עבר בקריאה טרומית: בנקים יחויבו לשלם ריבית על העו"ש
בנק ישראל מתנגד באופן נחרץ להצעת החוק, ובכנסת החליטו להפסיק ולהמתין לצעדים אחרים שהפיקוח על הבנקים יקדם בנושא
הצעת החוק שתחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרת העו"ש עברה היום (ד') בקריאה טרומית במליאת הכנסת. מדובר בהצעת חוק של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) ולפיה הבנקים יחויבו לשלם ללקוחותיהם ריבית על היתרה בעו"ש, כאשר נגיד בנק ישראל יקבע את שיעורה המינימלי באישור שר האוצר. בנק ישראל מתנגד נחרצות להצעת החוק שכוללת למעשה התערבות בתמחור הריביות.
הצעת החוק של ח"כ אזולאי אינה עוד הצעת חוק נגד הבנקים, אלא בעלת פוטנציאל לשינוי דרמטי של כללי המשחק, כשם שעשה חוק שכר הבכירים. מדובר בהצעת חוק שכבר עברה את אישור ועדת השרים לענייני חקיקה בשנת 2023, ועמדה אז לעלות להצבעה טרומית. באופן חריג שלח אז נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו והפציר בו שיתערב באופן מיידי ויסיר את ההצעה מסדר היום.
ההצעה הוסרה אז, אולם לאחרונה החליט ח"כ אזולאי לחדש את הליכי החקיקה לאחר שראה שאין שינוי אמיתי בתמונת המצב של תשלום ריבית על העו"ש. במקביל יתרות העו"ש של משקי הבית עודם גבוהים ועומדים על 235 מיליארד שקל, ורווחי הבנקים חריגים אף הם ועומדים על מעל ל-20 מיליארד שקל רק בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2024.
בחודש דצמבר אשתקד אזולאי התכוון להעלות את הצעת החוק לקריאה טרומית, וברגע האחרון הסכים להמתין מספר שבועות, לאחר שקיבל הבטחות מגורמים במשרד האוצר כי ישנן תוכניות לטיפול בנושא. אולם מאז עברו קרוב לחודשיים וטרם פורסם על צעד בעניין, ולכן החליט ח"כ אזולאי להתקדם בהליך החקיקה. הצעת החוק עלתה בקריאה טרומית ועברה עם תמיכה של 25 חברי כנסת וללא מתנגדים, וכעת היא אמורה לעבור לדיון בוועדת הכלכלה שתכין אותה לקריאה ראשונה.
לאחר שההצעה עברה קריאה טרומית, הסיכוי לעצור אותה בהמשך ירד משמעותית, שכן בשלב הבא היא כאמור תעבור לוועדת הכלכלה, וסביר שתזכה שם לתמיכה גדולה, ואז כבר יהיה קשה ומורכב יותר להוריד אותה מסדר היום. כמו כן בנוסף לעובדה שההצעה עברה בוועדת שרים לענייני חקיקה, כלומר נהנית מתמיכת הקואליציה, יש גם לא מעט חברי כנסת מהאופיזיציה שצפויים לתמוך בה.
כאמור, בבנק ישראל מתנגדים נחרצות להצעת החוק הזו שגם מביאה להתערבות בתמחור הריביות בבנקים, וגם מעניקה לשר האוצר סמכויות בנושא. בבנק ישראל מעדיפים שהצעדים בנושא ריביות העו"ש יגיעו מהבנקים עצמם ולא מהוראות של הבנק המרכזי, ומנסים ללחוץ עליהם להציע בעצמם צעדים שכאלה.
עוד נזכיר כי אתמול חלה התקדמות בשתי הצעות חוק נוספות הקשורות לענף הבנקאות. הצעת החוק של ח"כ ארז מלול (ש"ס) שתחייב את הבנקים לעדכן את לקוחותיהם על יתרות עו"ש גבוהות שבחשבונם אושרה בוועדת הכלכלה לקראת קריאה שנייה ושלישית. כמו כן הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון (ליכוד) שתחייב בנק לאפשר פתיחת פיקדון ללא פתיחת חשבון עו"ש עברה גם כן בוועדת הכלכלה לקראת קריאה ראשונה. אולם אין ספק שאם הצעת החוק של אזולאי תבשיל לחקיקה מלאה, יהיה זה צעד הרבה יותר דרמטי מהחוקים הנוספים המקודמים במקביל.