סגור
קשיש סיעודי חולים סיעודיים מטפלים סיעודיים מטפלת סיעודית קשישים
קשיש סיעודי (צילום: עמית שעל)

נשיא לשכת סוכני הביטוח לממשלה: ביטוח סיעוד ממלכתי - הפתרון למשבר

שלמה אייזיק במכתב לשרי האוצר והבריאות: "חוסר האחידות במסרים מהממשלה יוצר בלבול בציבור. הפתרון הוא ביטוח סיעוד ממלכתי שייתן מענה כולל לכלל האוכלוסייה" 

נשיא לשכת סוכני הביטוח שלמה אייזיק פנה לשרי אוצר והבריאות בטענה שיש לקדם חוק ביטוח סיעוד ממלכתי. "הגיע העת להתכנס יחדיו כמבוגרים אחראיים, ולהוציא לפועל מתווה לביטוח סיעוד ממלכתי".
פנייתו של אייזיק לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שעד כה מיעט להתייחס למשבר בביטוחי הסיעוד, ולשר הבריאות אוריאל בוסו, מגיעה על רקע טיוטת ההוראה ששלח משרד הבריאות לקופות החולים בשבוע שעבר, שנחשפה בכלכליסט. בטיוטה זו מורה משרד הבריאות לקופות החולים להפסיק את מכירתן של פוליסות סיעוד חדשות החל מ-1 ביולי 2025, ולהפסיק כל תפעול של ביטוחי הסיעוד הקבוצתיים, שבהם מבוטחים כ-4.9 מיליון איש, החל מ-1 בינואר 2026.
אומנם מדובר בטיוטת הוראה, אך ככל שההוראה תהיה סופית, המשמעות היא שהחל מיולי הקרוב לא ניתן יהיה לרכוש ביטוח סיעוד פרטי בישראל, והחל מינואר 2026, הפוליסות הקיימות עלולות להסתיים. המטרה של משרד הבריאות היא ללחוץ על רשות שוק ההון ומשרד האוצר לייצר פיתרון ארוך, שאינו כולל את קופות החולים.
"במהלך השבועות האחרונים יוצאים מסרים סותרים ממשרדים ורשויות ממשלתיים בהקשר של המשך קיומו של כיסוי הביטוח הסיעודי אשר משווק לציבור הישראלי במסגרת קופת החולים", כתב אייזק לשרים. "הביטוח הסיעודי מהווה כיסוי ביטוחי מאוד חשוב עבור כלל הציבור הישראלי וחוסר האחידות במסרים היוצאים גורמים לכך שנוצר בלבול וחוסר וודאות אצל הציבור. סוכני הביטוח אשר רשומים בלשכת סוכני הביטוח מוצפים בימים האחרונים במאות פניות בנושא".
אייזק מדגיש שהפיתרון ההכרחי הוא קידום ביטוח סיעוד ממלכתי, שימומן בדמי ביטוח סיעוד ייעודיים, שייקבעו כאחוז מההכנסה, וישולמו בנוסף לדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות המשולמים כיום.
כיום ביטוח לאומי מספק שכבת הגנה ראשונה, שניתן לראותה כמעין ביטוח סיעוד ממלכתי רזה ולא-יעיל - הוצאותיו זינקו תוך 6 שנים פי 2.5 לכ-18.5 מיליארד שקל בשנה. התשלום שמספק ביטוח לאומי ניתן כתלות ברמת הסיעוד והוא יכול להגיע עד לכ-6,000 שקל, והוא מותנה במבחני הכנסה.
לפי ההצעה של אייזק, הזכאות לקצבת סיעוד תינתן מיום הפרישה, בדומה למצב כיום בביטוח לאומי, ולתקופה של עד 10 שנים, זאת בשונה מהמצב הקיים, בו הקצבה אינה מוגבלת בזמן. הקצבה תהיה אחידה, ללא תלות ברמת ההכנסה, וגובה התגמול יעמוד על 7,500 שקל, בהצמדה למדד המחירים. ההערכה היא שעלות העסקה של מטפל עומדת כיום על כ-10 אלף שקל, כך שהסכום אמור לכסות כ-75% מהעלות.
עוד מציע אייזק להחמיר את תנאי הזכאות לקצבת סיעוד: כיום, לביטוח לאומי אין רף פעולות מינימלי, וההכרה באדם כסיעודי מותנית בניקוד שניתן לו על כל פעולה. עם זאת, בביטוחים פרטיים מוגדר רף פעולות מינימלי: בביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, הרף היה 3 פעולות, אך הממונה על שוק ההון עמית גל העלה אותו החל מינואר האחרון מ-3 ל-4 פעולות (או 3 פעולות שאחת מהן היא אי שליטה על הסוגרים). אייזק תומך בעמדת הממונה וטוען כי יש להעלות את את מספר הפעולות המינימליות שלא ניתן לבצע ל-4.
בסיום מכתבו, כותב אייזק: "מצופה מהממשלה לדבר לציבור בקול ברור, ולא בשני קולות. הפתרון הנכון בנושא הזה הוא להוציא לפועל מסלול של ביטוח סיעוד ממלכתי שייתן מענה לכלל הציבור בישראל".
עמדתו של אייזק אינה חריגה: הקונצנזוס המקצועי הוא שהדרך לייצוב ביטוחי הסיעוד היא הקשחת תנאי הזכאות ומיקוד הסיוע במי שזקוק לו יותר מכל. עם זאת, יש חילוקי דעות האם הדרך לעשות זאת היא באמצעות ביטוח סיעוד ממלכתי, או למשל יצירת מכשירי חיסכון ייעודיים, בדומה לחיסכון הפנסיוני, או בדרך אחרת של שימור המוצר כביטוח המנוהל בידי גוף פרטי.
בעבר אייזק טען כי חלק מהפיתרון למשבר הסיעוד הוא חיוב חברות הביטוח, שהפסיקו למכור ביטוחי סיעוד פרטיים ב-2019, להחזיר את המוצר, שששווק על ידי סוכני הביטוח, למדף. גם כעת, הוא חוזר על טענתו ומציין כי "בנוסף, יש להחזיר את האפשרות לאזרחים בישראל לרכוש כיסוי ביטוח סיעוד פרטי לפי בחירתם וצרכיהם".