סגור
בנק ירושלים כספומט
בנק ירושלים

מחוץ למסיבה: בנק ירושלים לא משתתף בחגיגת הלוואות הבלון

הבנק שפעיל בשוק המשכנתאות ובאשראי לענף הנדל"ן נמנע בכוונה ממתן הלוואות בלון לרוכשי דירות: "השיטה דוחפת לרכישה גם את מי שלא יכול"

לא כל הבנקים משתתפים בחגיגת הלוואות הבלון. כך למשל בנק ירושלים, שפעיל בשוק המשכנתאות ובאשראי לענף הנדל"ן, נמנע בכוונה ממתן הלוואות מסוג זה לרוכשי הדירות. "בתהליך רכישת דירה, הבנק אמור להיכנס אחרון, אחרי שהלקוח הזרים את כל ההון העצמי", אומר מנכ"ל בנק ירושלים יאיר קפלן . "כאן משנים את הסדר, הבנק נותן כבר 40%-30% מימון בהתחלה לאחר שהלקוח הזרים רק חלק מההון העצמי הנדרש לעסקה, ורק בעוד שנתיים־שלוש הלקוח יצטרך להשלים את יתרתו".
לדברי קפלן, "אין דרך לייצר ודאות שאכן הרוכש יידע להביא את ההון העצמי כדי להשלים את הרכישה בעת מסירת הדירה או מה תהיה יכולת ההחזר שלו ומידת עמידתה ברגולציה הבנקאית על מנת לקבל משכנתא מהבנק. בעיניי השיטה הזו טומנת סיכונים רבים, והיא דוחפת גם מי שלא צריכים או יכולים להיכנס לשוק הדיור לבצע רכישות, מבלי שהם מבינים מה צפוי בסוף. יכולה להיווצר כאן בעיה משקית בעיקר מהצד של הרוכשים".
האם אתה שותף לתחזיות במגזר הפיננסי שהשימוש בהלוואות בלון יירד השנה לאור חזרת שוק הנדל"ן לשגרה?
"אם הביקושים יהיו חזקים או שהבנקים יקשיחו את הדרישות בהלוואות מסוג זה, אולי נראה ירידה. אבל באופן עקרוני קשה לרדת מגימיק שיווקי, אחרי שהתחלת איתו, ואחרי ששאר השוק מציע אותו. בנוסף, לדעתי אנשים דווקא יצטרכו יותר להיעזר בשיטה הזו, מכיוון שמצד אחד מחירי הנדל"ן ממשיכים לעלות, אבל כושר ההחזר של הלקוחות נשחק, יש פחות כסף פנוי בגלל הגזרות הכלכליות שהוטלו על המשק בעקבות המלחמה".