סגור
שקל שקלים בנק מזומן שטרות דולר
היקף הפיקדונות בריבית משתנה זינק ב-52% (צילום: שאטרסטוק)

51 מיליארד שקל זרמו לפיקדונות בדצמבר - זינוק של 35% בחודש

היקף הפיקדונות של משקי הבית זינק לעומת 38 מיליארד שקל בנובמבר, זאת על אף שלא חל שינוי משמעותי בשיעורי הריבית שהבנקים משלמים. העלייה החדה מיוחסת ללקוחות ש"החנו" כסף בפקדונות לפני ביצוע רכישות גדולות של כלי רכב ודירות - טרם עליית המע"מ וההתייקרויות במשק

הציבור העביר לפיקדונות בנקאיים כ-51 מיליארד שקל בדצמבר - עלייה משמעותית של 35% ביחס לנובמבר, שבו היקף הפיקדונות הסתכם ב-38 מיליארד שקל, כך עולה מהשוואת שיעורי הריביות של המערכת הבנקאית שפרסם היום (ב') בנק ישראל.
העלייה הייתה משמעותית במיוחד בפיקדונות בריבית משתנה, שזינקו ב-52.4% ל-25.5 מיליארד שקל, ובפרט בפיקדונות היומיים, שהיקפם גדל מ-6.54 מיליארד בנובמבר ל-11.8 מיליארד בדצמבר.
הסבר אפשרי לעלייה החדה בהיקף הפיקדונות בדצמבר הוא הגידול בצריכה, שנבע בין היתר מהניסיון להקדים רכישות לקראת העלאת המע"מ ל-18%. במקרה של רכישות גדולות, כמו דירה או רכב, סכום כסף גדול חונה אצל אחד הצדדים, בעיקר אצל הצד שמקבל את הכספים, שבינתיים מעביר אותו לפיקדון.
עם זאת, ככלל חודשי סוף השנה מאופיינים בתנודתיות בהיקף הפיקדונות: גם בדצמבר שעבר חלה עלייה משמעותית בפיקדונות ביחס לנובמבר. היקף הפיקדונות בריבית משתנה עלה ב-73% ל-18.3 מיליארד שקל (אין נתונים פומביים על היקף הפיקדונות בריבית קבועה). גורמים בענף האשראי מסבירים זאת במבצעי סוף שנה, מכירות מלאי שונות וכדומה. לכן, גל ההתייקרויות כעת במשק חיזק את מגמת הקדמת הרכישות, שחיזקה בתורה את העלייה בהיקף הפיקדונות, אך תהליך דומה מתרחש מידי שנה, גם אם בעוצמה חלשה יותר.
מה שבטוח הוא שהריביות שהבנקים משלמים על פיקדונות הן לא הסיבה המרכזית לתיאבון הפתאומי שהציבור גילה: בריביות לא חל שינוי משמעותי בין נובמבר לדצמבר. כן נרשמה עלייה קלה בריבית המשתנה הממוצעת על פיקדון יומי, שעמדה על 1.69% - זאת בהשוואה ל-1.59% בנובמבר.
גם הסטת כספים מהעו"ש אל הפיקדונות ככל הנראה לא מסבירה את העלייה החדה. אין נתונים עדכניים על יתרות העו"ש של משקי הבית בדצמבר, אך בנובמבר האחרון הן הסכתמו ב-234 מיליארד שקל, בדומה ליתרה בכל חצי השנה האחרונה. מגמת הסטת הכספים מהעו"ש אל הפיקדונות, שהחלה לאחר תחילת העלאות הריבית במשק, נמצאת כבר תקופה ארוכה בהאטה. סביר שגם בדצמבר לא חל שינוי משמעותי.
גם בריבית הזעומה שמשלמים הבנקים על העו"ש לא חל שינוי משמעותי: כ-7% בלבד מתוך 234 מיליארד השקלים בעו"ש נשאו ריבית ממוצעת של 0.9% בנובמבר. בסך הכל, שיעור הריבית על הר העו"ש כולו עומדת על 0.1%. תהום המינוס לעומת זאת (יתרת עו"ש בחובה) הסתכמה ב-9.8 מיליארד שקל, כשהריבית הממוצעת על המינוס הייתה 12.7%, לעומת 12.11% באוקטובר.