סגור
בנקים בנק הפועלים לאומי
בנק הפועלים ובנק לאומי (צילום: אביב גוטליב)

כ-225 אלף לקוחות עברו חשבון בנק דרך רפורמת "מעבר בקליק"

המערכת שהושקה ב-2021 נלחמת בריכוזיות בענף, ומשפרת את כוח המיקוח של הצרכנים. לצד זאת, היא גם נתקלת במגבלות טכניות ובחסמים משפטיים, ושינוי החקיקה שיאפשר חשיפת נתוני עזיבה מכל בנק מתעכב   

כ-225 אלף לקוחות העבירו את פעילותם הפיננסית מבנק לבנק באמצעות רפורמת "מעבר בקליק", כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ב') בנק ישראל.
המערכת החלה לפעול בספטמבר 2021, במטרה להסיר חסמי מעבר מבנק לבנק, ולהגדיל את התחרות בשוק הבנקאות הריכוזי. המערכת מפשטת את המעבר מחשבון לחשבון, ומאפשרת ללקוחות להעביר באופן מקוון את חשבונם, ללא עלות.
בשלוש השנים לפעילותה של המערכת הוגשו מעל ל-318 אלף בקשות לניוד, כשבפועל כ-70% אכן ניידו את חשבונם, וכ-29% מהבקשות לניוד (92 אלף בקשות) לא הושלמו. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא החלטה של הלקוח לבטל את הבקשה, ככל הנראה בעקבות פעילות שימור של הבנקים, שמציעים למשל הנחה בעמלות. כ-32 אלף בקשות בוטלו מסיבה זו. במקרים אלו, הקמת מערכת הניוד מגשימה את המטרה לשמה הוקמה, שכן ניכר שמי שמשכיל להשתמש במערכת מגדיל את כוח המיקוח שלו מול הבנק, וכך התחרות בענף גדלה.
עם זאת, כ-60 אלף בקשות ניוד נוספות לא הושלמו, והן ממחישות את מגבלות המערכת שהקים בנק ישראל: כ-59% מבקשות אלו בוטלו מסיבות טכניות כגון טעויות בהקלדת מספר חשבון, וכ-27% נוספים בשל התחייבויות שונות של לקוחות בבנקים הישנים כגון קיומן של הלוואות או פיקדונות, שמסבכים את תהליך הניוד, וכ-15% נוספים בשל מקרים בהם קיימת מניעה או מורכבות משפטית לביצוע הניוד דרך המערכת.
בשיעורן של ביטול בקשות ניוד בשל סיבות טכניות חלה עלייה בהשוואה לשנה הראשונה לפעילותה של המערכת. בבנק ישראל עובדים בימים אלו על עדכון המערכת, באופן שיצמצם את היקף הטעויות הטכניות הנעשות, אך לא ברור מתי העדכון יושלם.
הנתונים שהפיקוח על הבנקים מפרסם הם ברמת המערכת הבנקאית בכללותה, ולא ניתן כיום לדעת כמה לקוחות עזבו והצטרפו מכל ולכל בנק. בכדי לספק נתונים אלו נדרש תיקון חקיקה. בנק ישראל הצהיר כבר לפני שנתיים שיקדם זאת, אך טרם עשה זאת. נתונים אלו יוסיפו רוח גבית משמעותית למטרה המרכזית שבבסיס הרפורמה - הגברת התחרות במערכת הבנקאות בישראל.
בסך הכל, ישנם כ-7.6 מיליון חשבונות בנק של משקי בית בישראל, כך שדרך המערכת עברו כ-2.9% מסך החשבונות הקיימים. אמנם מדובר בשיעור זניח יחסית, אך בבנק ישראל מציינים כי זה שיעור דומה לשימוש במערכת המעבר בקליק באנגליה, שהייתה ההשראה להקמת המערכת בישראל.
פרט להעברה האוטומטית של החשבון, המערכת כוללת גם שירות "עקוב אחריי" שמנתב אוטומטית חיובים וזיכויים אל החשבון החדש לתקופה של שלוש שנים. בנק ישראל מציין שבמסגרת השירות הועברו עד כה כ-10 מיליון תנועות, מתוכן כ-5.7 מיליון תנועות של חיובים - כגון חיוב כרטיסי אשראי, הוראות קבע ועוד.
המפקח על הבנקים, מר דניאל חחיאשוילי מסר כי: "רפורמת המעבר מבנק לבנק בקליק היא חלק ממגוון הצעדים התשתיתיים שקידמנו לעודד את התחרות במערכת הפיננסית ולחזק את כוח המיקוח של הלקוח בהתנהלות מול הבנק. הרפורמה מאפשרת ללקוח לעבור בנק בקלות ובנוחות ומסייעת לשפר את מצבו ובמקביל מגדילה את האיום התחרותי ובכך גורמת לבנקים לשמר את לקוחותיהם ולשפר את השירות. אנו עוקבים אחר יישום הרפורמה ושוקדים על קידום מהלכים נוספים במטרה להמשיך ולעודד את התחרות והחדשנות במערכת הפיננסית".