ועידת ישראל-יוון"החדשות הרעות לישראלים הן שמכרנו הכל בפרויקטים האחרונים שלנו"
ועידת ישראל-יוון
"החדשות הרעות לישראלים הן שמכרנו הכל בפרויקטים האחרונים שלנו"
בפאנל בנושא נדל"ן במסגרת ועידת ישראל-יוון של כלכליסט בשיתוף אראונדטאון ומלונות בראון, אמרה אלני ורטו מענקית הנדל"ן היוונית Lamda Development: "תצטרכו להמתין לגל הבא". אריקוס ארונס, מנכ"ל Hellenic Properties, המתמחה בנדל"ן למגורים אמר: "אחנו עדיין שוק המגורים הזול ביותר באירופה המערבית כולה והרבה יותר זולים מישראל"
תחום הנדל"ן היווני הוא אחד מהעיקריים שמושך משקיעים ישראלים למדינה הים-תיכונית, ובוועידת ישראל-יוון של כלכליסט בשיתוף אראונדטאון ומלונות בראון, נערך פאנל שעסק בעולם הנדל"ן היווני. "אנחנו עושים הרבה שיפוצים ושדרוגים של מבנים קיימים. אנחנו רואים עלייה מתמשכת בשלוש השנים האחרונות –כ-20%. אבל חשוב לשים את הדברים בהקשרם: מאז תחילת המשבר ראינו צניחה דרמטית. לכן עוד לא הגענו לשיא של 2007. יתרה מזו, אנו עדיין שוק המגורים הזול ביותר באירופה המערבית כולה ואנו הרבה יותר זולים מישראל. אנו רואים ביקושים ערים אבל היצעים נמוכים יחסית. לכן אנו 'משתמשים' ומחדשים את המבנים" - כך אמר אריקוס ארונס, מנכ"ל Hellenic Properties, המתמחה בנדל"ן למגורים, אך מתרחבת כעת לתחומים נוספים, לרבות התחדשות של מבנים קיימים.
גם אלני ורטו, סמנכ"לית אסטרטגיה וקשרי משקיעים, Lamda Development, מפתחת הקניונים הגדולה של יוון המתמחה כעת גם בפרוקטי ענק שמשלבים מגורים, נדל"ן, משרדים ושטחי מסחר, הציגה תמונה אופטימית מאוד: "החדשות הרעות לישראלים היא שמכרנו הכל בפרויקטים האחרונים שלנו - אז תצטרכו להמתין לגל הבא. אנו רואים ביקושים גבוהים ויש הזדמנויות מעולות. מה שחשוב הוא לבחור את הפרטנרים הנכונים", היא הסבירה, אך בדומה לשאר הפאנליסטים סבורה שלמרות האתגרים בכל התחומים ובכלכלה הגלובלית בפרט, יש עוד הרבה מקום לצמיחה.
גם סטוורוס טוליאס, מנכ"ל קרן השקעות הנדל"ן זויה, פלטפורמה להשקעות ביוון על ידי ישראלים, סבור כי עדיין לא מאוחר ואין לפחד מהאתגרים הצפויים בעקבות ההידרדרות של הכלכלה הגלובלית. "לדבר עם ישראלים ויוונים על אתגרים זה קל, כי הם רגילים מאוד לאתגרים. אני כיווני לא זוכר ימים שלא היינו מאותגרים. במצב הנוכחי אנו רואים כל אתגר אפשרי: גם מלחמה, גם אינפלציה ועדיין גם מגיפה. זו סביבה מאתגרת. התשובה שלי למצב הנוכחי היא שעלינו לעשות עסקים באותה סביבה מאתגרת שכן אסור לשכוח כי האתגרים מלווים תמיד בהרבה הזדמנויות". לדבריו, אין ספק כי ישנם גורמים "שמושכים למטה", אבל יש לצידם גם הזדמנויות. "השוק היווני אינו במשבר אבל עדיין הוא בצמיחה. אני מאמין שיהיו עליות מחירים נוספות. זה לא רק לקנות ולמכור, אלא גם איך אתה מנהל את הנכסים", הוא סיכם.
לצד שוק הנדל"ן הקלאסי, אחת התעשיות החיוניות של יוון היא המלונאות. נטליה סטרפטי, שותפה מנהלת ב-Grivalia Management המתמחה בנדל"ן מניב ובתקופה האחרונה נכנסה לתחום מלונאות יוקרה לעשירונים העליונים, התייחסה למתרחש בעולם המלונאות: "אנו רוצים למשוך תיירים בינלאומיים פרימיום. זה שונה מאוד ממה שהרשתות הישראליות עושות כאן. אנו סבורים כי יש לנישה הזו פוטנציאל עצום. היות ויש לנו פורטפוליו עצום, יש לנו ראייה די מאקרו. יש כאן בנייה עצומה גם של מלונאות. אני מאמינה שהנדל"ן המניב יתמודד עם אתגרים בעתיד הקרוב – בעיקר מצד הביקוש - היות שיש צפי להאטה מסוימת בצמיחה".
אלכסנדרוס אנגלופולוס, מנהל רשת המלונות היוונית Aldemar Resorts, מהגדולות במדינה, התייחס אף הוא למתרחש בשוק המלונאות: אנו רואים שינוי בהרגלי הצריכה. אנשים מפסיקים להסתכל על 'הכוכבים' של המלונות. לא משנה מה הכוכבים, אלא המחיר תמורת התמורה. זה הפרמטר: המחיר ביחס לתמורה. אנו היום נמדדים על ידי תגובות באתרים. רמת מחירי הנדל"ן ביוון כעת גבוהה. יש כאן הרבה אתגרים. אנו חייבים להסתכל על הביקושים. התברכנו במדיניות שמושכת קהילות מאירופה הצפונית יותר. אנו רואים למשל כניסה מאסיבית של ספרדים. אנו רואים שרוצים לעשות כמו פלורידה ושיש נהירה מהצפון לכאן. וכמובן יש כאן מגמה ברורה ל'ירוק'".