סגור
ועידת התחזיות 2025 - דינה בן טל גננסיה
(צילום סטילס: גיל נחושתן. צילום ושידור: Streame)

ועידת התחזיות
מנכ"לית אל על: "נדרשת השקעה ארוכת טווח לחיזוק התעופה הישראלית"

בוועידת התחזיות 2025 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים וקבוצת הפניקס, אמרה דינה בן טל גננסיה: "מתי נבנה עוד נמל תעופה? אם לא יהיה מקום למטוסים לנחות בו ולהמריא ממנו אז המחירים באמת יהיו גבוהים"

"התעופה הישראלית הצליחה להחזיק את המשק הישראלי פתוח לעולם בשנה החולפת עם 50% מהטסת המטען ו-65% מהטסת הנוסעים", כך אמרה דינה בן טל גננסיה, מנכ"לית אל על בוועידת התחזיות של כלכליסט. "השנה שעברה עלינו מאוד מורכבת. אם מסתכלים על הנתונים של נתב"ג ב-2019 היינו ב-24 מיליון נוסעים, ב-2021 ב-6 מיליון והייתה התאוששות למרות המלחמה. האתגרים הם עדיין שאין כיסאות ברגע האחרון כי אנחנו לא יכולים להתגבר על כל החברות שיצאו מפה. היעלמות הלואו קוסט. מדד המחירים לצרכן עלה ב-3.7% וגם מדד הטיסות במצטבר על ב-3.5%, שיעור דומה. כשיותר ירק בסופר, ומחיר הסופגניות עולה גם מה שאנחנו מספקים במטוסים עולה".
לדבריה, חברות התעופה צריכות להגמיש את המודל ולהסתכל קדימה. המדינה צריכה להשקיע בתשתיות – "בהשקת הרכבת הקלה היה איחור של 10 שנים. מתי נבנה עוד נמל תעופה? אם לא יהיה מקום למטוסים לנחות בו ולהמריא ממנו אז המחירים באמת יהיו גבוהים", אמרה. בנוסף, תרבות הצריכה צריכה להשתנות: אם אנחנו רוצים לטוס לעיר נצטרך להתגמש ביעד ונצטרך להזמין הרבה זמן מראש.
היא הציגה את יעדי אל על ל-2030: לגדול ל-60 מטוסים, אך כדי להגיע ליעדים האלה נדרשת בניית תשתית אסטרטגית ארוכת טווח. "צריכים להשקיע בבניית תשתיות על מנת שיהיה במלחמה הבאה יותר היצע ישראלי. צריך להסתכל בעולם ולהבין שאנחנו לא יכולים להסתמך על צד שלישי. לכן אנחנו משקיעים בסימולטור להכשרת טייסים, לשפץ מטוסים ולהביא את העבודה לתוך הבית שלנו כדי לא להיות תלויים בגורמים שלישיים", אמרה.
"על מנת להבין לאן טס ענף התעופה ומה מצפה לנו בעשור הקרוב צריך ללכת קצת אחורה בזמן. למי שהספיק לשכוח התחלנו את העשור עם מגיפת הקורונה, אולי המשבר הגדול ביותר בענף התעופה. עולם שלם עמד שנתיים: אי אפשר היה לטוס, אפילו בסופר היה צריך לבדוק שאנחנו עם כפפות. המשבר השפיע על יצרניות המטוסים וחברות התעופה בצורה מאוד מורכבת. עולם התעופה בהפרעה. כשסוגרים חברות ענק לוקח הרבה מאוד זמן כדי להרים אותם מחדש. גם באל על יש מטוס שמחכה מאז הקורונה לשיפוץ. התוצאה היא שכשיוצאים מקורונה יש ביקוש גובר ואין מספיק מטוסים".
היא הציגה נתונים לפיהם ב-20 שנים הבאות נכפיל את כמות הנוסעים בעולם. היום יש כמעט 5 מיליארד וצופים שהמספר יכפיל את עצמו, ולכן צריך להכפיל את כמות המטוסים. ששמונה עשר אלף לא צפויים לעבור התחדשות אלא החלפה. כדי להגיע לצמיחה הזו צריך לגדול ב-2,500 מטוסים בשנה.
"מה קרה בשנתיים של הקורונה? חברות לא הזמינו, חלקן הלכו לפשיטות רגל.אל מול 2,500 מטוסים בשנה, היצרניות מספקות פחות מאלף. יש ביקוש גדול מההיצע, המחירים עולים ב6% בממוצע כל שנה, יש חוסר במטוסים וטייסים - ואנשים רוצים לטוס יותר. נתב"ג גדל ב-11% מאז הקורונה. לא רק שאנחנו גדלים בביקוש לטיסות בגלל גידול האוכלוסיה אלא אנשים טסים יותר".
"בשנות התשעים במדינות מפותחות טסו בין חצי פעם לפעם בשנה בממוצע. היום הממוצע הוא בין שתיים לארבע פעמים בשנה. הביקוש לטיסות גדל באקספוננציאל. מילת המפתח היא השקעה בתשתיות. על מנת שאפשר יהיה לטוס יותר צריך תשתית תעופתית חזקה יותר. צריך כמה שיותר ומטוסים צריכים גם איפה שיהיה להם לנחות ולהמריא", אמרה.