Tech TLV"מחשבי קוונטים יוכלו בעוד 10-5 שנים לפרוץ לתכנים רגישים, כמו בבית הלבן"
Tech TLV
"מחשבי קוונטים יוכלו בעוד 10-5 שנים לפרוץ לתכנים רגישים, כמו בבית הלבן"
סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, רינת זילברשטיין, אמרה בוועידת Tech TLV של כלכליסט ולאומי טק כי "רצים המון מידעים ברשת שאם הם יוקלטו עכשיו, בעתיד המחשבים הקוונטים יוכלו לפרוץ אותם. אחד הפיתרונות הוא להחליף את שיטות ההצפנה, אבל זה מורכב"
רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל עסקה בוועידת Tech TLV של כלכליסט ולאומי טק בהכנות לקראת היום בו יפעל מחשב הקוונטים. זילברשטיין הסבירה מה זה קוונטוום ומה התהליכים שכדאי לכל חברה לחשוב עליהם לקראת ה-Q day.
"מחשבים קוונטיים יוכלו לפתור בעיות מתמטיות מאוד מורכבות שישפיעו על המדע, הטכנולוגיה, הבינה המלאכותית ועוד הרבה אלמנטים אחרים שצריכים לפתור בעיות. כמו כל דבר טוב שקורה יש אחריות וחשוב לראות שלא מפתחים משהו שיכול לייצר פגיעה באנושות ובדברים אחרים".
אז מה הבעיה ועל מה יש לקחת אחריות לקראת העתיד?
"כל תקשורת שקיימת היא מוצפנת. בעוד שבקריפטוגרפיה רגילה, יכול לקחת שנים לפתוח את ההצפנה, ברגע שיהיו מחשבי קוונטום הם יוכלו בשעות בודדות לפתוח את ההצפנות על כל המידעים ברשת. מדברים הרבה על SECURITY ואחד האמצעים הוא להשתמש בקריפטוגרפיה שאי אפשר לפרוץ. ברגע שיהיה קוונטום זה יוכל להיפרץ וכל התקשורת שהוצפנה תרוץ וכל המידע יהיה בחוץ".
אז מה הפיתרון?
"אחד הפיתרונות הוא להחליף את שיטות ההצפנה, אבל זה מורכב. אחת התופעות שכולנו חוששים מהן היא שהאקרים יקליטו את התקשורת שרצה ברשת כיום, ועוד 10 שנים כשיהיו מחשבים קוונטיים הם יקחו את ההקלטות ויפרצו את התוכן. החשש הוא בעיקר לתוכן רגיש כמו מה קורה בבית הלבן, בישיבות ממשלה, בצבא ומידע פיננסי. רצים המון מידעים ברשת שאם הם יוקלטו עכשיו, בעוד 5-10 שנים המחשבים הקוונטיים יוכלו לפרוץ אותם.
"בשנים האחרונות רואים תזוזה משמעותית לעבר מחשבים קוונטיים ויש את החברה הישראלית 'קוונטום משינס' שמפתחת פתרונות לעולם הקוונטום וגייסה 100 מיליון דולר. גם גוגל הצליחו לפתח צ'יפ שיזרז את הפיתוח ויש עוד ריליסים כך שהדבר הזה מתחמם".
זילברשטיין ציינה שיש עדות לאינדיקטורים שקורים בתעשייה שכל הארגונים הגדולים מתחילים לעשות תנועה בנושא האחריות העתידית.
"הרשות הפדרלית בארצות הברית השקיעה 7 מיליארד דולר להכין את עצמה לימי הקוונטום. כנ"ל בתעשיית הפיננסים ותעשיית הטכנולוגיה - אפל כבר שינתה את שיטת ההצפנה. יש הרבה מאד תכונה בנושא וגם אנחנו ב-ATַ&T שמנו כמטרה לפני שנים להכין את התשתיות לימים שיהיו מחשבי קוונטום, כדי שנוכל להגן על המידע של הלקוחות שלנו".
איך עושים את זה? זילברשטיין מדברת על ארבעה שלבים:
1. להכיר את הספייס החדש הזה. יש ארגוני תקינה עולמיים שמסבירים איזה קריפטוגרפיות מסוכנות יותר.
2. להסתכל על כל הרכיבים הטכנולוגיים, הדאטה והתקשורת ולהבין איזו קריפטוגרפיה פריצה.
3. יש הרבה מידע בחברה, אז להבין איזה מידע רגיש או לא, אם יפרצו אותו, ומתמקדים בו. קרי, ניהול סיכונים.
4. מיטיגציה - באוגוסט 2024 ארגון התקינה העולמי הוציא שיטות הצפנה שהם Quantum ready.