סגור
משרדי רשות ניירות ערך רשות ני"ע בתל אביב
משרדי רשות ניירות ערך בתל אביב (אוראל כהן)

אחרי שמאות מיליוני שקלים נעלמו: רשות ניירות ערך מהדקת את הפיקוח על שיווק השקעות אלטרנטיביות

 עמדות סגל חדשות יגבילו שיווק מוצרים פיננסיים לא מפוקחים; הצעד נועד להגן על המשקיעים, לאחר סדרת קריסות בהשקעות פיננסיות ששווקו דרך סוכנים, בהן חברת פרסונל ובית ההשקעות וולת'סטון

רשות ניירות ערך מתערבת בשוק ההשקעות הישראלי, תוך הבהרת כללים חדשים למי שרשאי להציע מוצרי השקעה פיננסיים. המהלך נועד לשים קץ לפרצות שאפשרו שיווק מוצרים מורכבים ולא מפוקחים, אשר סיכנו את כספי החוסכים.
הרשות פרסמה היום (ב') עמדות סגל ברקע הצמיחה בשיווק מוצרי השקעה פיננסיים שאינם מפוקחים ואינם בעלי היתר הפצה בישראל. לפי הרשות, "מדובר לרוב במוצרים מורכבים יותר להבנה בעבור הציבור הרחב, אשר רמת הנזילות שלהם, רמת הסיכון והיותם מוצרים ללא פיקוח מחייבים התאמה לצרכי הלקוחות השונים, ודורשים תיווך מקצועי על ידי גורמים בעלי רישיון מתאים".
אחת הדוגמאות המובהקות בשנים האחרונות לשיווק של השקעות פיננסיות על ידי סוכני ביטוח שגרם לנזקים אדירים עבור חוסכים הן השקעות אשראי לקבלנים דרך בית ההשקעות וולת'סטון. כלכליסט חשף כי היקף ההשקעות שלא הושב לחוסכים לאחר שהקרנות נקלעו לקשיים הוא מעל ל-500 מיליון שקל.
בנוסף, כלכליסט חשף כי סוכני ביטוח גייסו עבור חברת פרסונל להתחדשות עירונית יותר מ-500 מיליון שקל וגם חברה זו קרסה והכסף של החוסכים נמצא בסכנה. עוד חשף כלכליסט כי סוכני ביטוח גייסו מעל ל-400 מיליון שקל עבור קרן ההשקעות של מונטרו שהשקיעה בנכסי נדל"ן בבריטניה, והכסף נעלם לאחר שהשתלטו על החברה צדדים שלישיים.
בכל המקרים הסוכנים נהנו מעמלות שמנות ובמקרים מסוימים גייסו לקוחות אף שידעו שקרנות ההשקעה נמצאות בצרות.
החלק המשמעותי ביותר שעליו הודיעה הרשות לניירות ערך מגדיל את היקף תחולתה של חובת רישיון ייעוץ או שיווק השקעות. כיום, רק מי שמספק את הייעוץ הסופי ללקוח נחשב כיועץ השקעות שנדרש לרישיון מתאים ונמצא בפיקוח הרשות לניירות ערך.
זה אומר שבמקרה שבו מישהו "מבשל" את המשקיע - כלומר פונה אליו, בוחן את מצבו, משווק לו מוצר, אך ברמה הטכנית, מפנה אותו ליועץ השקעות רשמי כדי לרכוש את מוצר ההשקעה, אותו אדם לא נחשב כיועץ השקעות.
אך מעתה, רשות ניירות ערך תתייחס לאותו גורם כמי שמייעץ או משווק השקעות, ולכן נמצא תחת פיקוחה ומחויב ברישיון מתאים.
עמדת סגל של רשות שוק ההון אינה חקיקה, אלא איתות לשוק על האופן שבו היא מפרשת את החוק ואת האופן שבו היא מתכוונת לאכוף אותו. שאיפת הרשות היא שהעמדה תרתיע אנשים שפועלים בתחום האפור של הענף, בתקווה שעמדת הרשות תקבל את הגיבוי מבית המשפט בכל מקרה שבו תהליך האכיפה של הרשות יגיע להכרעתו.
עמדת הסגל השנייה נוגעת לעיקוף יצירתי של המגבלה על שיווק קרנות זרות. כיום, כיוון שקרנות השקעה זרות לא נתונות לפיקוח הרשות, לא ניתן לשווקן לציבור הרחב, אלא רק לעד 50 איש. גורמים שונים בענף התגברו על המגבלה, דרך יצירת סל שמורכב ממספר רב של קרנות זרות. באופן הזה, ניתן לחשוף את הציבור הרחב למגוון קרנות זרות, בשונה ממטרתן של הוראות החוק.
הרשות קבעה שגם אם מוצר פיננסי כולל "חבילות השקעה" נוספות, המגבלות חלות על כל מוצר בנפרד, כך שלא ניתן לשווקו לציבור הרחב. עוד נקבע כי האחריות לשמירה על המגבלה המספרית חלה על כל הגורמים המעורבים בתיווך ההשקעה.
יו"ר רשות ניירות ערך, עו"ד ספי זינגר, התייחס לעמדות הסגל ואמר: "ציבור המשקיעים נחשף בשנים האחרונות למגוון רחב של מוצרים ומיזמים פיננסיים, אשר משווקים על ידי גורמים שונים. עמדות הסגל נועדו להבהיר ולהדגיש מיהם הגופים שרשאים להציע מוצרים אלו, ומה הנורמות שחלות עליהם. בכוונת הרשות להגביר את מערכי הפיקוח והאכיפה בנושאים אלו במטרה להגן על ציבור המשקיעים בכלל ועל צרכני השירותים הפיננסיים בפרט."