אף אחד לא רוצה לפקח על יועצי המשכנתאות, ואסדרת התחום נתקעה
אף אחד לא רוצה לפקח על יועצי המשכנתאות, ואסדרת התחום נתקעה
יו"ר ועדת הפנים שמקדם את החקיקה לפיקוח על היועצים: "הייתי בטוח שאקבל מחיאות כפיים ממשרד המשפטים, אבל הם אמרו לי 'אין לנו כוח להתחיל בעוד אסדרה'". הערכות שגם ברשות ניירות ערך לא נלהבים לפקח על כ־2,000 יועצים
משרד המשפטים נרתע מלפקח על יועצי המשכנתאות, ומעדיף שהפיקוח יהיה ברשות ניירות ערך. התוצאה היא שהליך החקיקה שיסדיר את פעילותם תקוע. באוגוסט אשתקד פורסם בכלכליסט כי יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) מקדם ביחד גם עם חברי כנסת מהאופוזיציה הצעת חוק שמסדירה את מקצוע יועץ המשכנתאות, כך שהוא יפוקח על ידי משרד המשפטים. זאת בעוד היום אין פיקוח מסודר של המדינה על המקצוע, שכולל לפי הערכות מעל ל־2,000 איש.
הצעת החוק כבר הגיעה לוועדת השרים לענייני חקיקה בחודש שעבר, אך הדיון בה נדחה. לפי הערכות, המחסום המרכזי שמונע את קידום האסדרה הוא שמשרד המשפטים נרתע מכך שהוא יצטרך לפקח על המקצוע, ומעדיף שהפיקוח ייעשה ע"י רשות ניירות ערך.
בתחילת השבוע הופיע ח"כ אשר בכנס של לשכת השמאים, והתייחס לנושא: "הייתי בטוח שכשאגיש את ההצעה, אקבל מחיאות כפיים ממשרד המשפטים. הגשתי הצעת חוק, אבל הם אמרו לי 'אין לנו כוח להתחיל עכשיו בעוד אסדרה'".
לפי הצעת החוק, במסגרת האסדרה המתוכננת יצטרך כל יועץ משכנתאות לעבור מבחן הסמכה לקבלת רישיון. כדי לרכז את המבחנים והרישוי תוקם מועצת יועצי משכנתאות בה יהיו גם נציגים ממשרדים ממשלתיים ומבנק ישראל. המועצה תהיה אחראית על בחינות ההסמכה, תמנה ועדות משנה ותפעל לקידום תקינה מקצועית. כמו כן תופעל ועדת משמעת שתוכל להטיל קנסות על יועצים ולשלול רישיונות. כאמור מי שאמור להוביל את הפיקוח הוא משרד המשפטים, במנגנון דומה לזה הקיים על בעלי מקצוע אחרים שמשרד המשפטים מפקח עליהם כמו שמאים, מתווכים ורואי חשבון.
אולם במשרד המשפטים מכוונים לכך שמי שיבצע את הפיקוח תהיה רשות ניירות ערך, שמפקחת על יועצי ההשקעות ומנהלי תיקים, מקצועות שהם לכאורה מקבילים. לפי הערכות, ברשות, שסמכויותיה ותחומי אחריותה ממילא הורחבו בשנים האחרונות גם לענף הפינטק, פחות נלהבים לקבל תחום אחריות חדש.
מי שעוד מתנגדת להעברת הפיקוח לרשות ני"ע זו התאחדות יועצי המשכנתאות שסבורה שהפיקוח הנכון ביותר יהיה תחת משרד המשפטים. ההתאחדות נעזרה בעו"ד ארז קמיניץ, שותף וראש תחום רגולציה וממשל במשרד EBN. קמיניץ מכיר היטב את משרד המשפטים, שכן הוא כיהן בעבר כמשנה ליועמ"ש, והוא אינו מבין מדוע המשרד מנסה לגלגל הלאה את הפיקוח. "בהיעדר רגולטור פיננסי מתאים, הגורם הכי רלבנטי לפיקוח הוא משרד המשפטים. הוא יודע להסדיר מקצועות, לייצר את המעטפת הנכונה של תקנות אתיקה, סטנדרט של בחינות, העמדה לדין וכדומה. הרצון להטיל את הפיקוח על רשות ניירות ערך, שגוי לטעמי, וזה ניסיון לחבר מין שאינו במינו".
החשש בהתאחדות מהעברת הפיקוח לרשות הוא שמדובר ברגולטור פיננסי, שיש לו גם נקודות חיכוך עם בנק ישראל. בהתאחדות עובדים היום מול בנק ישראל בסוגיות מקצועיות שונות, והחשש הוא שהכנסתם תחת פיקוח רשות ני"ע עלול להביא לסרבול והנחיות שונות במקרה של חילוקי דעות, והיועצים ימצאו עצמם בין הפטיש לסדן. יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות נופר יעקב מסרה בהקשר זה: "מעבירים אותנו ולמעשה את כל ציבור נוטלי המשכנתאות מרגולטור לרגולטור״.
ממשרד המשפטים נמסר כי "בחודש האחרון הועברה למשרד הצעת החוק ללא תשתית עובדתית ומבלי שנעשתה עבודת מטה מסודרת. במהלך החודש נעשתה בחינה ראשונית של הסוגיה בשיתוף עם הגורמים הרלבנטיים כולל נציגי ייעוץ וחקיקה והוצע כי בכפוף לעבודת מטה סדורה המנגנון לפיקוח על היועצים יוסדר תחת אחד מהרגולטורים הפיננסיים בשל הזיקה הטבעית לנושא. מבחינה ראשונית של הנושא, עולה כי במדינות בהן קיים רגולטור על יועצי המשכנתאות, הוא כפוף לרגולטור פיננסי, או שהוא מהווה רשות עצמאית בעלת זיקה כלכלית מובהקת".
מרשות ני"ע נמסר כי לא הם מתייחסים לדיונים פנימיים בין משרדי הממשלה.