בנק ישראל יאפשר למשקיעים להחזיק עד 20% בבנקים חדשים ללא היתר שליטה
בנק ישראל יאפשר למשקיעים להחזיק עד 20% בבנקים חדשים ללא היתר שליטה
הפיקוח על הבנקים פרסם תנאים לקבלת היתר אחזקה בבנקים; לפי התנאים וכדי לעודד הקמת בנקים חדשים יוכלו משקיעים להחזיק למשך עשור 20% ממניות בנק ולקבל היתר אחזקה, שתנאיו מקלים יותר לעומת היתר שליטה
הפיקוח על הבנקים פרסם היום מסמך ובו התנאים לקבלת היתר אחזקה בגופים עליהם הוא מפקח: בנקים, חברות כרטיסי אשראי וגופים גדולים בתחום התשלומים. עד היום בנק ישראל כבר העניק היתרי אחזקה שכאלה, אך היום פרסם לראשונה במסמך רשמי מה הם אותם תנאים. בשונה מקבלת היתר שליטה, היתר אחזקה נוקשה פחות בתנאי קבלתו, אך מנגד מגביל את היקף האחזקות של בעל המניות.
לפי הכללים שפרסם בנק ישראל, היתר אחזקה הוא במקרה ובעל מניות מחזיק 5% ומעלה בתאגיד המפוקח ע"י בנק ישראל. לפי התנאים אם מדובר בבנק ללא גרעין שליטה הרי שרק גופים מוסדיים יוכלו לקבל היתר שכזה ועד לרמה של 7.5% מהמניות. אם לעומת זאת מדובר בגוף שאינו נסחר בבורסה והוא עם גרעין שליטה, אז כל משקיע שיקבל אישור מבנק ישראל יוכל לקבל היתר אחזקה ולהגיע לאחזקה של 10% מהמניות.
אם מדובר ספציפית בבנק קטן (נתח שוק של פחות מ-5%) שגם אינו נסחר בבורסה, הרי שבנק ישראל מוכן להעניק היתר אחזקה של עד 20% מהמניות לתקופה של 10 שנים. ההקלה הזו נועדה להיות לטובת בנקים חדשים (דוגמת וואן זירו ואש), ואולי גם עבור בנקים חדשים נוספים שיקומו. ההקלה הזו ניתנת מתוך הנחה של בנק ישראל שגופים חדשים זקוקים להזרמות הון ולגיוס ממשקיעים בעיקר בשנים הראשונות, ולכן מגמישים עבורם את היקף האחזקות שניתן יהיה להחזיק בבנק מבלי להיחשב בעל שליטה.
יחד עם זאת על האחזקות הללו יחולו מגבלות - המשקיעים אמנם יוכלו להחזיק בעד 20% מהמניות, אך מבחינת זכויות ההצבעה משקלם יהיה עד 10%. כמו כן האפשרות להחזיק ביותר מ-10% מהמניות תהיה לתקופת זמן מוגדרת של עשר שנים, ואחריה יצטרכו לרדת בחזרה להחזקה של עד 10% מהמניות.
לשם קבלת היתר אחזקה יש לעמוד בכללים שונים של בנק ישראל הן בנוגע לחוסן פיננסי וליושרה. בכל הקשור לחוסן פיננסי, התנאים פחות נוקשים לעומת התנאים בהם צריך לעמוד מי שמבקש היתר שליטה בגוף המפוקח ע"י בנק ישראל.