בלעדיהפניקס מעלה הילוך בקרב על האשראי החוץ־בנקאי: במגעים לרכישת פמה מימון
בלעדי
הפניקס מעלה הילוך בקרב על האשראי החוץ־בנקאי: במגעים לרכישת פמה מימון
הקבוצה הכריזה בינואר על תחום האשראי הצרכני כאחד מהמנועים המרכזיים להכנסות בשנים הקרובות. בענף מעריכים את שווי העסקה בחצי מיליארד שקל, אבל נתוניה של חברת האשראי לרכישת רכבים חסויים
פעילות האשראי הצרכני של הפניקס עשויה להתרחב משמעותית בקרוב. הקבוצה מנהלת מגעים על רכישת פמה, אחת מהחברות למימון רכישת רכבים הוותיקות בישראל כדי לחדור לענף אשראי לרכבים ולהתחרות בחברת מימון ישיר ובחברות הליסינג השונות. בתחילת השנה חשף כלכליסט כי הפניקס מבקשת לחדור גם לענף האשראי למימון רכבים ואף אמור לפתוח חברה־בת תחת גמא שתעסוק בנושא זה בלבד.
קבוצת הפניקס, שמנוהלת על ידי המנכ"ל אייל בן סימון ושאחזקתה העיקרית היא חברת הביטוח, הציבה את תחום האשראי הצרכני כאחד מהמנועים המרכזיים להכנסות הקבוצה בשנים הקרובות. בתוכנית האסטרטגית של הפניקס, שהוצגה על ידי בן סימון בספטמבר האחרון, הוא הסביר כי מי שתפיץ את האשראי הצרכני של כל הקבוצה זו פעילות "סמארט" של החברה שפותחה על מנת למכור ביטוחי רכב. פעילות אשראי הרכב אמורה לעזור לקבוצה להגיע ליעד הרווחיות שלה — 2 מיליארד שקל ב־2027 - כאשר יעד הרווחים בניהול נכסים, הפצה ואשראי נע בין 700 מיליון שקל ל־900 מיליון שקל.
בתוך כך הפניקס אמורה להעביר את כל פעילות האשראי שלה לחברה־בת אחת — גמא ניהול וסליקה - שאותה רכשה באופן מלא ומחקה מהבורסה אשתקד לפי שווי של 950 מיליון שקל. במסגרת ריכוז פעילות האשראי הזרימה הפניקס לגמא 300 מיליון שקל כדי שהחברה תוכל להתחרות בבנקים בתחומי האשראי הצרכני ובליווי פרויקטים לבנייה, פעילות שהועברה אליה מהפניקס. מנכ"ל החברה הוא בנצי אדירי והיו"ר הוא ארז יוסף.
ענף האשראי לרכישת רכבים נתפס כ"אוקיינוס כחול" (תחום שבו הביקוש עולה על ההיצע) בקרב הגופים מוסדיים, וכבטוח יחסית לעומת שאר תחום האשראי הצרכני. זאת מאחר שהרכבים הנרכשים משמשים כבטוחה להלוואה. החברה הגדולה בתחום היא מימון ישיר שנסחרת בשווי 1.6 מיליארד שקל באחוזת בית. גם חברת בלנדר הציבורית של משפחת אביב וחברת האשראי ERN שבבעלות מנורה מבטחים פועלות בתחום מימון הרכבים. מימון ישיר נמצאת בבעלותה של משפחת שנידמן שמחזיקה גם בביטוח ישיר.
החזקה של חברת מימון לרכבים לצד חברת ביטוח מהווה יתרון על שאר השוק מאחר שהיא מאפשרת לחברת המימון גישה לצבר לקוחות שרכש ביטוח רכב. כלומר, הפניקס אמורה להציע לכל לקוח שחותם על פוליסת ביטוח לרכב אפשרות למימון הרכב וההיפך. הפניקס מאמינים כי צבר הלקוחות של החברה שעומד על 2.5 מיליון לקוחות יהווה בסיס לקוחות ראשוני לפעילות מתן האשראי דרך חברת פמה.
גם לתזמון השקת הפעילות יש חשיבות מבחינת הפניקס. כיום שוק המימון לרכב, כמו שאר עולם האשראי, מתמודד עם אתגר הריבית הגבוהה במשק. הלוואות למימון רכבים הן לרוב צמודות פריים כך שהריבית הממוצעת בשוק עומדת על 11%, נתון שמוריד מהאטרקטיביות שלה. אם כי השקת הפעילות בחודשים הקרובים תאפשר לחברה להבשיל עסקית בד בבד עם סביבה של ריבית יורדת, לפחות על פי התחזיות, בשנים הקרובות. כמו כן, הריבית הגבוהה הובילה לכך שהצרכנים החלו לרכוש רכבים זולים יותר כדי להפחית את הנטל. בהפניקס מאמינים שבטווח הארוך הביקוש יגדל וגם הביקוש לרכבים יקרים יחזור לצמוח.
נסיונות קודמים שכשלו
לעומת הפניקס, לפני שנתיים ניסו גופים גדולים להיכנס לתחום מימון הרכבים, אך הם לא הצליחו לנגוס בנתח שוק משמעותי. כך, לדוגמה, בתחילת 2022 חתמו בנק הפועלים, יד 2 וקבוצת ההשקעות אלייד, שמחזיקה ביבואנית הרכב צ'מפיון מוטורוס - שמייבאת רכבים מדגמי סקודה, אודי וקופרה - על הסכם להקמת מיזם כזה. בסופו של דבר, השותפים למיזם החליטו שלא להוציא אותו לפועל, וזאת על רקע הריבית הגבוהה, שהפכה את התחום למסוכן יותר. בנוסף, לעתים יש קושי להתאים את מערכות המידע של שני גופים זרים לכדי מערכת מתפקדת אחת. אם כי גם הפניקס וגם פמה משתמשות באותה מערכת לעיבוד מידע ונתונים עסקיים (המכונה בשפה המקצועית ERP) מבית מטריקס, נתון שאמור להפוך את מיזוג הפעילות והמידע בחברות האשראי השונות לפשוט יותר.
העלייה בפעילות האשראי החוץ בנקאי של הפניקס נעשית בד בבד עם התחמשות בזרועות אשראי של המתחרות שלה. הראל רכשה לאחרונה את כלל המניות של גמלא הראל שעוסקת באשראי לענף הבנייה לפי שווי של 560 מיליון שקל. כלל ביטוח רכשה ב־2022 את חברת כרטיסי האשראי MAX לפי שווי של כמעט 2.5 מיליארד שקל ומחזיקה 25% בחברת האשראי לבנייה מכלול. מנורה מבטחים רכשה את השליטה ב־ERN לפי שווי של 600 מיליון שקל.
הנתונים החסויים של פמה
הנתונים העסקיים והפיננסיים של פמה מימון רכבים אינם ידועים מאחר שמדובר בחברה פרטית ומתוך כך גם קשה לקבוע לפי איזה שווי תציע הפניקס לרכוש את החברה. הערכות בשוק הן שאם שהמגעים יתממשו לכדי הצעת מחיר זו תהיה בהיקף של עד חצי מיליארד שקל, אולם מדובר בהערכות של בכירים בענף האשראי שהיו חשופים בעבר לנתוני פמה ולא לנתוניה היום.
בעשור האחרון איבדה פמה את הדומיננטיות שלה בענף מימון הרכבים לחברת מימון ישיר, שמחזיקה נכון להיום תיק מנוהל בהיקף של 15 מיליארד שקל. גם מימון ישיר התעניינה בעבר ברכישת פמה, אולם המהלך לא מומש בין היתר בשל אי־הסכמה על המחיר וחשש מפני קושי מול רשות התחרות שעלולה היתה שלא לאשר את העסקה מאחר שזו היתה יוצרת גוף גדול מדי בתחום מימון הרכבים ופגיעה בתחרות.
פמה מימון רכבים הוקמה ב־1993. על פי אתר החברה היא העניקה עד כה אשראי בהיקף 7 מיליארד שקל ומתן אשראי עבור 200 אלף רכבים כאשר היקף ההלוואה המקסימלי הוא 300 אלף שקל. חברת האשראי נמצאת בשליטתה של משפחת ונגרובסקי, שהונהגה בעבר על ידי אב המשפחה זליג ונגרובסקי שנפטר בסוף 2021. היום מי שמוביל את המהלכים העסקיים הוא בנו יעקב ונגרובסקי. מדובר במשפחה בעלת אמצעים שנמצאת עמוק מתחת לרדאר.
לצד פעילות מימון הרכבים מחזיקה המשפחה בקבוצת חברות בתחומי הנדל"ן, התעשייה והמסחר. בעשור הראשון של המילניום, פמה השקעות, נסחרה בבורסה, כאשר האחזקה העיקרית שלה היתה פמה ליסינג. בדצמבר 2009 פרסם זליג ונרגרובסקי הצעת רכש ומחק את החברה מהבורסה המקומית.
בין היתר מחזיקה המשפחה בחברת הדפוס אורדע, שהיתה מועמדת להנפקה ב־2022 אך איחרה את גל ההנפקות שאפיין את הבורסה בשנים 2020 ו־2021 וההנפקה לא יצאה אל הפועל. ההנפקה עשויה לצאת לפועל בעתיד לבוא מאחר שלחברה עדיין יש תשקיף אקטואלי בבורסה שמועד סיומו הוארך לאוגוסט 2025 והחברה עצמה עדיין מדווחת למשקיעים מטעם התשקיף. אחזקה בולטת נוספת של המשפחה היא חברת ישראלוקס לייבוא מוצרי חשמל.
ויגוצקי הכחיש בפני כלכליסט את קיום המגעים.