סגור
ועידת מיאמי 2024 – אמיר אשל
(צילום: תומריקו - לייב פוקוס)

ועידת מיאמי
אמיר אשל: "אין תוכנית יציאה מהמלחמה. הפוליטיקה הישראלית היא אסון״

מפקד חיל האוויר לשעבר מתח ביקורת על התנהלות הממשלה, בוועידת כלכליסט ובנק לאומי במיאמי: "כיום צריך מאמץ פוליטי לסיים את המלחמה. הגיע הזמן לזה". לדבריו, "השוק הביטחוני יכול להיות גדול בהרבה מהסייבר"

"לישראל אין אסטרטגיית יציאה מהמלחמה ולכן כל ההישגים הצבאיים שלה במלחמה, גם בצפון וגם בדרום, יכולים לרדת לטמיון. הפוליטיקה הישראלית היא אסון". כך אמר אמיר אשל, מפקד חיל האוויר לשעבר, בוועידת כלכליסט ובנק לאומי במיאמי.
בשיחה עם סופי שולמן מכלכליסט ציין אשל כי "זו מלחמה המתנהלת ללא אסטרטגיית יציאה ממנה והיא תפיל כל הישג צבאי, כאשר הגעה לפתרון פוליטי תהיה קשה מאוד. הנשיא האמריקאי הנבחר טראמפ רוצה לגמור את המלחמות ויש מאמץ פוליטי לסיים את כל המלחמות גם עם חמאס וגם עם חזבאללה, אבל אסור לשכוח שאחרי שייגמרו המלחמות כולנו חייבים להתמקד באיראן ובכל מה שקשור אליה, כולל פרויקט הגרעין, יצוא טרור ועוד. כיום צריך מאמץ פוליטי לסיים את המלחמה. הגיע הזמן לזה".
בהתייחסו לשאלה על השימוש בטכנולוגיות חדשות בשתי המלחמות — זו של ישראל וזו של רוסיה־אוקראינה — וכיצד הדבר משפיע על תקציבי הביטחון, השיב: "יש הזדמנות חדשה בעולם לטכנולוגיות ביטחוניות מסחריות. יש הרבה מלחמות, הרבה איומים גלובליים, עלייה בתקציבי ביטחון, צונאמי של טכנולוגיות פורצות דרך ויוזמות מסחריות של טכנולוגיות ביטחוניות".
לדבריו, "זה לא טרנד, תעשיית הביטחון היא הראשונה לקבל כיום יוזמות מסחריות לייצר חברות ופתרונות שימלאו חללים ופערים אצל צבאות בעולם. צריך לדעת לחבר בין יוזמות מסחריות ביטחוניות לצבאות וארגונים ביטחוניים. בישראל יש מצב שונה. בתעשיות הביטחוניות של ישראל משרתים אנשים שהיו לאחרונה בצבא. המוסדות הצבאיים חייבים ללמוד לעבוד עם החברות המסחריות וזה חשוב להבין. המוסד הצבאי צריך להנחות את החברות היכן האתגרים והצרכים אבל פחות להתערב להן בעבודה. המעורבות תפגע בהן. חברות הסטארט־אפ חייבות להיות סבלניות כי זה לא אותו קצב של העולם הטכנולוגי וצריכים להבין את הצבא. אנחנו יוצרים הזדמנות משמעותית חדשה והיא שילוב בין הצרכים הביטחוניים החדשים לבין הגישה העסקית שתשפיע. הם יכוונו למוצר שהוא טוב ולא רק המוצר הכי טוב שיש ואולי הוא לא הכי מושלם אבל הוא טוב. אנחנו נראה הרבה מוצרים שיש להם שימוש דואלי – גם שימוש ביטחוני וגם אזרחי. חברות הסטארט־אפ יכולות להביא גישה כזו של כמות ואיכות נמוכה יותר ושימוש דואלי".
על ההזדמנויות של ישראל בשוק הביטחוני־מסחרי אמר אשל כי "זה יכול להיות הרבה יותר גדול מהסייבר. התעשייה הביטחונית הישראלית היא אחת מחמש המובילות בעולם ויש לנו את הסטארט־אפ ניישן. מרבית המוצרים הביטחוניים שלנו הולכים לייצוא והמצב יחייב אותנו לייצא יותר ולהתרחב. צריכים למצוא דרך לקחת את המוצרים שיפתחו הסטארט־אפים החדשים בתחום, איך לייצא את המוצרים אבל גם צריך גרסה לישראל וגרסה ליצוא".
מאיר אורבך


על הקשרים עם ההייטק: החברות הביטחוניות פחות צריכות להתערב
לסטארט־אפים בעבודה. ואלה מצדם חייבים להיות סבלניים"