סגור
כנס TECH TLV - רובי ליאני
(צילום: קובי קואנקס, צילום ושידור: Streame)

Tech TLV
"בעתיד רחפנים הולכים לתפוס נפח רחב יותר בשדה הקרב"

כך אמר רובי ליאני, מייסד משותף ו-CTO חברת XTEND, המפתחת מערכת הפעלה רובוטית לרחפנים בוועידת Tech TLV של כלכליסט ולאומי טק. בנוסף סיפר כי "לא משנה כמה אקסטנד תגדל יש לה capacity ויש הרבה פיצ'רים. אז מה אפשר לעשות? להמציא את חנות האפליקציות לרובוטים"

"ראינו השנה כיצד רחפנים מעצבים את שדה הקרב - אבל זו רק ההתחלה. בעתיד הם הולכים לתפוס נפח רחב יותר בשדה הקרב", כך אמר רובי ליאני, CTO ומייסד משותף ב-XTEND, המפתחת מערכת הפעלה רובוטית לרחפנים בוועידת Tech TLV של כלכליסט ולאומי טק. הוא דיבר על הסקייל וההשפעה הדרמטית בעולם הביטחוני והבאה לאפקט משמעותי בשדה הקרב. ליאני התמקד בסקייל בעולמות התוכנה.
"אקסטנד פיתחה מערכת הפעלה לרובוטים ברמת כל המשימה, מהכוונה של המפעיל עד למה שהרובוט או הרחפן עושה. המטרה להוריד את העומס הקוגניטיבי של המפעיל ולתת לו להתרכז במשימה ולא בהטסה. השנה ראינו שיחידות השתמשו ברחפני FPV שעזרו במאמץ המלחמתי. המערכת של אקסטנד מאפשרת להפוך את הרחפנים האלה לנגישים יותר".
"לוחמה בשטח בנוי היא תרחיש מאוד סיזיפי, לעבור בית בית וחדר חדר, לבצע את המשימה ולשמור על החיילים. רחפנים פותרים את המשימה ומרחיקים את החיילים וזה מאפשר להתרכז במשימה ובעיקר מקטין את הסיכון ובאמצעות המערכת שלנו XOS קל לעשות את זה, קל לנו להביא את זה ליותר חיילים שיכולים להפעיל את זה בקלות תוך הורדת זמן האימון ומורכבות ההפעלה".
דוגמה נוספת בכדי לקחת את הרחפנים צעד קדימה שנתן ליאני היא הפעלת יותר רחפנים עם מפעיל אחד. "לקחנו רחפן משימתי ואיכותי שעושה הגנת גבולות. הוא מסתכל, חוקר, בודק אם יש בעיות, מחפש חשודים ויכול להפלילם. הוא יכול להזניק רחפן תוקף ולסגור מעגל. מפעיל אחד יכול לעשות את כל המשימה הזאת".
"אבל בסוף, לא משנה כמה אקסטנד תגדל יש לה capacity ויש הרבה פיצ'רים. אז מה אפשר לעשות? כל רובוט בנוי משכבות: פלטפורמה מכנית, מיחשוב ומערכת הפעלה. היתה חסרה השכבה הרביעית. אין חנות אפליקציות לרובוטים".
ליאני נתן דוגמאות איך עשו באקסטנד סקייל באמצעות AI כדי לאפשר משימות מגוונות ומתקדמות: "במעבדה לקחנו את אחד הרחפנים והתחלנו לשלב עליו אפליקציות כמו שיש לנו בטלפונים. לדוגמא אפליקציה שמזהה אנשים ועוקבת אחריהם. זו עוד אפליקציה שיכולה לתת התראה למפעיל אם זיהה משהו".
"בנוסף, פיצ'רים בקרתיים כמו לזרוק את הרחפן בשביל להמריא או זיהוי אנומליות. כל האפליקציות האלה מפותחות על בסיס ה-SDK".
ואיך אפשר בלי LLM כשכולם מדברים על צ'אט gpt. "המחשנו איך אפשר להתשמש באפליקציה שמבוססת על צ'אט gpt כדי להפעיל רחפן. בסוף הדרך שלנו לעשות סקייל היא לאפשר לחברות או שותפים לפתח אפליקציות ולהעשיר את הרחפנים שלנו והמערכות שלנו שיהיו חכמות יותר ויביאו יותר אוטונומיה לשדה הקרב. חנות האפליקציות שאקסטנד פיתחה לרובוטים תאפשר לכולם בעתיד לעשות הרבה יותר".