סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
הכירו את סט הכלים המתקדם לשמירה על העסק מאיומי סייבר
כיום ישראל עוד נגררת מאחורי מהפכת ה-AI (אנבאטו)

סקר המשקיעים הגדול
ההתמקדות של ישראל בסייבר עלולה לעכב התקדמות ב-AI

רבים מהמשיבים לסקר המשקיעים מדגישים שישראל לא מובילה את תחום הבינה המלאכותית ואולי אף מתעכבת מאחור. מנהלי הקרנות ציינו שהתחום זקוק להשקעות של מיליארדים, בין השאר לפיתוח תשתיות ולגיוס כישרונות שיוכלו לפתח מודלים חדשים  

אין ספק שהבינה המלאכותית היא המלכה התורנית של תעשיית ההייטק העולמית, ואף שנדמה כי ישראל מדשדשת מעט מאחורי מעצמות הטכנולוגיה בכל הקשור למחקר ולפיתוח AI – משקיעי ההון סיכון אופטימיים למדי, ובמיוחד בתחום ה־AI הגנרטיבי. הגישה הרווחת בקרב המשתתפים בסקר המשקיעים הגדול של כלכליסט ו־CTech היא שישראל אולי אינה מובילה את מהפכת ה־AI, אך היא לא נגררת מאחור. "כשם שישראל הפכה לכוח עולמי בסייבר, אנחנו עומדים להצטיין ב־AI", טוען לירן גרינברג מ־Team8.
אף שכל המשקיעים מזהים בישראל פוטנציאל בתחום הבינה המלאכותית, יש מי שמבקש לקרר מעט את ההתלהבות מחשש להחמצת היבטים מרכזיים במהפכת ה־AI, במיוחד בפיתוח מודלים בסיסיים של בינה מלאכותית. היעדר השקעות רחבות היקף והיעדר מיקוד במחקר בסיסי עשויים לפגוע בפוטנציאל ההובלה של ישראל בתחום.
"ישראל לא מחמיצה את המהפכה, אבל גם לא מובילה אותה. הפעם אנחנו לא במושב הנהג - וזה מצב חסר תקדים ומצער", קובע משה זילברשטיין מ־Next47. "מהפכת הבינה המלאכותית דורשת מיליארדים של משאבים לאימון מודלים מתקדמים ולגיוס הכישרונות בעלי הניסיון העמוק שדרוש לפיתוח מודלים חדשים - ושניהם מצויים כיום במחסור מקומי".
משקיעים נוספים שהביעו חשש מפני פיגור במרוץ הגלובלי הדגישו את הצורך בהשקעות אסטרטגיות במחקרי בינה מלאכותית, תשתיות ופיתוח כישרונות כדי לשמור על תחרותיות. חלקם אף ציינו כי המיקוד של ישראל בסייבר עשוי לעכב את התקדמותה בתחומי AI אחרים.
התומכים הנלהבים טוענים שהיזמים הישראלים נמצאים בדיוק במקום שמאפשר להם לחולל שינוי, חדשנות וצמיחה במגזרים כמו סייבר, פינטק ובריאות.
"שם המשחק הוא מהיר, זול וקל, וזה אומר פתרונות התומכים בבינה מלאכותית", אמר שי מישל, שותף מנהל של Merlin Ventures. "בינה מלאכותית היא המהפכה התעשייתית החמישית, ואנחנו מצפים ל'בהלה לזהב' בתחום".
1 צפייה בגלריה
שי מישל שותף מנהל של קרן Merlin Ventures
שי מישל שותף מנהל של קרן Merlin Ventures
שי מישל
(צילום: רועי שור)
רוב מנהלי הקרנות שהשתתפו בסקר מבחינים בין שתי גישות לחדשנות בתחום: AI יישומי ו־AI ורטיקלי. כיוון שחברות ישראליות מצטיינות ביישומי בינה מלאכותית לבעיות בעולם האמיתי, במיוחד בתחומים כמו סייבר, בריאות וביטחון, המיקוד ב־AI יישומי מאפשר ליצור פתרונות מעשיים ובעלי השפעה מיידית, במקום להתחרות בענקי הטכנולוגיה בפיתוח מודלים בסיסיים.
המומחיות ב־AI ורטיקלי מאפשרת לחברות ישראליות ליישם מודלים מתקדמים של AI ליצירת פתרונות המותאמים לתעשיות ספציפיות.
"ההתכנסות של AI עם טכנולוגיות הבריאות, למשל, מציבה הזדמנות ייחודית להמציא מחדש ניסויים קליניים, טיפול מרחוק בחולים ורפואה מדויקת", הסביר ערן לרר, מנכ"ל ומנהל משותף ב־Shoni Health Ventures. "הגישה של היזמים הישראלים לנתונים רפואיים שנשמרים באמצעים אלקטרוניים כבר תקופה ארוכה מעניקה יתרון ייחודי".