סגור
אילן בן ישי ו עידן כץ הבעלים של נטו פיננסים
אילן בן ישי ועידן כץ, הבעלים של נטו פיננסים (צילומים: אוראל כהן , אלעד גרשגורן)

בית המשפט צפוי לאשר בשבוע הבא את הסדר החוב של נטו ומכירתה לארבע עונות

השופטת טאובר דנה היום בהתנגדויות להסדר: המתנגדים מוטרדים מהפטור מתביעות שיקבלו סוכני הביטוח שיעברו לארבע עונות; מנהלי ההסדר: משקיעי וולת'סטון צפויים לקבל חזרה את מלוא כספם

הסדר החוב והרכישה של נטו מתקרבים לאישור סופי. בבית המשפט המחוזי בחיפה התכנסו היום (ה') מנהלי ההסדר והמתנגדים לו בפני השופטת בטינה טאובר שאמורה לתת את החלטתה הסופית לאישור ההסדר בשבוע הבא.
שתי ההתנגדויות העיקריות להסדר היו מתן הפטור והחסינות שההסדר מעניק לסוכני הביטוח של נטו שיעברו לסוכנות הביטוח ארבע עונות שרוכשת את נטו.
כלומר, הסוכנים שייבחרו לעבור מנטו לארבע עונות יקבלו הגנה עתידית מבית המשפט מפני תביעות עתידיות של לקוחות נטו אותם שירתו בעת כהונתם בסוכנות החיפאית.
ההתנגדות השנייה נוגעת לכך שהמשקיעים שהפסידו את השקעתם דרך וולת'סטון, אחת מהחברות הבנות של נטו, לא נכללים בתוך הסדר החוב.
נטו היא סוכנות הפיננסים הגדולה בצפון, עם 200 סוכני ביטוח ותיק נכסים מנוהלים בהיקף 28 מיליארד שקל. חובות נטו הגיעו בחודש ספטמבר להיקף של 114 מיליון שקל, מה שחייב את סוכנות הפיננסים הצפונית לבקש הקפאת הליכים.
חובות נטו נבעו מהשקעה ישירה ושיווק השקעות דרך בית ההשקעות וולת'סטון. וולת'סטון השקיעה במיזמי נדל"ן בתחום הפינוי בינוי ותמ"א 38 שנכנסו להקפאה בתחילת העשור הקודם.
על פי ההסדר כנגד נטו תלויות היום תביעות בהיקף של כמעט 568 מיליון שקל. קבוצת תובעים בולטת של נטו הם משקיעי וולת'סטון שנטו קנתה מהם את ההשקעה בקרנות ששיווקה - מהלך יוצא דופן בענף ההשקעות - מתוך אמונה בהשקעות והרצון לשפר את המוניטין של הסוכנות. אם כי המהלך, אשר נשען בין היתר על מימון בנקאי למעשה העצים את הקושי התזרימי אליה נקלעה החברה.
במהלך הדיון בבית המשפט, מנהלי ההסדר, ליזה חדש וישראל בכר, הבהירו למתנגדים ולשופטת כי נפגעי וולת'סטון יוכלו להגיש בקשה עתידית למנהלי ההסדר כבעלי תביעה נזיקית ולהצטרף להסדר.
מנהלי ההסדר הציגו תמונה חיובית לגבי מצב ההשקעות של וולת'סטון שאותן שיווקה לחוסכים שמאמינים כי איבדו את כספם בהיקף כולל של 800 מיליון שקל.
על פי בכר, וולת'סטון השיבה עשרות מיליוני שקלים בחודשים האחרונים ושווי הפרויקטים יאפשר החזרת הון גם לנפגעי וולת'סטון בשיעור מלא. "חלק מתביעות החוב שנשמעות כאן (של נפגעי וולת'סטון, א"ע) עתידות להתאיין או להצטמצם משמעותית. וולת'סטון חילקה 30 מיליון שקל (למשקיעים שלה) בחודש ספטמבר, 22 מיליון שקל בחודש דצמבר ועתידה לחלק 90 מיליון שקל בינואר".
במקרה שהצפי של מנהלי ההסדר לגבי השבת ההשקעות בוולת'סטון לא יתממש הציעו חדש ובכר לחזור לבית המשפט ולאשר הסדר חדש.
לגבי ההתנגדות השנייה, במסגרתה סוכני הביטוח של וולת'סטון יקבלו פטור לגבי תביעות עתידיות בנוגע להשקעות ששיווקו בתנאי שיעברו לארבע עונות, הבהירה חדש כי מדובר בתנאי הכרחי ובלתי ניתן לפשרה במסגרת ההסכם עם ארבע עונות.
בכר הסבירה כי תנאי הסף של ארבע עונות לרכישת נטו וסוכניה היה מתן פטור לסוכנים מפני תביעות מאחר שסוכן שטרוד בתביעות אינו יכול לשרת את החברה.
על כן ארבע עונות, שמוחזקת ב-65% על ידי בית ההשקעות אי.בי.אי, תיסוג מהחלטה לרכוש את נטו ולשרת את חובות הנושים במידה שהפטור ייפגם. לדבריה אם מתנגדי ההסדר ינסו לפגוע בתנאי הכרחי זה, הם יפגעו בהסדר כולו ולאחר מכן ממילא לא תהא כתובת לתביעות שלהם מאחר שנטו תסיים בפשיטת רגל.
אתמול אישרה רשות התחרות את מכירת נטו לארבע עונות תמורת 51 מיליון שקל. התמורה אמורה לשרת את הנושים של נטו, כאשר הנושים העיקריים הוא בנק מזרחי טפחות עם חוב בגובה 27 מיליון שקל ואי.בי.אי עם חוב של 5 מיליון שקל.
בנוסף, ארבע עונות תשלם לנטו 11.5 מיליון שקל, בין היתר, לטובת תשלום החוב לסוכנים של נטו להם הסוכנות עדיין חייבת עמלות.