סגור
גרנד קניון חיפה
קניון בחיפה, ריק בימי המלחמה בצפון. שיפור עם הפסקת האש (צילום: נחום סגל)

למרות המלחמה, בזכות האינפלציה: שיא כל הזמנים במחזור האשראי ב-2024

המחזור השנתי חצה לראשונה את רף חצי טריליון השקלים – צמיחה של 54% בחמש שנים. העלייה משקפת גם התייקרויות ולא בהכרח שיפור בפעילות הריאלית. זינוק של 18% בהוצאות בדצמבר בין היתר בשל הקדמת רכישות לקראת עליית המע"מ 

למרות השפעות המלחמה, שנת 2024 היתה חזקה בשימוש בכרטיסי אשראי, פרמטר שמשקף את מצב הצריכה במשק. לפי נתוני שב"א, המנהלת את תשתית התשלומים בכרטיסי אשראי בישראל, היקף השימוש השנתי בכרטיסי אשראי חצה לראשונה את רף חצי טריליון השקלים ועמד על 518 מיליארד שקל, עלייה של 11.2% לעומת 2023. בשנת 2019 היקף ההוצאות השנתי בכרטיסי אשראי עמד על 335.4 מיליארד שקל, כך שבתוך חמש שנים צמחו המחזורים ב־54.5%.
הצמיחה אשתקד היתה גבוהה לעומת הממוצע הרב־שנתי העומד על אזור ה־8%. נציין כי בתחילת השנה העלייה היתה מתונה למדי ברוב החודשים, ואולם החל מספטמבר היא הפכה לחדה יותר, וביתר שאת בשלושת החודשים האחרונים של השנה, שבהם המשק חזר ברובו לשגרה. זאת, לעומת נתוני הרבעון האחרון של 2023, שבו המלחמה היתה בשיאה, מה שהשפיע באופן משמעותי על הצריכה במשק.
עם זאת, התמונה פחות ורודה מהנראה לעין. העלייה במחזורים הושפעה משלושה גורמים. ראשית, חלק מהעלייה נובע מעליות המחירים, כך שהגידול הריאלי בפעילות נמוך יותר. כמו כן המלחמה שיבשה את פעילות חברות התעופה הזרות בישראל, מה שהביא לכך שבשנה החולפת נשארו בארץ יותר אנשים, מה שהשפיע גם כן על הביקושים המקומיים. בנוסף, נמשכת המגמה של מעבר מתשלום במזומן לכרטיסי אשראי ובפרט לתשלום דרך הטלפון הנייד. ולראיה, סך משיכות המזומן של הציבור מהכספומטים עמד אשתקד על 64.9 מיליארד שקל, עלייה של 2% בלבד לעומת שנת 2023.

התעופה ממריאה

מבין הענפים בולטים הנתונים של ענף התעופה עם זינוק של 233% במחזורים בכרטיסי אשראי. הסיבה לזינוק היא הפסקת הפעילות של חברות תעופה זרות רבות, מה שמביא לגידול בפעילות חברות התעופה המקומיות, שהן אלו שנסלקות בארץ ונמדדות בנתוני שב"א, וכמובן בשל עליות המחירים שהן הובילו לאור הירידה בהיצע הטיסות.
הגידול המפתיע הוא בענף המלונאות שמסיים את שנת 2024 עם קפיצה של 56.2% במחזורים בכרטיסי אשראי לעומת 2023. מדובר בנתון לא טריוויאלי לאור העובדה שענף זה היה מהמרכזיים שנפגעו מהמלחמה. עם זאת, צריך לזכור שברבעון האחרון של 2023 הפעילות בענף זה צנחה דרמטית בשל המלחמה, והמלונות שיכנו בעיקר את התושבים המפונים מהדרום והצפון (התשלום על אירוחם נעשה על ידי המדינה ולא דרך כרטיסי האשראי). כלומר, כשמשווים את נתוני 2024, הם נעשים אל מול שנת 2023, שבה במשך כמעט רבעון שלם היתה פעילות אפסית בענף, ולכן נראה הזינוק בנתונים.


את הפער בין נתוני החודשים האחרונים של 2023 לבין השגרה שנוצרה בסוף 2024 ניתן לראות מנתוני דצמבר האחרון, שהיו גבוהים בענף המלונאות בלא פחות מ־243% לעומת דצמבר 2023. בנוסף, מאחר שהיצע הטיסות לחו"ל צומצם דרמטית בשנה האחרונה, אז רבים מהישראלים נפשו בישראל, מה שהעלה גם כן את מחזורי הפעילות, ואף דחף בחלק מהמקומות את המחירים כלפי מעלה. מנגד, צמיחה חד־ספרתית ונמוכה מהצמיחה הממוצעת הכללית נצפתה בתחומי הקמעונאות: רשתות המזון, ההלבשה וההנעלה ומוצרי החשמל, שהמחזורים בכרטיסי האשראי בהם צמחו אשתקד באזור ה־9% כל אחד. אם מנטרלים אינפלציה ומעבר מתשלום במזומן לכרטיסי אשראי, הרי שבפועל הצמיחה הריאלית מתונה יותר.
נתונים טובים נרשמו באופן מפתיע גם בענף המסעדות ובתי הקפה, שסיימו את 2024 עם קפיצה של 14.6% במחזורים. אולם נראה כי כאן הממוצע הוא נתון מטעה, שכן השנה החולפת היתה קשה למדי בענף, ומסעדות רבות, כולל ותיקות, נסגרו, כך שלא כולם נהנו מהעלייה הכללית שנרשמה.

האונליין ניצח את הפיזי

באשר לחודש דצמבר, הוא היה חזק במיוחד ונרשמה בו עלייה של 18.4% בשימוש בכרטיסי אשראי לעומת דצמבר 2023. העלייה בדצמבר בלטה בעיקר בעסקאות האונליין, שזינקו ב־23.3% לעומת דצמבר אשתקד, בעוד בעסקאות הפיזיות העלייה היתה של 12.2% "בלבד".
לצד המספרים החזקים של דצמבר האחרון, יש לזכור שדצמבר 2023 הושפע עדיין מהמלחמה, שהיתה אז בעצימות גבוהה, כך שנתוני החודש האחרון של 2024 משקפים יותר חזרה לשגרה מאשר זינוק. בנוסף לכך, בשב"א מציינים שהפעילות בדצמבר הושפעה גם מעליית המע"מ ב־1% שנכנסה לתוקף בתחילת השנה, כך שהיו מי שהעדיפו להקדים רכישות, ולהימנע מעליות המחירים שהתבצעו בתחילת השנה.
2 צפייה בגלריה
איתן לב טוב מנכ"ל שבא
איתן לב טוב מנכ"ל שבא
מנכ"ל שבא איתן לב־טוב. הקדמת קניות לפני ההתייקרויות
(צילום: אליהו ינאי)
"חודש דצמבר היה רווי בהוצאות באשראי עבור הציבור הישראלי. יש להניח כי עליית המע"מ בינואר, בשילוב עם ההתייקרויות הצפויות במשק, גרמו לכך שנרשמו הוצאות גבוהות בכמה ענפי צריכה מרכזיים במשק כמו חשמל ואלקטרוניקה, פארמה, והלבשה והנעלה. באשר לשנת 2024 כולה, ראינו בשנה זו כי נמשכה המגמה שבה כרטיסי האשראי הפכו לדומיננטיים יותר מאמצעי התשלום האחרים", אמר מנכ"ל שבא איתן לב־טוב.
נזכיר כי תחום נוסף שבו עליית המע"מ הביאה לגידול בפעילות בחודש דצמבר הוא שוק הנדל"ן. באחרונה פורסם בכלכליסט, כי הביקוש למשכנתאות לרכישת דירות חדשות היתה גבוהה במיוחד בחודש שעבר, וזאת כדי להימנע מעליית המע"מ שמייקרת דירות חדשות בעד עשרות אלפי שקלים. בחודש דצמבר בלט, למשל, ענף החשמל והאלקטרוניקה עם עלייה של 13.4% לעומת החודש המקביל, וזאת לאחר שבחודשים קודמים (למעט חודש המבצעים של נובמבר) הוא דשדש למדי.