סגור

בעוד חודש כלל המעסיקים הקטנים יחויבו לעבור לדיווח פנסיוני דיגיטלי

החל מה-1 בפברואר, כל העסקים בישראל יחויבו להפקיד כספי פנסיה דרך ממשק דיגיטלי, מהלך שמצמצם טעויות ומייעל את התהליך. זאת, בשונה מהמצב כיום, בו עסקים בהם עד שני עובדים, היו פטורים מחובת הדיווח. לקראת כניסת הצעד לתוקף, רשות שוק ההון מפרסמת מספר דגשים

החל מה-1.2.25 יחול שינוי משמעותי באופן שבו מעסיקים מטפלים בכספי הפנסיה של עובדיהם. החל מתאריך זה, כלל העסקים בישראל יחוייבו להפקיד את כספי הפנסיה של עובדיהם דרך ממשק דיגיטלי ייעודי. זאת, בשונה מהמצב כיום, שבו עסקים קטנים שמעסיקים עד שני עובדים, היו פטורים מחובת הדיווח בממשק זה.
מאז 2016, רשות שוק ההון החלה להסדיר את אופן הדיווח של מעסיקים על ההפקדות לפנסיה של עובדיהם בממשק ייעודי שנקרא ממשק מעסיקים. מדובר במערכת דיגיטלית שמאפשרת למעסיקים לדווח על הפקדות לפנסיה של עובדיהם בצורה אחידה ומאובטחת, באופן דיגיטלי שמאפשר גם קבלת אישור מהגופים המוסדיים שקולטים את ההפקדות על כך שההפקדות אכן נקלטו.
בעבר, העברת כספי הפנסיה הייתה תהליך שרובו התרחש בצורה ידנית, דרך שליחת מייל לגופים המוסדיים או עדכון טלפוני, מה שגרם לטעויות רבות בתהליך שיוך הכספים, ולמיליארדי שקלים שהוגדרו במצב של "פנדינג" - כלומר שלא הצליחו לשייך אותם תוך חודש מהפקדתם לחשבון המועסק.
מתוך הבנה שהמהלך מייצר לטווח הקצר נטל רגולטורי על המעסיקים,שנדרשים ללמוד להשתמש בממשק החדש או לשכור שירותי חברות תפעול שיעשו זאת עבורם, ברשות שוק ההון החליטו לחייב תחילה, ב-2016, רק עסקים עם 100 עובדים ומעלה. ברשות קבעו 6 פעימות הדרגתיות בהתאם לגודל העסק, לפיהן תחול החובה על כלל המעסיקים כך שתשלומי הפנסיה בארץ ייעשו בצורה אוטומטית לחלוטין.
כעת, התהליך יושלם במלואו, תשע שנים לאחר תחילתו. כיום לפי נתוני רשות שוק ההון, המעבר לממשק המעסיקים סייע להפחית בצורה משמעותית את היקף הכספים שלא מצליחים לשייך לחשבון ואת מספר הטעויות שנעשו. כך לדוגמה, לפי מדגם שנערך באחת מחברות הפנסיה הגדולות, אחוז ההפקדות החודשיות שלא שויכו תוך חודש אחד לחשבון ירד מ-15% ב-2015 ל-1% בלבד ב-2021, ואחוז ההפקדות ששויכו לחשבון תוך שלושה ימי עסקים עלתה מ-60% ל-89%.
המהלך מסייע בראש ובראשונה לעובדים, שכעת הסיכוי שייבצעו טעויות בכספיהם קטנה. מעבר לעובדים עצמם, המהלך יסייע גם לחברות הגמל והביטוח שצריכות להשקיע פחות משאבים בתיקון טעויות והחזרת כספים, ולמעסיקים שלאחר תהליך ההסתגלות לממשק יוכלו לעדכן בצורה פשוטה יותר על שינויים כגון עזיבת עובדים. בנוסף, גם רשות שוק ההון תוכל לעקוב בצורה אדוקה יותר אחר העברות הכספים ולוודא את תקינותן.
לקראת כניסת החובה גם לעסקים קטנים, פרסמה רשות שוק ההון מסמך שאלות-תשובות שמבהיר מספר נקודות חשובות: ראשית, החל מה-1.2 לא יתאפשר דיווח באמצעות שליחת רשימה במייל לגוף המוסדי, או באמצעות עדכון טלפוני, אלא רק דרך ממשק המעסיקים הייעודי.
שנית, בפני המעסיק עומדות שלוש אפשרויות דיווח: הראשונה באמצעות האיזור האישי של המעסיק בפורטל של כל גוף מוסדי שבו נמצאת הפנסיה של אחד מעובדיו, ללא עלות. השנייה דיווח אחד לכל הגופים המוסדיים דרך המסלקה הפנסיונית, במחיר של שקל בתוספת מע"מ עבור כל תעודת זהות עליה מדווחים. השלישית היא דיווח אחד לכל הגופים המוסדיים דרך סוכן או גורם מתפעל ייעודי, שם העלות תלויה בהסכם מול אותו גורם.
שלישית, דרך תוכנות השכר שמפיקות את התלוש של העובד, ניתן להפיק קובץ דיווח ממוכן במבנה אחיד עבור ממשק המעסיקים.
לפירוט המלא, יש לעיין במסמך שהפיצה רשות שוק ההון.