקנה מידה מסחרי, בדומה לחברות אחרות בענף שמתקשה להתרומם 

הצרות באלף פארמס, חברת הבשר המתורבת שהציגה את סטייק הבקר המתורבת הראשון בעולם, לא נגמרות.
בימים אלו החברה נמצאת בעיצומו של גיוס חירום בהיקף של 25 מיליון דולר, שאותו החלה כבר אשתקד, והכסף הזה דרוש לה על מנת להמשיך ולהתקיים. כך עולה מהדו"חות של השותפות הבורסאית מילניום פוד טק, שמחזיקה 1.5% ממניות החברה (1.3% בדילול מלא).
3 צפייה בגלריה
מימין דוקטור נטע לבון  דידיה טוביה  ו פרופסור שולמית לבנברג בכירי אלף פארמס
מימין דוקטור נטע לבון  דידיה טוביה  ו פרופסור שולמית לבנברג בכירי אלף פארמס
מייסדי אלף פארם (מימין): נטע לבון, ידידיה טוביה ושולמית לבנברג
(צילום: רמי שלוש)
לכלכליסט נודע כי בשלב זה החברה עומדת בפני סגירה של חלק מהסכום בלבד, כ־10 מיליון דולר, בשבועות הקרובים, אותם תגייס ממשקיעים קיימים, לפי שווי חברה של 80—100 מיליון דולר לחברה, בעוד שבגיוס האחרון שביצעה, ב־2021, שווי החברה עמד על כ־300 מיליון דולר – ירידה של עד 73%. בהתאם, בדו"חות של מילניום פוד טק חתכה השותפות את שווי החזקותיה באלף פארמס ב־75% והן מסתכמות ב־1.18 מיליון דולר. בדו"חותיה מציינת מילניום פוד טק כי הסיבה לחיתוך השווי היא גם "בשל העובדה כי אין לאלף פארמס יתרות מזומנים שמספיקות להמשך פעילותה בשנה הקרובה". במילים אחרות, אילו אלף פארמס היתה חברה ציבורית, לדו"חות שלה היתה מוצמדת הערת עסק חי. מדובר באמירה דרמטית נוכח העובדה שמאז הקמתה ב־2017 גייסה אלף פארמס 140 מיליון דולר.
"אם אלף פארמס אכן תצליח לסיים את הגיוס הנוכחי, יהיה זה הישג אדיר עבורה", אמר לכלכליסט בכיר בענף, שציין כי כל ענף הפודטק סובל מקושי בגיוסי הון חדשים, והדבר מעמיד בסכנה חברות כמו אלף פארמס, שלפניהן עוד שנים של פיתוח בטרם ניתן יהיה למסחר את המוצר שלהן. בשנה שעברה אלף פארמס ניסתה לבצע סבב גיוס, אך לא הצליחה להשלימו, בין היתר בשל המלחמה. ביוני 2024 פיטרה 30% מכוח האדם שלה – 30 מתוך 100 עובדים שנשארו לעבוד בחברה אחרי שני סבבי פיטורים קודמים, שלפניהם עבדו בה 140 עובדים.

3 צפייה בגלריה
אינפו אלף פארמס לא לבד: תעשיית הבשר המתורבת מתקשה להתרומם
אינפו אלף פארמס לא לבד: תעשיית הבשר המתורבת מתקשה להתרומם
אלף פארמס לא לבד: תעשיית הבשר המתורבת מתקשה להתרומם

ואכן אלף פארמס לא לבד, לפי הנתונים של סטטיסטה, הגיוסים בתחום הפודטק בישראל נמצאים במגמת ירידה חריפה. ב־2024 ההשקעות בתחום הסתכמו ב־134 מיליון דולר. ב־2023 הסכום עמד על 153 מיליון דולר. לעומת זאת, ב־2022 ו־2021 ההשקעות הסתכמו ב־944 מיליון דולר ו־970 מיליון דולר בהתאמה. את הגיוס הגדול מכולם בתחום ביצעה אלף פארמס עצמה ב־2021, כשגייסה 105 מיליון דולר משורה של משקיעים גדולים. בתעשיית הבשר המתורבת העולמית, מ־2022 עד 2023 ההשקעות ירדו ב־%78, מ־807 מיליון דולר ל־177 מיליון דולר.
אלף פארמס נחשבת לפורצת דרך בישראל ולאחת ממובילות התחום בעולם ונהנתה מהשקעות של קרן העושר של אבו דאבי, שטראוס וקרנות השקעה גדולות בעולם, אז מה קרה לה? החברה נוסדה ב־2017 בידי ידידיה טוביה, ד"ר נטע לבון ופרופ' שולמית לבנברג מהפקולטה להנדסה ביו־רפואית בטכניון, בשיתוף פעולה עם חממת דה קיטשן של ענקית המזון המקומית שטראוס ורשות החדשנות. בתחילת 2024 אף קיבלה אישור ממשרד הבריאות לשווק את מוצריה, אבל אז גם החלו הקשיים, כאשר המצב הפוליטי והביטחוני בישראל תרם לכישלון סבב הגיוס שתיכננה החברה באותה העת כדי לעמוד באבני הדרך שלה והבטחותיה למשקיעים. אותה שאיפה פגשה מציאות מורכבת, בה משקיעים בורחים מהזירה הישראלית, והיא גם דחתה את השקת המוצר שאותה תיכננה לאחר קבלת האישור הרגולטורי. לפי גורמים בשוק באלף פארמס גם קיבלה מספר החלטות שגויות, כגון גדילה מהירה מדי לאחר הגיוס הגדול ב־2021 ושריפת מזומנים מהירה, תעדוף של משימות שלא מקדמות את ההבטחה הגדולה של החברה, וקשיים במעבר לייצור בקנה מידה מסחרי של חומרי הגלם שקשה מאוד לגדל. הקושי האחרון משותף לחברות הנחשבות למתקדמות בתחום בעולם.

רק שלוש חברות קיבלו אישור לשיווק מוצריהן

לצד אלף פארמס, רק עוד שתי חברות לבשר מתורבת קיבלו עד היום בעולם אישור לשווק מוצריהן. הראשונה, גוד מיט האמריקאית, קיבלה אישור שיווק בסינגפור ב־2020. היא החלה זמן קצר לאחר מכן לשווק את נאגטס העוף שלה במסעדה אחת בלבד בסינגפור, פעם אחת בשבוע, בכמות מוגבלת ובמחיר הפסדי. גם היום, לאחר שגייסה יותר מ־580 מיליון דולר מאז 2011, החברה לא מצליחה להפוך את מוצריה למסחריים ולשווקם לציבור הרחב.
ארה"ב אישרה מכירת שני מוצרי עוף מתורבת ביוני 2023, של החברות גוד מיט ואפסייד פודס. שתי מסעדות יוקרה בארה"ב הוסיפו לזמן קצר את המוצרים לתפריט, אולם הם הוסרו. החברות נקלעו לקשיים משמעותיים, ולמרות האישור לשווק את מוצריהן - לא מצליחות לספק את הסחורה. לא בכדי, גם המשקיעים לא ממהרים לשלוף את פנקס הצ'קים.
תעשיית הבשר המתורבת דורשת מחקר ופיתוח ומלווה בקשיים טכנולוגיים. למשל, קושי בהגברת מהירות ויעילות התמיינות התאים, הפחתת מחירי חומרי הגלם הנדרשים לשם גידול בתרבית תאים, כמו חומצות אמינו וגורמי גדילה, מה שהופך את מוצרי התעשייה ליקרים מאוד ובלתי ניתנים למסחור ללא הפסדים משמעותיים.
התעשייה עצמה לא מצליחה לגדול מעבר למעבדה ולייצר כמויות מזעריות של חומרי גלם. לאחר שהמוצרים הוסרו מהמסעדות, הודיעה במאי האחרון גוד מיט כי תחל למכור מוצר שלה בסופרמרקט בסינגפור בכמות מצומצמת. רשימת הרכיבים של המוצר נחשפה לצרכן, ומתברר כי הוא עשוי רק מ־3% של עוף מתורבת, לצד חלבונים מן הצומח. הדבר מעלה תהייה מה בכלל תורמים תאי המעבדה לעיסה שהופכת לבסוף למוצר מתועש שמוגש לצרכנים.

"בשר מתורבת — קונספט שיווקי, אבל זה לא מוצר"

משקיעים ואנשי עסקים הפועלים בתחום החלבון האלטרנטיבי טוענים כי ההייפ סביב הבשר המתורבת לא מצדיק את מה שיכולות החברות לספק בשלב זה. ״בשר מתורבת זה קונספט שיווקי שתפס יפה אבל זה לא מוצר וזו לא טכנולוגיה״, אומר אחד מהם. מאמר שפורסם על ידי MIT Technology Review בדצמבר כינה את הבשר שגודל במעבדה כאחד מ"כישלונות הטכנולוגיה הגרועים ביותר" של 2023, תוך ציון חששות כמו קושי בהרחבת ייצור המוצרים ועלויות מוצר סופי גבוהות.

3 צפייה בגלריה
פנאי אייל שני
פנאי אייל שני
אייל שני. הצטרף להשקעה באלף פארם
(six senses farm)

בסוף 2023, כשהקשיים בתעשייה פרצו את דלתות המעבדה והתפרסמו בתקשורת, התנבא ריאן בתנקורט, משקיע ב־Sustainable Food Ventures, שהשקיעה בין היתר בחברות אומאמי ביווורקס והוקסטון פארם, העוסקות בחקלאות תאית: "ככל הנראה, 90%-70% מהחברות בתחום ייכשלו במהלך 2024. אלו שישרדו, ירחיבו את הטכנולוגיה שלהן. יש הרבה חרדה בתחום. כולם מסתכלים על ביונד מיט (שסימלה את פריחת תחום החלבון האלטרנטיבי, למרות שאינה חברת בשר מתורבת - ש"א), ואומרים ׳עתיד האוכל הזה מת'".
בתחום הבשר המתורבת אין נכון להיום סיפורי הצלחה. עוד מוקדם אמנם להספיד תחום חדש לחלוטין שמבוסס כולו על מחקר ופיתוח ויצא לדרך בסך הכל לפני כעשור, אך ההבטחות בשנים האחרונות היו גדולות - וכעת עולה החשש שכך גם יהיו הכישלונות. בתחומים המצריכים פיתוח ארוך טווח, כלל לא בטוח שהחברות יצליחו עוד למצוא כסף קל אצל משקיעים פרטיים, בעידן שבו ההייפ סביב התחום דועך, וברור כי להשקעות ייקח זמן רב מאוד להניב פירות.
מאלף פארמס נמסר: "כמו כל ארגון, ובפרט כזה המפתח טכנולוגיה חדשנית ופורצת דרך מישראל, גם אנו מושפעים מתנאי השוק ומהמצב הגאופוליטי, ונדרשים להסתגל לכלכלה הגלובלית תוך התמקדות בניהול תקציב רזה יותר. היום, יותר מתמיד, אנו ממוקדים בשלושה תחומים מרכזיים: ייעול הייצור והפחתת עלויות, מסחור המוצר הראשון שלנו והוכחת הצורך שלו בשוק, ובעיקר – השגת רווחיות. יעדים אלה קודמים כיום להרחבה מואצת של יכולות הייצור, שהייתה חלק מרכזי בתוכניתנו ב-2021.
"אלף פארמס נמצאת בשלבים הסופיים של סגירה ראשונה של סבב גיוס שהחל ב-2024, המתווסף להשקעת הביניים שגויסה ב-2023 – עדות לחוסן החברה ולאמון משקיעיה. גיוס זה יחזק את היציבות הפיננסית, יאריך את יתרת המזומנים, ויאפשר את השקת סטייק הבקר המתורבת הראשון בעולם במסעדות, בשיתוף עם השף איל שני.
"כמו כל החברות בתעשייה, גם אלף פארמס מתאימה את הערכת השווי שלה לתנאי השוק של 2024-2025, ועושה זאת באופן יזום כחלק מהמגמה הרחבה. אנו רואים בתהליך התיקון בשוויים תופעה טבעית ובריאה לאחר ההתלהבות שאפיינה את 2020-2021.
"בחודשים האחרונים, אלף פארמס השיגה פריצות דרך משמעותיות, בהן הפחתה של כ-97% בעלויות הייצור בהשוואה ל-2022, חתימה על הסכמים מסחריים עם תאגידי מזון מובילים בעולם, והוכחת ביקוש למוצרינו בעבודה עם שפים בארבע מדינות. בנוסף, לאחר קבלת האישור הרגולטורי ממשרד הבריאות הישראלי, אנו נערכים להשקת המוצר בישראל, תוך שימוש בפלטפורמת ייצור משופרת ובניית המותג בשיתוף עם השחקנים המרכזיים בשוק.
אלף פארמס ממשיכה להוביל את תחום החקלאות התאית בעולם, וליצור שינוי משמעותי במערכות המזון – לקראת עתיד בטוח, מקיים וחסין יותר".